Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Meer wooncomfort met rolluiken

Tot voor kort werden rolluiken vooral gebruikt om het binnen lekker donker te maken ofwel om te voorkomen dat nieuwsgierige voorbijgangers naar binnen konden gluren. Vandaag de dag hebben rolluiken nog steeds deze functies, maar vertegenwoordigen ze ook steeds meer een vorm van comfort. Het is dan ook niet erg verbazend dat er nog altijd veel woningen worden uitgerust met deze alom bekende rolluiken.

Aluminium rolluiken, houten rolluiken of kunststof rolluiken?

Al ettelijke jaren lang zijn rolluiken een geliefd materiaal voor wie zijn woning aan het bouwen of renoveren is. Omdat rolluiken tegen een stootje moeten kunnen is het echter belangrijk dat je een geschikt materiaal kiest. Zo worden er vooral kunststof en aluminium rolluiken gemaakt: beide materialen kan je verkrijgen in een waaier van kleurtjes zodat je de rolluiken perfect kan laten aansluiten bij de kleur van je ramen. Bovendien heeft de ontwikkeling van zowel kunststof als aluminium de laatste jaren niet stilgestaan, zodat beide materialen erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Houten rolluiken daarentegen zijn een ander paar mouwen. Als natuurproduct moet hout immers regelmatig behandeld worden om verkleuring, rotting en schimmelvorming te voorkomen. Het is echter geen vanzelfsprekende klus om houten rolluiken te behandelen aan de binnenzijde bij niet opengaande ramen... Dit veeleisende onderhoud is dan ook een van de redenen waarom de klassieke houten rolluiken stilletjesaan uit het straatbeeld verdwijnen. Wie toch koste wat het kost houten rolluiken wilt, kan deze nog vinden bij een beperkt aantal fabrikanten. Deze bieden je weliswaar rolluiken in specifieke houtsoorten die ongevoelig zijn voor rot.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
rolluiken
rolluiken
rolluiken
rolluiken
rolluiken

Drie verschillende soorten rolluiken

Naast de verschillende materialen zijn er ook drie verschillende soorten rolluiken, die elk op een andere manier geplaatst kunnen worden. Zo zijn er inbouwrolluiken, opbouwrolluiken en voorzetrolluiken. Laten we beginnen met de inbouwrolluiken: deze worden vooral gekozen bij nieuwbouw omdat bij dit type rolluiken geen zichtbare rolluikkast geplaatst moet worden. Wanneer je de rolluiken sluit verdwijnen deze dan ook grotendeels in de gevel, zodat inbouwrolluiken de meest esthetische zijn onder de rolluiken. Bij bestaande woningen daarentegen is het niet zo eenvoudig om nog inbouwrolluiken te installeren. Deze rolluiken hebben namelijk een bepaalde gevelopening boven de ramen nodig, waar het oprolsysteem moet worden ingebouwd. Daarom gaat men bij renovaties eerder kiezen voor voorzetrolluiken. Bij dit type rolluiken wordt de gehele omkasting gewoon op de gevel bevestigd. 't Is misschien niet de meest discrete oplossing, maar wél een erg eenvoudige qua installatie. Een andere mogelijkheid ten slotte zijn de opbouwrolluiken, waarbij de ramen en de rolluiken één geheel vormen. Een opbouwrolluik wordt immers vooraf op de ramen geplaatst. Dit ziet er niet enkel mooi uit maar zorgt ook nog eens voor een betere thermische en akoestische isolatie. Opbouwrolluiken kunnen bovendien zowel bij bestaande woningen als bij nieuwbouw geplaatst worden.

Thermisch én akoestisch isolerende rolluiken

Zoals iedereen wel weet zijn rolluiken een handig hulpmiddel om curieuze blikken buiten te houden en ook om je woning wat te verduisteren langs binnen. Zo kan je invallend zonlicht op tv- of computerschermen vermijden, maar wat misschien nog belangrijker is: je kan rolluiken gebruiken voor het verduisteren van de kinderkamer. Wanneer de zon buiten nog volop schijnt kan het voor deze bengeltjes immers moeilijk zijn om in slaap te vallen, iets waarbij rolluiken hen een handje kunnen helpen. Maar zoals we eerder al zeiden zijn rolluiken niet enkel een handig hulpmiddel om je woning te verduisteren of om nieuwsgierige blikken af te weren: rolluiken hebben eveneens een bijzondere invloed op het algemene comfortgevoel in je woning.

Zo kunnen rolluiken op hete zomerdagen perfect functioneren als zonwering, terwijl ze in de winterperiode een extra barrière tegen de koude kunnen vormen. Naast deze thermisch isolerende eigenschap hebben hedendaagse rolluiken trouwens ook een geluidswerend effect, iets wat zeker in buurten met veel omgevingsgeluid erg op prijs gesteld wordt. Mag het voor jou nog wat meer zijn, dan is het bovendien steeds mogelijk om je rolluiken met extra rolluikisolatie uit te rusten.

Inbraakwerende rolluiken houden ongenode gasten buiten

Sinds jaar en dag worden rolluiken aangeprezen voor hun inbraakwerende effect, terwijl ze eigenlijk niet zozeer extra veiligheid met zich meebrengen. Voor een potentiële inbreker is het namelijk voldoende om de rolluiken gewoon eventjes op te heffen en vervolgens zijn slag te slaan. Rolluiken mogen dan wel inbraakvertragend zijn (het is immers geen sinecure om snel, stil en ook nog eens onopgemerkt aan rolluiken te zitten prutsen), maar inbraakwerend zijn ze helaas niet. Om jouw rolluiken wél bestand te maken te maken tegen ongenode gasten kan je echter wel speciale inbraakwerende rolluiken kopen. Deze rolluiken worden uitgerust met een blokkeersysteem waardoor ze niet kunnen worden opgehoffen van buitenaf.

Mogelijkheden voor de bediening van rolluiken

Als bediening van je rolluiken heb je eveneens een aantal keuzemogelijkheden. De traditionele manuele bedieningswijze bijvoorbeeld, waarbij men elk rolluik afzonderlijk moet openen of sluiten, is door zijn voordelige kostprijs nog steeds bijzonder in trek. Stilaan beginnen elektrische rolluiken echter steeds meer terrein te winnen, omdat een simpele druk op de knop hier al voldoende is. Daarnaast behoort ook een volledige automatisering tot de mogelijkheden; denk maar aan de combinatie met een domoticasysteem of lichtsensoren. Toch moet je steeds opletten met automatische of elektrische rolluiken. In geval van een nachtelijke brand kan het immers gebeuren dat de elektriciteit uitvalt, waardoor je de rolluiken niet meer omhoog krijgt en het aantal ontsnappingsroutes dus sterk wordt beperkt. Een woning die volledig uitgerust is met elektrische rolluiken wordt dan ook best gecombineerd met efficiënte rookmelders, zodat je tijdig gewaarschuwd wordt als er problemen moesten zijn.

Meer wooncomfort met rolluiken

Rolluiken worden al vele jaren lang gebruikt om woningen te verduisteren en om wat meer privacy te creëren. Daar komt nog eens bij dat de moderne rolluiken ook erg goed isoleren, zowel op thermisch als op akoestisch vlak. Met degelijke rolluiken zal je wooncomfort dus eveneens aanzienlijk verhogen! Je kan kiezen voor aluminium of kunststof rolluiken (of wie dat wilt: houten rolluiken), waarbij je ook nog eens de keuze hebt tussen inbouwrolluiken, opbouwrolluiken en voorzetrolluiken. Afhankelijk van jouw wensen en situatie zal je dus zeker en vast de geschikte rolluiken vinden voor jouw woning!


rolluiken houten rolluiken elektrische rolluiken