Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Warmte en gezelligheid met parket

Parket is en blijft een topper onder de vloeren, en dat is niet alleen te danken aan de warme uitstraling die dit natuurproduct te bieden heeft. Parket is namelijk verkrijgbaar in allerlei natuurlijke tinten en kleuren; een feit waarvan diverse interieurstijlen dankbaar gebruik maken. Toch is geen enkele parketsoort gelijk, want zoals bij elk natuurproduct horen kleine schoonheidsfoutjes er nu eenmaal bij. 


Bovendien zorgen verschillen in de houttekening precies voor die uniciteit waarnaar elke liefhebber op zoek is. Zoek je dus een unieke vloer met een warme en gezellige uitstraling, dan is parket ideaal voor jou!

Verschillende soorten parket

De term parket is in feite een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten die als houten vloeren door het leven kunnen gaan. Elk van deze soorten heeft een eigen kleur en tekening die je keuze mee kunnen bepalen. Toch wordt de houtsoort niet alleen gekozen op basis van smaak: ook de bestemming van de parketvloeren kan een doorslaggevende factor zijn. Zo vereist een druk belopen ruimte (bijvoorbeeld de woonkamer) een hardere houtsoort dan een slaapkamer, aangezien een hardere houtsoort beter bestand is tegen beschadigingen. Badkamers en keukens vereisen dan weer een houtsoort die bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen, om schimmelvorming en opzwellingen van het parket te voorkomen.

 • parket en vloerverwarming parket
 • soorten parket parket en vloerverwarming
 • parket vloerverwarming soorten parket
 • afwerking parket parket vloerverwarming
 • parket leggen afwerking parket

De afwerking van parket

Naast de houtsoort is ook de afwerking van het parket een belangrijk gegeven. Boenwas, olie, lak of vernis verhogen namelijk de duurzaamheid van parketvloeren omdat deze producten in feite een soort beschermlaag over het parket vormen. Welke afwerking precies toegepast moet worden zal voornamelijk bepaald worden door je persoonlijke smaak en de loopbelasting die de vloer te verduren zal krijgen. Afhankelijk van het gebruik zal de afwerking na een bepaalde tijd wel opnieuw moeten worden aangebracht.


 • parket parket
 • parket en vloerverwarming parket en vloerverwarming
 • soorten parket soorten parket
 • parket vloerverwarming parket vloerverwarming
 • afwerking parket afwerking parket

Parket leggen

Vloeren in parket kunnen zowel zwevend als vast (gespijkerd of gelijmd) geplaatst worden. De plaatsingsmethode zal gekozen worden aan de hand van de ondergrond waarop het parket gemonteerd wordt. Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt zal bovendien in zijn nopjes zijn met de kant en klare parketvloeren die je als doe-het-zelver op je eentje kan plaatsen. Vraag voor de zekerheid wel altijd eerst wat informatie op bij de leverancier, zodat je niet voor onplezierige verrassingen komt te staan wanneer je het parket aan het leggen bent. Vergeet trouwens niet dat parket gevoelig is voor vocht. Wil je dus parket leggen in een nieuwbouw, wacht dan tot de chape en het pleisterwerk volledig droog zijn.


Parket en vloerverwarming... Een verstandige combinatie?

Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat parket en vloerverwarming absoluut niet goed samen gaan. Als je echter rekening houdt met een aantal specifieke voorwaarden dan is het perfect mogelijk om vloerverwarming en een parketvloer te combineren. Zo is niet elke houtsoort geschikt voor vloerverwarming, aangezien sommige zachte soorten parket onder invloed van de warmte kunnen vervormen of zelf scheuren. Daarnaast kan het thermisch isolerend vermogen van het hout het doordringen van de warmte tegengaan, waardoor het rendement van de vloerverwarming niet optimaal zal zijn. Raadpleeg in ieder geval eerst een professional om na te gaan of vloerverwarming al dan niet een optie is bij het parket van jouw dromen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
parket
parket
parket
parket
parket

Luxueuze parketvloeren hoeven niet altijd duur te zijn

Net zoals het idee dat parket en vloerverwarming niet zouden samengaan, is het onterecht om te denken dat parket áltijd duur is. De luxueuze uitstraling van parketvloeren kan er misschien voor zorgen dat dit materiaal er prijzig uitziet, maar de prijs is eigenlijk vooral afhankelijk van de gekozen houtsoort en de afwerking ervan. Afhankelijk van je keuze kan die prijs dus nogal variëren. Toch is het belangrijk om ook de levensduur van de verschillende parketvloeren in acht te nemen, want mits een aangepast onderhoud gaat parket erg lang mee en is het zijn prijs dus dubbel en dik waard.


Voor- en nadelen van parket

Net zoals alle vloeren heeft ook parket zijn voor- en nadelen. Een van de voordelen waarom veel mensen voor parket kiezen is sowieso het unieke uitzicht en de warme uitstraling: letterlijk én figuurlijk. Voorts heb je heel veel keuze wat betreft de verschillende houtsoorten en gaan parketvloeren ook heel lang mee. Ziet je oude parketvloer er niet meer zo mooi uit, dan kan je deze makkelijk renoveren door het parket wat op te schuren en er een nieuwe afwerking op te zetten. Enkele nadelen zijn dan weer het onderhoud en het feit dat parket niet overal zomaar geplaatst kan worden. Wil je bijvoorbeeld parket in de badkamer, dan moet je de vloer eerst van een speciale afwerking voorzien. Vocht en parket zijn immers géén goede vrienden. Wat betreft het onderhoud moeten parketvloeren regelmatig een nieuwe afwerking krijgen. Dit vereist misschien iets meer werk dan bijvoorbeeld tegelvloeren, maar mits een correct onderhoud kan je wel je hele leven lang genieten van parket.

 • parket en vloerverwarming parket
 • soorten parket parket en vloerverwarming
 • parket vloerverwarming soorten parket
 • afwerking parket parket vloerverwarming
 • parket leggen afwerking parket

Parketvloeren voelen zich overal thuis

Met parket kan je alle kanten op. Of je nu op zoek bent naar klassieke vloeren of eerder een vloer voor een moderne woning: parketvloeren passen overal. Hun tijdloze charme en warme uitstraling hebben hier zeker iets mee te maken, maar ook het feit dat er talloze soorten parket bestaan zorgt ervoor dat parketvloeren in elke interieurstijl kunnen worden ingepast. Hoewel het iets meer moeite vraagt om parket te onderhouden, zal je mits een aangepaste behandeling jarenlang kunnen genieten van parket. Laat je bovendien niet afschrikken door een aantal gangbare clichés; zo hoeft parket helemaal niet duur te zijn en is het perfect mogelijk om parket en vloerverwarming te combineren. Afhankelijk van de afwerking kan je zelfs parket leggen in de badkamer, zodat parketvloeren in elke woning en elke kamer welkom zijn!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonvloer , Gietvloer , Kurkvloer , Laminaat , LVT of vinyl vloer , Natuursteen tegels , Parket , Steentapijt , Tapijt , Tegels
parket parket en vloerverwarming soorten parket