Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een pelletkachel: wat moet ik weten?

Knus een boek lezen in de zetel met een glaasje wijn, of een romantische avond voor het haardvuur doorbrengen met je partner: een vlammetje in huis brengt licht en warmte op koude winteravonden. Voor veel mensen is een woning zonder haardvuur dan ook ondenkbaar. Hoor jij bij die groep voor wie een kachel nostalgie, gezelligheid en warmte betekent? Maar zie je op tegen het hogere verbruik en het relatief lage rendement van een houtkachel? Dan is een pelletkachel iets voor jou!

Brandstof voor je pelletkachel: pellets

Het grote voordeel van een pelletkachel is zijn rendement. Een rendement van 90% of meer is allang geen uitzondering meer, maar de norm. Daarenboven wordt de pelletkachel niet aangedreven met de duurdere houtblokken, maar met goedkope pellets. Houtpellets worden gemaakt van samengeperst houtafval, wat van pellets een zeer milieuvriendelijke brandstof maakt. De kwaliteit van pellets kan wel wat variëren afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Gelukkig zijn pelletleveranciers tegenwoordig veelvuldig voorhanden, wat vergelijken eenvoudiger maakt. Naast hout worden pellets ook wel eens gemaakt van samengeperst stro of artisjokresten. Wist je trouwens dat sommige pelletkachels zelfs maïs, kersenpitten en olijfpitten kunnen verbranden?

Onderhoud en prijs van een pelletkachel

Wat betreft onderhoud heb je aan een pelletkachel over het algemeen niet veel werk. Een jaarlijks onderhoud en regelmatig de aslade leegmaken volstaan om je pelletkachel in topconditie te houden. Bovendien gaat een goede kachel zeker 20 jaar lang mee. Kies dan wel voor een model van hoogwaardige materialen bij een betrouwbare leverancier! Pelletkachels zijn verkrijgbaar tussen 1.500 en 6.000 euro. Voor grote pelletketels, die erop gebouwd zijn om eigenhandig een volledige woning te verwarmen, reken je best op minimum 9.000 euro.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
pelletkachel
pelletkachel
pelletkachel
pelletkachel

Gebruiksgemak van een pelletkachel

Ook het aansteken van de pelletkachel wordt gekenmerkt door een buitengewoon gebruiksgemak. Een schroef laat de pellets vanuit een reservoir in de kachel vallen. Daar worden ze met behulp van een gloeispiraal automatisch ontstoken. Je hoeft dus nooit meer te sukkelen met aansteekhout of aanmaakblokjes. Het nadeel hiervan is wel dat, als de elektriciteit uitvalt, ook je pelletkachel niet meer functioneert.

Een hoogtechnologische pelletkachel

Pelletkachels zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende uitvoeringen. Zo kan je erg ver gaan in de technologische snufjes voor je pelletkachel: als je wil kan je je kachel bedienen met touchscreen of zelfs vanop je smartphone. De temperatuur wordt dan geregeld met een thermostaat, waarbij de pelletkachel automatisch aangaat en pellets vanzelf aanvoert wanneer de temperatuur onder de gewenste waarde valt. ’s Nachts kan je je pelletkachel op laag vermogen laten doorbranden en zelfs individuele programma’s zijn instelbaar.

Soorten pelletkachels en centrale verwarming

Kies je voor een vrijstaande of een ingebouwde pelletkachel? Of een kachel in combinatie met een fornuis, zodat je erop kan koken? Een pelletkachel kan zelfs aangesloten worden op je centrale verwarming of op je ketel voor sanitair warm water. Zo kan je je energiefactuur handig doen zakken. Om je volledige woning te verwarmen kies je echter beter voor een krachtigere pelletketel.

Pelletkachels: goed voor jou en voor de natuur

Op zoek naar een milieuvriendelijke, bijna CO² neutrale kachel die weinig schadelijke gassen uitstoot, maar die je wel alle voordelen van een houtkachel geeft mét een hoger rendement? Dan kies je met een gerust hart voor een pelletkachel. Dankzij hun flexibele inzetbaarheid, prachtig design en ecologisch verantwoorde verbranding gaat de populariteit van pelletkachels al verschillende jaren met recht en rede in stijgende lijn. Tijd om mee op de kar te springen!


Interessante dossiers over kachels en haarden:
pelletkachel prijs pelletkachel pelletkachel rendement