Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Regenwaterput: wees slim met regenwater

Dat er in België veel regen valt is geen nieuwtje. Zo worden sommige gebieden in ons belgenlandje maar al te vaak geconfronteerd met overstromingen, iets waar de bewoners in kwestie niet bepaald gelukkig mee zijn. Eén van de oorzaken van deze overstromingen is het feit dat het rioleringssysteem in gevoelige streken de enorme toevloed van water niet snel genoeg kan afvoeren wanneer het gedurende een lange tijd regent. Bovendien heeft regenwater niet altijd de kans om in de grond te trekken door de soms dichte bebouwing. Een goede oplossing voor dit probleem is het installeren van een regenwaterput of hemelwaterput. Zo'n regenwaterput heeft trouwens nog heel wat andere voordelen te bieden (denk maar aan het huishouden), zodat iedereen er baat bij heeft!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
regenwaterput
regenwaterput
regenwaterput
regenwaterput
regenwaterput

Is een regenwaterput verplicht?

Een van de voordelen van een regenwaterput is dat hij een teveel aan regenwater kan opvangen en zo overstromingen kan helpen voorkomen. Daarom is het sinds 2005 verplicht om een regenwaterput te plaatsen bij nieuwbouw en bij grondige verbouwingen. Omdat de plaatsing van een regenwaterput toch een redelijk prijskaartje met zich meebrengt is het wel mogelijk om een premie te krijgen voor je regenwaterput. Kijk zeker eens op onze premiewijzer om te ontdekken of je ook in jouw gemeente een premie kunt krijgen! De plaatsing van een regenwaterput is trouwens niet bij elke renovatie of nieuwbouw verplicht. De volgende uitzonderingen hoeven namelijk géén regenwaterput te plaatsen:
  • Verbouwingen waarbij meer dan 60% van de buitenmuren behouden blijft
  • Verbouwingen waarbij het dakoppervlak met minder dan 50% wordt uitgebreid
  • Woningen met een gevelbreedte van minder dan 6 meter aan de straatzijde
  • Woningen op een bouwgrond kleiner dan 300 m²
  • Woningen met een rieten dakbedekking of een groendak

Kies de juiste grootte voor je regenwaterput

De inhoud van een regenwaterput wordt berekend op basis van het dakoppervlak. Vanaf een dakoppervlakte van 50 m² is het bijvoorbeeld verplicht om een regenwaterput te plaatsen met een minimum inhoud van 3000 liter. Toch kan het soms interessanter zijn om de tankinhoud te baseren op de hoeveelheid regenwater die je denkt te gaan verbruiken. Let er bovendien op dat je de regenwaterput niet té klein maakt. Een kleine regenwaterput zal namelijk sneller leeg zijn, zodat er toch nog automatisch wordt overgeschakeld op leidingwater. Met een grotere regenwaterput daarentegen kan je dus langer genieten van gratis regenwater!

Water uit een regenwaterput gebruiken

Wanneer het opgevangen regenwater een goede kwaliteit heeft kan het perfect gebruikt worden om je auto te wassen, de planten water te geven, de was te doen of zelfs om het toilet door te spoelen.

 
De inhoud van een regenwaterput wordt berekend op basis van het dakoppervlak. Vanaf een dakoppervlakte van 50 m≤ is het bijvoorbeeld verplicht om een regenwaterput te plaatsen met een minimum inhoud van 3000 liter.

Door gebruik te maken van dit (gratis!) regenwater hoef je geen kostbaar drinkwater te verspillen, wat je bovendien zeker en vast zult merken op het factuur van het drinkwater. Jammer genoeg is het niet altijd mogelijk om het water uit je regenwaterput ook effectief te gebruiken: in sommige streken kan het regenwater zo sterk vervuild zijn dat er geen andere mogelijkheid is dan het onmiddellijk af te voeren. Heb je toch het geluk om het regenwater te gebruiken voor je huishouden, dan heb je een pomp nodig die het water over één of meerdere tappunten in de woning verspreidt. Het is wel verplicht om deze tappunten te voorzien van een markering waaruit duidelijk blijkt dat het geen drinkwater betreft. Zijn deze markeringen er niet, dan wordt je waterinstallatie immers niet goedgekeurd. Daarenboven moeten de leidingen te allen tijde volledig gescheiden blijven van de drinkwaterleidingen door middel van een terugslagklep. Regenwater kan namelijk altijd enige vorm van verontreiniging bevatten en is dan ook ongeschikt als kook- of drinkwater.

  • regenwaterput regenwaterput

Het reinigen van een regenwaterput

Een regenwaterput vangt in feite het regenwater op dat van het dak stroomt. Dit water komt echter niet onmiddellijk in de regenwaterput terecht: het passeert eerst een filter die slibvorming (en de bijhorende vervuiling en vieze geurtjes) zo goed mogelijk voorkomt. Ondanks deze filter zal er na een tijdje toch wat slib gevormd worden op de bodem van de regenwaterput. Een grondige reiniging waarbij dit bezonken slib verwijderd wordt is daarom om de paar jaar wel aan te raden, net zoals een reiniging van de filter en een controle op verstoppingen.

Als een regenwaterput vol is...

Elke regenwaterput wordt voorzien van een overloop om bij overvloedige regenval het teveel aan water af te voeren. 


Deze overloop heeft trouwens ook een zuiverende functie omdat drijvend vuil aan de oppervlakte mee weggespoeld wordt tijdens het overlopen. De overloop moet aangesloten worden op een infiltratievoorziening, een gracht of vijver, of op het rioleringsstelsel wanneer er geen andere mogelijkheid voorhanden is. Zeker in dit laatste geval is een terugslagklep onmisbaar!

De voordelen van een regenwaterput

Met een regenwaterput kan je gratis en voor niets regenwater gebruiken om allerlei huishoudelijke klusjes te vervullen. De auto wassen, plantjes water geven, en ga zo maar voort: met een regenwaterput is het niet langer nodig om hier kostbaar drinkwater mee te verspillen. Naast het feit dat regenbuien hierdoor iéts minder verfoeid zullen worden heeft een regenwaterput nog een ander (en groter) voordeel te bieden. Woon je namelijk in een gebied dat gevoelig is voor overstromingen, dan kan een regenwaterput een aardig handje helpen om regenwater te bufferen in periodes waarin er veel regen valt. Bovendien krijg je in sommige gemeentes een premie voor een regenwaterput, waardoor de plaatsing ervan het dubbel en dik waard is!


regenwaterput regenwater regenwaterput plaatsen