Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Kies de juiste ramen voor jouw woning

Hoewel het vandaag de dag heel vanzelfsprekend is dat een woning over grote ramen beschikt is dat niet altijd het geval geweest. Denk maar aan oude burchten en kastelen, die eigenlijk alleen maar dunne spleten hadden die "ramen" vormden in de dikke muren. Gaandeweg werden echter steeds sterkere glassoorten ontwikkeld en groeide ook de behoefte aan de inval van daglicht in huis, zodat grote ramen steeds vaker voorkwamen. Ondertussen hebben ramen niet meer enkel een praktische functie, maar dienen ze ook als decoratief element om mee het uiterlijk van een woning te bepalen. Niet alleen de vorm en de grootte van de ramen spelen hierin een belangrijke rol, ook de materiaalkeuze zal mee het uitzicht bepalen.


Voldoende daglicht in huis met de juiste ramen

Oorspronkelijk waren ramen bedoeld om voldoende daglicht in een huis binnen te laten. Ondertussen hebben ramen ook steeds vaker een decoratieve functie. Toch kan je mits een aantal praktische tips ook optimaal gebruik maken van daglicht, zodat je wat kan besparen op je energiefactuur. Des te meer natuurlijk licht er namelijk binnenvalt, des te minder energie je moet verbruiken om je huis te verlichten. Ideaal voor de lichtinval zijn grote ramen aan de zuidelijke kant van een woning. Naast daglicht zullen deze ramen in de winter bovendien ook zonnewarmte doorlaten. Let er wel op dat je steeds zonwering bij de ramen voorziet, om oververhitting op warme zomerdagen te vermijden.

Pvc ramen, houten ramen, aluminium ramen, ...

Niet alleen voor de lichtinval, maar ook voor het bepalen van het uiterlijk van een woning vormen de ramen een belangrijk hulpmiddel.

  • grote ramen ramen
  • pvc ramen grote ramen

Denk bijvoorbeeld maar aan de hoevestijl waarbij houten ramen het geheel volledig tot zijn recht laten komen, of aan supermoderne nieuwbouwwoningen waarbij de voorkeur vooral naar pvc ramen of aluminium ramen uitgaat. Bovendien isoleren de meeste materialen vandaag de dag allemaal goed zodat je de keuze van het materiaal volledig kan afstemmen op de stijl van je woning. Naast de gekozen bouwstijl zijn er ook nog een aantal andere doorslaggevende factoren voor het kiezen van de materialen, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van het materiaal en de prijs ervan.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
ramen
ramen
ramen
ramen
ramen

De prijs van ramen

De prijs die je betaalt om ramen te plaatsen is van verschillende factoren afhankelijk. Zo is een eerste factor de isolatiewaarde van het glas. De keuze voor dubbel glas, driedubbel glas of hoogrendementsglas zal namelijk mee de prijs van de ramen bepalen. Ook de afmetingen van de ramen en de materiaalkeuze beïnvloeden uiteraard mee de kostprijs. Om er zeker van te zijn dat je ramen laat plaatsen tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding, kan je best offertes voor ramen van verschillende aannemers met elkaar vergelijken.


  • ramen ramen
  • grote ramen grote ramen
  • pvc ramen pvc ramen
  • houten ramen houten ramen
  • aluminium ramen aluminium ramen
  • prijs ramen prijs ramen

Ramen: niet enkel functioneel maar ook decoratief

Dankzij ramen kunnen we binnenshuis genieten van de buitenwereld, zelfs wanneer het regent of wanneer het buiten koud is. Daarnaast bepalen ramen mee het uitzicht van een woning en zorgen ze ervoor dat daglicht in huis kan binnenvallen en dat er ook warmte kan binnenkomen. Omdat ramen vandaag de dag zo belangrijk zijn, bestaan er dan ook ramen in allerlei soorten en maten. Van vaste ramen die puur dienen voor lichtinval tot opendraaiende ramen, valramen of kipramen of een combinatie van beide: er bestaan ramen voor allerlei verschillende doeleinden. Bovendien zijn er ook heel wat materialen voorhanden en kan je dankzij houten ramen, pvc ramen of aluminium ramen de bouwstijl van je woning extra in de verf zetten. Ga daarom weloverwogen te werk bij het kiezen van de gepaste ramen voor jouw woning!
ramen grote ramen pvc ramen