Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Rieten dak: positieve eigenschappen

Eeuwen geleden was riet hét materiaal bij uitstek om de traditionele lemen huisjes van dakbedekking te voorzien. Als natuurproduct was riet namelijk overal verkrijgbaar en het was bovendien een betaalbaar product voor diegenen die het niet al te breed hadden. Dat riet een aantal eigenschappen bezat waardoor het ideaal was om daken te bedekken, had de bevolking dan ook vrij snel ontdekt. Die eigenschappen zijn door de jaren heen niet gewijzigd, maar wel sterk verbeterd dankzij de hedendaagse technieken.  De prijs van een rieten dak daarentegen is sterk de hoogte in gegaan, waardoor vooral de meer exclusieve woningen dit materiaal gaan gebruiken om een authentieke look te creëren.

Een rieten dak als uitstekende isolator

Riet is een volledig natuurlijk materiaal dat talrijke positieve eigenschappen bezit om als dakbedekking door het leven te gaan. Naast de charmante uitstraling van een rieten dak heeft het materiaal bijvoorbeeld een bijzondere thermische en akoestische isolatiewaarde. Riet heeft namelijk holle stengels die gevuld zijn met lucht, en laat stilstaande lucht nu juist een uitstekende isolator zijn. Toch is bijkomende isolatie aan te raden voor een rieten dak, maar let wel op dat je dan ook een dampscherm voorziet.

Verleng de levensduur van je rieten dak

Om een lange levensduur van je rieten dak te garanderen is het belangrijk dat het gekozen riet van een uitstekende kwaliteit is. Daarnaast is ook de hellingshoek van het dak van het grootste belang, want hoe steiler een rieten dak, hoe langer de levensduur ervan. Een regelmatig onderhoud waarbij algen en mos verwijderd worden is bij rieten daken trouwens ook zeker een vereiste om schimmelvorming en bijgevolg rotting van het riet te vermijden. Een groot voordeel is dan weer dat beschadigd dakriet heel eenvoudig vervangen kan worden.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
rieten dak
rieten dak
rieten dak
rieten dak
rieten dak

En de brandverzekering voor een rieten dak?

Riet is uit zichzelf een vrij brandbaar materiaal, maar dankzij een heleboel vooruitstrevende technieken is een hedendaags rieten dak perfect in orde wat betreft brandveiligheid. Jammer genoeg doet rieten dakbedekking nog steeds veel verzekeraars fronsen, waardoor de brandverzekering in sommige gevallen nogal hoog kan oplopen. Ook de opbouw van je rieten dak kan hier een rol in spelen. Zo werden de traditionele rieten daken met een open constructie gerealiseerd. Hierbij werd het dakriet gewoon op de rietlatten gebonden, waardoor de rieten dakbedekking aan de binnenzijde zichtbaar bleef. Het nadeel van deze constructie is dat het dak in geval van brand een constante zuurstoftoevoer krijgt aan de onderzijde, zodat de vlammen oncontroleerbaar te werk kunnen gaan. Bij de gesloten structuur daarentegen wordt het dakriet op een gesloten ondergrond geschroefd (ook wel een schroefdak genoemd) en kan er via deze weg dus niet zomaar zuurstof worden aangevoerd. Voor rieten daken met deze opbouw knijpen de meeste verzekeraars dan ook een oogje dicht, waardoor de brandverzekeringspremie vergelijkbaar is met die van de meer gebruikelijke dakbedekkingen. Toch blijf je enigszins afhankelijk van de goodwill van de verzekeringsmaatschappijen, want niet elke verzekeraar is even happig op een rieten dak.

Combineer de charme van vroeger met de kwaliteit van nu

Eeuwen geleden kende men de charme en de voordelen van rieten dakbedekking al. Doorheen de jaren werd deze charme weliswaar behouden, terwijl de positieve eigenschappen alleen maar nóg meer verbeterd zijn. Zo heeft een rieten dak een uitstekende akoestische en thermische isolatiewaarde, en zijn er een heleboel vooruitstrevende technieken die ervoor zorgen dat een rieten dak tip top in orde is wat betreft brandveiligheid. Toch is een bijkomende behandeling met een brandvertragend product aan te raden, alsook een schoorsteen die uitgerust wordt met een vonkenvanger. Neem ook je tijd om een geschikte aannemer te vinden, want niet elke dakbedekker heeft deze ambacht onder de knie. Maar wie wenst te genieten van de unieke uitstraling van een rieten dak, zal deze zoektocht er wellicht graag voor over hebben!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Dakpannen , Dakshingles , Leien , Rieten dak , Zinken dak
rieten dak rieten daken levensduur rieten dak