Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Propaangas, het alternatief voor aardgas

In ons Belgenlandje is het aardgasnetwerk énorm uitgebreid, maar toch zijn er nog steeds gebieden die op dit moment niet op aardgas aangesloten kunnen worden. Woon jij toevallig in zo'n gebied en wil je toch absoluut gas gebruiken in je woning, dan bestaat er gelukkig een perfect alternatief: propaangas! Wat betreft de voordelen lijkt propaangas immers heel sterk op aardgas. Hebben we je nieuwsgierigheid gewekt? Lees dan snel verder en ontdek alles over propaangas!

Propaangas voor verschillende doeleinden

Net zoals aardgas is ook propaangas een erg veelzijdige energiebron. Of het nu gaat om de centrale verwarming, het produceren van warm water, of om het koken van je dagelijkse maaltijd: met propaangas kan het allemaal. Daarnaast kan je propaangas ook perfect gebruiken voor bijverwarming met een gezellig gaskacheltje, zodat je lekker knus de koude winterdagen kan doorkomen. Ten slotte kan ook je terrasverwarming worden aangesloten op gasflessen met propaangas. Op die manier kan je op een frisse lente- of herfstavond toch nog wat langer van je tuin genieten, zónder dat je hiervoor elektriciteit moet verbruiken. Je ziet het: met propaangas als manusje-van-alles kan je alle kanten uit.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
propaangas
propaangas

Is propaangas wel veilig?

Wanneer het gaat om gas, gaat er bij veel mensen een (alarm)belletje rinkelen. Doembeelden van explosies zijn nochtans helemaal niet nodig: mits je de propaantank en gasinstallatie laat installeren door een erkend installateur is er geen vuiltje aan de lucht. De installatie moet natuurlijk wel voldoen aan strenge regels en een regelmatig onderhoud is eveneens verplicht. Bovendien moet een verwarmingsinstallatie op propaangas om de 2 jaar nagekeken worden door een specialist. Moest er tóch een gaslek ontstaan, dan zal je dit trouwens al snel opmerken. Omdat propaangas op zich geurloos is wordt er tijdens de productie namelijk een doordringend reukje aan toegevoegd. Dat ruik je natuurlijk niet in het gebruik, maar wél als er ergens een lek is. Op die manier kan je dan meteen de nodige stappen ondernemen.


"Een halve tank propaangas graag"

Een groot voordeel van propaangas is dat je de tank niet altijd volledig hoeft te laten vullen. Is je propaantank leeg en heb je niet meteen het nodige budget om ze helemaal te laten voltanken, dan kan je er perfect voor kiezen om ze slechts voor een deel te laten vullen met propaangas; net zoals bij stookolie dus. Op die manier voorkom je dat je in één keer een flinke hap uit je gezinsbudget kwijt bent en kan je je toch nog lekker verwarmen. Ook kan je speculeren op een prijsdaling, en daarom de tank nog niet helemaal vullen. Al zal je dit natuurlijk niet kunnen zien in je glazen bol en dus een beetje in het duister moeten tasten...

Propaangas, ook vriendelijk voor het milieu

Een ander voordeel van propaangas is de milieuvriendelijke verbranding, die vergelijkbaar is met aardgas.

  • aardgas aardgas
  • propaantank propaantank
  • propaangas propaangas
  • propaantank propaantank
  • propaangas propaangas

De verbranding van propaangas is namelijk zo goed als volledig; de wetenschappelijke uitleg hierover zullen we je besparen, maar dit houdt wel in dat de uitstoot van schadelijke stoffen (zoals CO2 of zwavel) sterk verminderd wordt. Daarenboven kan je propaangas perfect combineren met alternatieve energieën, zoals bijvoorbeeld een zonneboiler of zonnepanelen.

Overschakelen van propaangas op aardgas

Krijg je in de toekomst toch nog de mogelijkheid om over te schakelen op aardgas? Da's geen enkel probleem, want het zijn namelijk enkel de sproeiers van de propaanketel die aangepast moeten worden. Wel één aandachtspuntje: bij de installatie van een ketel op propaangas moet er op voorhand al rekening gehouden worden met de diameter van de leidingen die nodig zullen zijn voor aardgas. Als alles in orde is, is het dus ook perfect mogelijk om tijdelijk voor propaangas te kiezen en later over te schakelen op aardgas.


 

En wat doen we met de propaantank?

Propaangas is dus een perfect alternatief voor wie niet in de buurt van het aardgasnetwerk woont, maar dat betekent natuurlijk wel dat je propaangas zelf moet opslaan in een tank. Gelukkig zijn er ook op dit vlak verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen om een propaantank te kopen, te leasen, of zelf om eentje te huren; alles hangt af van je leverancier. Het huren van een tank is wel ideaal wanneer je slechts tijdelijk gebruik wilt maken van propaangas, of wanneer je de aankoop van een tank niet onmiddellijk kan (of wil) financieren. Daarnaast heb je ook de keuze voor een onder- of bovengrondse propaantank. Omwille van esthetische redenen zijn vooral de ondergrondse tanks populair, maar een bovengronds exemplaar is natuurlijk wel goedkoper omdat er geen graafwerken aan te pas komen. 


Let bij de plaatsing in ieder geval op dat de propaantank goed bereikbaar blijft achteraf, en dus niet geplaatst wordt in de verste uithoek van je achtertuin.

Jouw keuze voor propaangas

Als energiebron is propaangas van vele markten thuis. Bovendien zijn er nog verschillende andere voordelen verbonden aan dit gas. Zo is het perfect mogelijk om je propaantank maar half te laten vullen (ideaal voor een iets krapper budget), is propaangas milieuvriendelijk door zijn volledige verbranding, en is het makkelijk te combineren met alternatieve energiebronnen. Bovendien is het net zo veilig als aardgas, op voorwaarde dat je natuurlijk een erkend installateur inschakelt voor de installatie van de propaantank en gasinstallatie. Wie achteraf toch nog graag zou overschakelen op aardgas hoeft trouwens niet te panikeren: een overschakeling van propaangas naar aardgas is immers geen enkel probleem. Zo zie je maar; propaangas is een ideaal alternatief voor aardgas, of het nu tijdelijk of voor altijd is!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Aardgas , Propaangas , Stookolie
propaangas aardgas propaantank