Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een passiefhuis bouwen, iets voor jou?

Ben je het helemaal beu om de hoge energieprijzen te blijven betalen? Of wil je vooral het milieu helpen en de klimaatverandering tegen gaan? Dan is een passiefhuis bouwen écht iets voor jou! Passief is immers 'de energiefacturendief', aangezien deze woning bijna geen energie nodig heeft om 's winters én 's zomers tot een aangenaam binnenklimaat te komen. Dat bespaart je al snel honderden euro's per jaar op verwarming en airco! Het is dan ook geen wonder dat passiefhuizen als paddenstoelen uit de grond schieten. Wij leggen je graag uit wat een passiefhuis is en waar je op moet letten als je zelf potentieel ziet in deze bouwmethode.

Allemaal goed en wel, maar wat is een passiefhuis juist?

De definitie van een passiefhuis luidt: "Een gebouw dat zowel winter als zomer een comfortabel binnenklimaat heeft en daarvoor geen conventioneel verwarmings- of koelsysteem nodig heeft." De term 'passief' wil dan ook zeggen dat er zo weinig mogelijk 'actief' energie in het gebouw gebruikt wordt. Het betekent ook dat we de warmte in een passiefhuis zo goed mogelijk proberen vast te houden (door veel te isoleren en door luchtdicht te bouwen), en anderzijds wordt in een passiefhuis ook zoveel mogelijk de warmte gebruikt die er al is. Denk maar aan de warmte van een droogkast of van andere elektrische apparaten, de warmte die vrijkomt bij het koken, en zelfs de warmte van de bewoners. Je zou er namelijk van versteld staan hoeveel warmte die al opwekken!

Een warm passiefhuis in de winter, en koel in de zomer

De hoofdgedachte achter het bouwen van een passiefhuis is om warmteverliezen zoveel mogelijk te beperken, en dat door super goed te gaan isoleren. Tegelijk is het ook de bedoeling om zo luchtdicht mogelijk te bouwen en om kieren, spleten en koudebruggen dus te vermijden. Een passiefhuis zorgt er trouwens niet alleen voor dat warmteverliezen beperkt worden: het zal ook voorkomen dat je woning 's zomers verandert in een sauna, omdat zonnewarmte slechts beperkt een passiefhuis kan binnendringen. Je ziet het dus: in een passiefhuis kan je het hele jaar door genieten van een aangenaam binnenklimaat!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
passiefhuis
passiefhuis
passiefhuis

Voldoende ventilatie is onmisbaar in een passiefhuis

Toch is goed isoleren en luchtdicht bouwen niet het enige dat een woning tot een passiefhuis maakt. Een goed geïsoleerde woning kan immers niet zonder een goed ventilatiesysteem. Dat ventilatiesysteem dient om geurtjes, vervuilde lucht en vooral vocht af te voeren, want anders zou er condensatie in huis kunnen ontstaan. Da's dan ook de reden waarom passiefhuizen vaak worden uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Op die manier wordt het passiefhuis optimaal geventileerd zónder energie te verspillen, aangezien de warmte van de afgevoerde lucht hergebruikt wordt. In een passiefhuis is het immers belangrijk om op alle vlakken energiezuinig te zijn.

Soms heeft een passiefhuis ook verwarming nodig...

Het is een misverstand dat een passiefhuis totaal geen verwarming nodig zou hebben. Er is immers altijd wel een klein vermogen aan verwarming nodig om de koudste dagen door te komen. Enige vorm van bijverwarming is dan ook aangewezen om het op ijskoude winterdagen toch lekker warm te houden. Wat betreft de bijverwarming in een passiefhuis kiest men meestal een milieuvriendelijke warmtepomp in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen, een zonneboiler met vloerverwarming, of een ander milieuvriendelijk alternatief. Er is echter wel één ding dat zelfs in een passiefhuis niet kan ontbreken, en da's een systeem voor het verwarmen van het sanitaire water. Toch hoeft dit geen nadeel te zijn: een zonneboiler of warmtepompboiler kan er immers perfect voor zorgen dat je ook hiervoor maar een minimum aan energie nodig hebt.

En wanneer is een huis écht een passiefhuis?

Weinig energie gebruiken is dus dé belangrijkste eigenschap van een passiefhuis, en dat is nodig ook. Om te spreken van passiefhuizen zijn er immers heel strikte normen. Om het even technisch te bekijken: een woning is pas een passiefhuis als het totale energieverbruik voor sanitair warm water, verwarming en elektrische apparaten slechts 120KWh/m² per geklimatiseerde vloeroppervlakte per jaar bedraagt. Het energieverbruik voor verwarming mag zelfs maar 15KWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte per jaar bedragen. Het is misschien moeilijk om je hier iets concreet bij voor te stellen, maar gelukkig zijn er specialisten die de zogenaamde PHPP-berekening (wat staat voor Passiefhuis Projecteringspakket) kunnen uitvoeren. Zij kunnen dan ook besluiten of jouw woning al dan niet een passiefhuiscertificaat krijgt.


Diverse materialen om een passiefhuis te bouwen

Een passiefhuis bouwen kan met diverse materialen, gaande van baksteen (we spreken dan van een massief passiefhuis), staal, hout en beton tot zelfs strobouw. Aan de buitenkant is een passiefhuis trouwens nauwelijks te onderscheiden van een traditioneel gebouwde woning. Wil je echter graag jouw bestaande woning ombouwen tot een passiefhuis, dan is dit niet meteen een aanrader. Begrijp ons niet verkeerd: het kan wel, maar in de meeste situaties zal dit een vrij dure grap zijn. Om een bestaande woning luchtdicht te maken zullen er immers ingrijpende verbouwwerken nodig zijn en ook de situering ten opzichte van de zon is vaak niet ideaal.

 
Een passiefhuis bouwen kan met diverse materialen, gaande van baksteen (we spreken dan van een massief passiefhuis), staal, hout en beton tot zelfs strobouw.
Foto: Wienerberger en Recticel Insulation

Bij het ontwerp van een passiefhuis gaat men namelijk altijd proberen om de belangrijkste leefruimtes naar het zuiden te richten (zodat zowel het licht als de warmte van de zon door de ramen naar binnen kan komen), en dat kan je natuurlijk niet meer zo makkelijk aanpassen als de woning reeds gebouwd is...

Het nadeel van een passiefhuis is de prijs... Of toch niet?

Tot hiertoe dus enkel voordelen... maar dan komen we natuurlijk bij de prijs. Een passiefhuis bouwen zal duurder zijn in vergelijking met een traditioneel gebouwde woning. Het budget dat normaal uitgaat naar een verwarmingssysteem wordt immers meer dan volledig opgeslorpt door de extra isolatie. Toch hoeft dit geen domper op de feestvreugde te zijn, want de meerprijs van een passiefhuis zal je op termijn terugverdienen. Dat kan op 5 tot 20 jaar, afhankelijk van de situatie en het ontwerp. Als je bouwbudget voldoende groot is heb je bovendien niets dan voordelen dankzij het lage energieverbruik achteraf, en daar komen ook nog eens extra aanmoedigingen bij in de vorm van premies. Neem zeker een kijkje op de Premiewijzer en ontdek meer over de beschikbare premies voor een passiefhuis!


passiefhuis bouwen passiefhuis bouwen