Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Tips: een onderhoudsvriendelijke tuin

Een prachtige groene tuin waarin de vogeltjes fluiten, de bloemetjes bloeien en jij zalig kan genieten van het zonnetje: da's toch waar iedereen van droomt? Jammer genoeg gaat zo'n magnifieke tuin ook steeds samen met... Een deftig onderhoud. Anders zal je oase van rust immers al snel veranderen in een overwoekerde jungle waaraan je al helemaal niet meer wil beginnen met de snoeischaar. Een mooie tuin zonder onderhoud? Da's dus eerder een droombeeld, maar wij kunnen je wel wat handige tips geven om je tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. Gedaan dus met zweten en zwoegen; dankzij onze tips kan je ook op een minder vermoeiende manier van je tuin genieten!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
onderhoudsvriendelijke tuin
onderhoudsvriendelijke tuin
onderhoudsvriendelijke tuin
onderhoudsvriendelijke tuin
onderhoudsvriendelijke tuin

Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen

Wie niet echt groene vingers heeft kan hier al vanaf het ontwerp van zijn tuin rekening mee houden. Zo doe je er goed aan om niet te veel verschillende plantenborders in je ontwerp te voorzien, aangezien die alleen maar zullen zorgen voor meer hoekjes en kantjes. Deze kan je moeilijk bereiken met je grasmaaier, wat dus betekent dat je ook nog eens een extra rondje gaat mogen doen met de kantenmaaier. Heb je geen groene vingers, en ben je eigenlijk evenmin een grote fan van gras? Dan kan je ook alvast bij het ontwerp allerlei verhardingen voorzien. Denk hierbij aan een terras, een paadje naar het tuinhuis, een oprit naar je garage, kleine weggetjes doorheen heel je tuin... Deze vragen minder onderhoud dan een gazon en planten, en moet je gewoon eens per jaar een keertje mosvrij maken.


Kies de juiste grasmaaier voor jouw tuin

Vind jij een mooi, groen gazonnetje wél een onmisbaar onderdeel van je tuin? Dan kan je het onderhoud hiervan wat verlichten door een geschikte grasmaaier te zoeken. Zo zal een gewone grasmaaier (die je met de hand moet duwen of trekken) flexibeler zijn om te draaien dan een zitmaaier, terwijl een zitmaaier weer nét iets leuker is om te bedienen. Houd ook rekening met eventuele hellingen in je tuin, want zelfs de kleinste schuinte kan al zorgen voor heel wat duwwerk indien je een gewone grasmaaier hebt. Zeker bij ietwat hoogstaand gras kan het maaien dan al snel veranderen in een heuse lijdensweg, zeker tijdens een lekker hete zomer. Wie gras maaien écht een vreselijk klusje vindt kan ook nog altijd kiezen voor een robotgrasmaaier. Deze werkt op sensoren die zorgen voor de afbakening van het te maaien gebied en doet dus al het werk op z'n eentje. Let wel op dat je de afbakening goed instelt, want anders kan het wel eens gebeuren dat je mooie bloemetjes mee foetsie zijn!

 • tuin onderhoudsvriendelijke tuin
 • onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen tuin
 • tuin zonder onderhoud onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen
 • tuin onderhoudsvriendelijk tuin zonder onderhoud
 • tuin onderhoud tuin onderhoudsvriendelijk

Geef onkruid geen kans in je plantenborders

Net zoals een gazon hebben ook fleurige bloemetjes en planten meestal wel wat onderhoud nodig. Om ervoor te zorgen dat je plantenborders niet overwoekerd raken door onkruid strooi je daarom best een dikke laag boomschors van minstens zo'n 8 cm. Doe je dit niet, dan zal je in de lente en de zomer toch regelmatig moeten gaan wieden. Naast boomschors kan je trouwens ook kiezen voor bodembedekkers. In het begin zal je hierbij nog wel wat onkruid moeten wieden, maar eens de bodembedekkers volgroeid zijn heb je hier amper nog werk aan. Een anti-worteldoek is eveneens een optie, maar echt mooi ziet deze er jammer genoeg niet uit... Zorg bovendien steeds voor een goede scheiding tussen je plantenborders en de gazon zelf, want gras heeft nogal eens de neiging om naar overal uit te zaaien. Een goede scheiding kan dat een beetje tegengaan, en voor jou (of voor je robotgrasmaaier) zal het ook makkelijker zijn om zo netjes het gras te maaien.


 • tuin onderhoudsvriendelijke tuin
 • onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen tuin
 • tuin zonder onderhoud onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen
 • tuin onderhoudsvriendelijk tuin zonder onderhoud
 • tuin onderhoud tuin onderhoudsvriendelijk

Een onderhoudsvriendelijke tuin waarin je niet te veel moet snoeien

In een onderhoudsvriendelijke tuin zijn onderhoudsvriendelijke bomen en struiken natuurlijk een absolute must. Om te voorkomen dat je constant moet gaan snoeien kan je daarom kiezen voor traaggroeiende bomen en planten. Wist je trouwens dat er ook zoiets bestaat als traaggroeiend gras? Opties genoeg dus! Daarenboven wordt ook kunstgras steeds populairder. Tegenwoordig kan je dit plastic gras nauwelijks nog onderscheiden van echt gras, terwijl kunstgras natuurlijk veel onderhoudsvriendelijker is. Ben je zelf niet echt op de hoogte van alle mogelijke soorten bomen en planten, dan kan je altijd de hulp inschakelen van gespecialiseerde plantencentra of boomkwekerijen. Zij weten immers welke planten thuishoren in een onderhoudsvriendelijke tuin. Heb je helemaal geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je alles laten aanplanten door een tuinaannemer, lekker makkelijk!


Een mooie omheining die weinig onderhoud vraagt

Een grote haag of een omheining met klimplanten kan dan misschien een mooie manier zijn om je privacy te bewaren, maar anderzijds is het onvermijdelijk dat je deze af en toe eens zal moeten snoeien. Gelukkig zijn er een aantal onderhoudsvriendelijke alternatieven zoals een omheining uit beton (welke je kan kiezen in allerlei kleurtjes of zelfs met houtmotief) of een draadafsluiting. Om wat meer privacy te creëren kan je deze laatste eventueel afwerken met bamboe-, heide- of ericamatten of met pvc lamellen die erdoorheen worden geweven. Wil je toch liever de natuurlijke variant? Dan kan je een onderhoudscontract afsluiten met je tuinaannemer, zodat hij om de zoveel tijd de nodige snoeiwerken komt uitvoeren. Op die manier hoef je dus zelf de klimplanten of haag niet te onderhouden!


Voor wie niet graag rondzeult met emmertjes en tuinslangen

Snoeien en maaien is één ding, maar om ervoor te zorgen dat je plantjes en je gazon flink blijven groeien zal je deze ook voldoende water moeten geven. Hiervoor kan je de hulp inschakelen van een beregeningsinstallatie, zodat je tijdens droge periodes niet meer zelf met je tuinspriet moet staan morrelen. Heb je daarenboven een regenwaterput? Dan kan je zonder problemen het verzamelde water gebruiken om je tuins dorst te lessen!

Makkelijke tuinmeubelen

Last but not least: bij een onderhoudsvriendelijke tuin hoort eveneens onderhoudsvriendelijk tuinmeubilair. Kies daarom voor meubelen die tegen een stootje kunnen en bestand zijn tegen temperatuurschommelingen en UV-stralen. Zo hoef je niet te gaan zitten schrobben en schuren, en hoef je evenmin een arsenaal aan schoonmaakproducten in huis te hebben om van je tuinmeubeltjes te kunnen genieten.

 • tuin onderhoudsvriendelijke tuin
 • onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen tuin
 • tuin zonder onderhoud onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen
 • tuin onderhoudsvriendelijk tuin zonder onderhoud
 • tuin onderhoud tuin onderhoudsvriendelijk

Minder onderhoud, meer plezier!

Een prachtige tuin klinkt bij iedereen als muziek in de oren, maar het onderhoud dat erbij hoort wekt waarschijnlijk al heel wat minder enthousiasme op. Gelukkig zijn er een aantal handige tips waarmee je het onderhoud van je tuin zo simpel mogelijk kan houden. Denk bijvoorbeeld maar aan allerlei verhardingen (da's minder gras om te maaien!), boomschors in je plantenborders om onkruid te weren, traaggroeiende planten en bomen, een kleurrijke omheining in beton, en ga zo maar voort. Heb jij écht geen groene vingers? Dan kan je ook nog steeds rekenen op je tuinaannemer, waarmee je eventueel een onderhoudscontract kan afsluiten!


onderhoudsvriendelijke tuin tuin onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen