Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een plat dak boven je hoofd

Niets is zo belangrijk als een goed dak boven je hoofd. Maar hoe moet dat dak er juist uitzien? Oorspronkelijk werden huizen namelijk altijd gebouwd met een hellend dak, maar de laatste jaren zijn ook platte daken steeds populairder geworden. Da's bovendien helemaal niet zo verwonderlijk, want in tegenstelling tot vroeger behoren vocht- of constructieproblemen helemaal tot de verleden tijd. Mits een correcte plaatsing en een aangepast onderhoud zijn de huidige platte daken dan ook een waardige tegenstander van hun hellende concurrenten!

Wanneer kan je spreken van een plat dak?

In principe kan je elk dak met een hellingsgraad van 3° of minder tot de categorie van de platte daken rekenen. Toch zal een plat dak (ondanks z'n naam) nooit helemaal "plat" zijn, aangezien een kleine helling nodig is om regenwater af te voeren naar de dakgoot. Daarbij is de waterdichting een van de belangrijkste aandachtspunten, omdat regenwater slechts geleidelijk aan richting de dakgoot kan stromen. De dakbedekking van een plat dak moet daarom in staat zijn om gedurende een langere tijd vocht te kunnen weerstaan. Gebeurt de waterdichting van een plat dak toch niet echt nauwkeurig, of sluit ze niet correct aan? Dan kunnen er lekken ontstaan met allerlei nare vochtproblemen tot gevolg.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
plat dak
plat dak
plat dak
plat dak

Talloze materialen als dakbedekking voor een plat dak

Als dakbedekking voor een plat dak heb je de keuze tussen heel wat verschillende materialen. Zo is er bitumineuze dakbedekking, waarvan roofing het meest gekende type is. Deze dakbedekking moet met een gasbrander geplaatst worden, waardoor je dit klusje misschien best overlaat aan een expert. Daarnaast heb je EPDM en pvc, welke een langere levensduur zouden hebben dan roofing omdat zij minder gevoelig zijn voor UV-stralen. Voorts is er ook nog gespoten dakbedekking, maar om deze te plaatsen heb je eveneens een specialist nodig. Natuurlijk zijn er nog tal van andere materialen die je kan gebruiken als dakbedekking voor een plat dak, maar deze zijn alvast de meest bekende én meest toegepaste.

Vergeet niet om je plat dak goed te isoleren

In tegenstelling tot huizen met een hellend dak (waar de zolder vaak gebruikt wordt als opslagruimte) zal de ruimte onder een plat dak bijna altijd gebruikt worden als leefruimte. Om ervoor te zorgen dat je 's winters niet bevriest of dat het in de zomer niet te warm wordt, is het dan ook erg belangrijk om een plat dak goed te isoleren. Je kan hierbij kiezen voor twee isolatiemethodes, namelijk het warm dak en het omgekeerd dak. Een derde techniek, het koud dak, kwam vroeger vaak voor maar wordt ondertussen niet meer toegepast omdat deze zorgde voor een aantal problemen. Wil je graag meer informatie over hoe je een plat dak moet isoleren? Neem dan zeker hier eens een kijkje!


Het onderhoud van een plat dak

Een plat dak kan een echte meerwaarde bieden voor je woning, maar natuurlijk is een goed onderhoud absoluut onmisbaar. Daarbij is het bijvoorbeeld belangrijk om je plat dak regelmatig te controleren op beschadigingen, zodat je snel kan ingrijpen indien er iets mis zou zijn. Voorts doe je er goed aan om bladeren, takken en ander afval geregeld eens van je plat dak te verwijderen, omdat zij de afvoer van regenwater kunnen bemoeilijken. Een goed onderhoud zal de levensduur van je plat dak in ieder geval aanzienlijk verlengen!

Een plat dak is niet overal toegestaan

Platte daken raken steeds meer ingeburgerd, maar in bepaalde regio's kan het gebeuren dat de stedenbouwkundige voorschriften toch nog bepalen dat het dak hellend moet zijn.

  • plat dak plat dak
  • platte daken platte daken

Ben jij dus van plan om je woning te voorzien van een plat dak, dan ga je best eerst eens even langs bij de dienst Stedenbouw. Meestal stellen zij zich wel tolerant op ten opzichte van platte daken, zéker met de gedachte in het achterhoofd dat je een plat dak vrij makkelijk kan uitrusten met een groendak. In dat geval kan je een wijziging aanvragen via de gemeentelijke Stedenbouwdienst.

Indien jij zo'n plat dak wel ziet zitten...

Vroeger werden huizen standaard uitgerust met een hellend dak, maar bij moderne woningen zijn platte daken steeds populairder. Daarenboven is het perfect mogelijk om beide soorten te combineren en kan je op vlak van architectuur dus heel wat leuke dingen uitproberen! Indien je kiest voor een plat dak is het wel erg belangrijk dat je zorgt voor een goede waterdichting, deftige isolatie én een regelmatig onderhoud. Ten slotte heb je heel wat keuze wat betreft de dakbedekking voor een plat dak, van EPDM tot bitumen zoals roofing!


plat dak platte daken dak