Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Piekfijne pleisterwerken

Ben je volop aan de slag in je pas gebouwde woning? Of moet je nog heel wat renoveren in je oude villa? Dan is de kans groot dat je staat te popelen om meteen met verf, behangpapier of tegels aan de slag te gaan. Maar voor je de kwasten en verftafels bovenhaalt is het belangrijk dat je de binnenmuren en plafonds eerst goed egaliseert. Tenzij de robuustheid van een gemetste binnenmuur het effect is dat je wil bereiken, staan oneffenheden immers erg slordig. Laten we daarom beginnen bij het begin: de pleisterwerken! Hiervoor heb je de keuze tussen natte of droge pleisterwerken, maar wij vertellen je in dit artikel wat meer over het natte systeem. Meer info over droge pleisterwerken (oftewel gipsplaten) vind je op deze pagina!

Pleisterwerken: om professioneel te egaliseren

Pleisterwerken vormen de basis voor de afwerking van je wanden en plafonds. Goed uitgevoerde pleisterwerken zorgen er namelijk voor dat je een mooi egaal werkoppervlak krijgt om de finishing touch aan te brengen. Vergis je echter niet: het pleisteren van wanden en plafonds is wel degelijk een werkje voor professionele stukadoors. Als leek is het immers niet gemakkelijk om oneffenheden te vermijden, en bovendien moet je het risico op barsten en scheuren tot een minimum herleiden. Het vinden van een goede stukadoor is dan ook een must voor perfect uitgevoerde pleisterwerken!

Pleisterwerken in vochtige ruimtes

Pleisterwerken zijn een noodzaak om je wanden en plafonds egaal te maken alvorens je deze gaat schilderen, behangen of betegelen. Dit geldt ook in vochtige ruimtes, maar let er wel op dat je hier speciale pleister gebruikt. Gewone binnenpleister is immers niet bestand tegen vocht. In bijvoorbeeld de badkamer of de keuken (vooral in de buurt van de spoelbak of de kookplaat, als er geen echte spatwand voorzien is) moet je daarom speciale waterbestendige pleister gebruiken op basis van cement. Deze zal ervoor zorgen dat de pleisterwerken jarenlang meegaan! Wie echter geen rekening houdt met de extra noden van pleisterwerken in vochtige ruimtes, heeft kans dat de bepleistering na verloop van tijd gaat rotten. En da's natuurlijk niet de bedoeling...Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
pleisterwerken
pleisterwerken
pleisterwerken
pleisterwerken
pleisterwerken

Pleisterwerken bij nieuwbouw en renovatie

Er zijn twee soorten pleisterwerken: natte pleisterwerken op basis van gipspoeder en water, en het droge systeem met gipsplaten. Maar welk systeem gebruik je het best bij nieuwbouw? En hoe zit dat bij renovaties? In het algemeen kan je stellen dat natte pleisterwerken vooral handig zijn bij nieuwbouw en dat gipsplaten eerder gebruikt worden voor renovaties. Zo zal het goedkoper uitkomen om een hele woning te laten bepleisteren dan om alles vol te hangen met gipsplaten. Bovendien neemt het pleisteren van de muren minder tijd in beslag, waardoor je minder werkuren zal moeten betalen. Ben je echter aan het renoveren en moet er bijvoorbeeld één muur worden afgewerkt, dan kies je uiteraard beter voor gipsplaten. Deze zijn handiger om te plaatsen in een bestaande woning en je kan ze ook meteen afwerken, aangezien er geen droogtijd geldt.

Droogtijd van de pleisterwerken

Natte pleisterwerken bestaan uit gipspoeder dat met water vermengd wordt tot een zachte massa. Pleister is dus een vochtig goedje, en gezien deze vochtigheid moet je wat geduld opbrengen alvorens je eindelijk in de weer kan met kwasten en behangerslijm. De droogtijd van pleisterwerken hangt af van verschillende factoren. De omgevingstemperatuur, de dikte van de pleisterwerken, de ondergrond,... Ben je niet zeker of je pleisterwerken al droog genoeg zijn om verder aan de slag te gaan? Dan kan je met een vochtmeter de vochtigheid van de pleister meten. Is hij nog te nat, maar kan je je decoratiekriebel niet langer onderdrukken?

Dan kan je de natuur een handje helpen en een bouwdroger huren om de droogtijd in te korten. Begin echter niet met de afwerking op onvoldoende droge pleisterwerken, want dan riskeer je scheuren en barsten in de verf of zelfs loskomend behang.

Tips voor de perfecte pleisterwerken

Ben je een fervente doe-het-zelver en wil je koste wat het kost zelf aan de slag? Besteed dan extra aandacht aan de moeilijkste pleisterwerken, met name die van gebogen vormen, plafonds met houten roostering, houtskeletbouw,... Om scheuren te voorkomen gebruik je hier best een pleisterdrager op basis van een metalen frame met karton. Deze vormt een onontbeerlijke ondergrond voor al de moeilijke pleisterwerken. Zakt de moed je uiteindelijk toch in de schoenen, dan kan je nog altijd een stukadoor inschakelen. Hij kan met de pleisterwerken beginnen wanneer de ramen, de verwarming en de elektrische en sanitaire leidingen in orde zijn. Hou wel rekening met lange wachttijden voor goede vakmannen en contacteer je stukadoor op tijd!


pleisterwerken plafonds gipsplaten