Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Opstijgend vocht, geen pretje

Vochtproblemen in huis zijn absoluut geen pretje. Hoewel deze problemen verschillende oorzaken kunnen hebben, is opstijgend vocht een van de meest voorkomende boosdoeners. Zowel nieuwe als bestaande woningen kunnen te maken krijgen met opstijgend vocht en zelfs na een behandeling kunnen de muren zich nog altijd lastig gedragen. Zeker in geval van opstijgend vocht is voorkomen dus beter dan genezen!

Opstijgend vocht, wat is dat juist?

Opstijgend vocht is in feite exact wat de naam doet vermoeden: vocht dat vanuit een natte ondergrond opstijgt via de muren van een woning. De muren gaan zich dus eigenlijk gedragen als een spons. Bovendien zorgt niet enkel het opstijgend vocht in kwestie voor schade, maar ook de zouten die in de muren blijven zitten kunnen heel wat ergernis veroorzaken. Opstijgend vocht is trouwens meestal beperkt tot een hoogte van 0,8 tot 1,2 meter. Heb je dus vochtplekken in de hoeken van je plafond, dan heb je waarschijnlijk te maken met een ander soort vochtprobleem.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
opstijgend vocht
opstijgend vocht
opstijgend vocht

Oorzaken van opstijgend vocht

Opstijgend vocht is vaak te wijten aan een fout met de waterkering. Deze moet immers verhinderen dat grondvocht tot in de muren kan doordringen. Doet die waterkering z'n werk niet goed, dan zuigen de muren alle nattigheid op en voilà: het opstijgend vocht is een feit. Dit kan zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen gebeuren, maar toch krijgen vooral oudere gebouwen met opstijgend vocht te kampen. Deze hebben immers vaak ofwel geen waterkering, ofwel eentje die zijn beste tijd al gehad heeft.

De problemen die opstijgend vocht met zich meebrengt

Het meest opvallende gevolg van opstijgend vocht zijn de vochtplekken op de binnenmuren. Jammer genoeg stopt de ellende hier niet: hoewel die vochtplekken kunnen verdampen zullen er steeds zouten in de muur achterblijven. Deze kunnen zorgen voor een verkleuring van de verf, loskomend behang, brokkelende pleister en nog heel wat andere onplezierige zaken. Na het behandelen van het opstijgend vocht mag je dus niet onmiddellijk je behangtafel of verfborstels bovenhalen, want eerst moeten die zouten verwijderd worden (kristalliserende zouten) of afgesloten worden van de binnenomgeving (hygroscopische zouten). Hiervoor volg je best de raad op van de behandelende specialist.


Voorkom opstijgend vocht met een goede waterkerende laag

Een waterkering of waterkerende laag is natuurlijk de beste bestrijder van opstijgend vocht. Bij nieuwbouw is het dus zeker en vast belangrijk om zo'n laag te voorzien, maar bij bestaande gebouwen is dit al iets moeilijker. De verbouwingswerken om alsnog een goede waterkering te plaatsen zijn immers erg ingrijpend en bouwtechnisch en budgetmatig vaak onhaalbaar.

Opstijgend vocht behandelen door de muren te injecteren

Een iets eenvoudigere oplossing voor opstijgend vocht is dan ook de injectie van vochtwerende producten in de vochtige muren. Hiervoor gaat men net boven de vloerpas gaten boren in de muur, welke met een injectiemachine worden opgevuld. Eens de vochtwerende producten zich verspreid hebben in de muur en uitgehard zijn zullen ze een ondoordringbare barrière vormen voor opstijgend vocht.


Doe-het-zelf is hier wel ten zeerste af te raden. Kriebelt het toch té hard om zelf aan de slag te gaan, informeer je dan eerst goed! Anders kan je wel eens meer kwaad doen dan goed...

Nog enkele tips voor wie te maken heeft met opstijgend vocht

Worden jouw muren geteisterd door opstijgend vocht, ga dan eens langs bij de gemeentediensten van je woonplaats. Sommige gemeenten keren namelijk een premie uit om opstijgend vocht te bestrijden, zodat je toch wat kan besparen op de kosten. Daarenboven is een foutief geplaatste of zelfs ontbrekende waterkering een constructiefout. Voor nieuwbouw geldt bij zulke fouten de 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer en/of architect. Heb je dus last van opstijgend vocht in een nieuwe woning, neem dan snel contact op met de aannemer of architect in kwestie!

Voorkomen is beter dan genezen, zeker bij opstijgend vocht

Wanneer je muren te kampen hebben met opstijgend vocht is dat meestal het gevolg van een slechte (of onbestaande) waterkering. Bij nieuwbouw moet je dus steeds zorgen voor een deftige waterkerende laag! Bij bestaande woningen doe je er beter aan om de vochtige muren te injecteren met een vochtwerend product, dat het opstijgend vocht een halt zal toeroepen. Let er bovendien op dat je ook voldoende rekening houdt met de achtergebleven zouten, want anders kan je achteraf nog steeds hinder ondervinden. Ga ten slotte ook altijd eens langs bij je gemeente wanneer je worstelt met opstijgend vocht, want sommige instanties delen een premie uit om opstijgend vocht te behandelen.


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Condensatie , Doorslaand vocht , Opstijgend vocht
opstijgend vocht vocht opstijgend vocht behandelen