Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een rookmelder voor elke woning

Elk jaar vinden er in België maar liefst zo'n 10.000 woningbranden plaats. Een ongeluk is immers snel gebeurd, want naast elektrische kortsluitingen kan ook de kleinste onoplettendheid grote gevolgen hebben. Om jezelf en je gezin te beschermen is een rookmelder dan ook van het grootste belang. Deze kan misschien geen brand voorkomen, maar hij kan er wel voor zorgen dat je als bewoner tijdig gewaarschuwd wordt. Jammer genoeg lijkt in Vlaanderen slechts een beperkt publiek bereid om te investeren in een rookmelder, ook al valt de kostprijs in de meeste gevallen heel hard mee. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat zelfs de simpelste rookmelder al levens kan redden! Stof tot nadenken dus...

Een rookmelder kan je leven redden

Het dodelijkste tijdens een brand is niet zozeer het vuur, maar wel de rook die ontstaat. Zo gebeurt het maar al te vaak dat mensen bij een woningbrand bevangen raken door de rook en daardoor het bewustzijn verliezen. Zo'n simpel apparaatje als een rookmelder kan dus echt wel levens redden. Rookmelders gaan namelijk rookvorming detecteren en als er te veel rook is een geluidssignaal geven (meestal een hoge, doordringende piep). Eventuele aanwezige bewoners worden op die manier tijdig gewaarschuwd voor het gevaar zodat ze de woning snel kunnen verlaten.

Speel helemaal op veilig met een CO-rookmelder

Naast de rookmelders die enkel reageren op extreme rookvorming zijn er ook de zogenaamde CO-rookmelders. Deze gaan eveneens waarschuwen wanneer er veel rook ontstaat, maar ook een teveel aan CO (oftewel koolstofmonoxide) kunnen zij detecteren. Zeker in de winterperiode kan zo'n CO-rookmelder erg van pas komen. In deze periode hoor je op het nieuws immers vaak over problemen met koolstofmonoxide, soms zelfs met sterfgevallen tot gevolg. Dit type rookmelder is uiteraard iets duurder maar uiteindelijk betaal je slechts een kleine prijs om misschien ooit jouw leven en dat van je gezin te redden.

Rookmelders plaatsen, waar doe je dat het beste?

Om een rookmelder te plaatsen hoef je geen ervaren doe-het-zelver te zijn, maar let er gewoon op dat je altijd de instructies van de fabrikant volgt. Om rook zo snel mogelijk te kunnen opmerken plaats je een rookmelder best op het plafond, en dit in de hal of de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen. Meestal worden ook de woonruimtes en zelfs de zolder voorzien van een rookmelder. Heeft je huis meerdere verdiepingen, dan is het aan te raden om op iedere verdieping minstens één rookmelder te plaatsen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
rookmelder

Hier plaats je dan weer best géén rookmelder...

In natte ruimtes zoals de badkamer of de keuken ga je best geen rookmelder plaatsen, omdat de aanwezige waterdamp bij sommige modellen storingen kan veroorzaken. Ook op plaatsen met veel luchtcirculatie, bijvoorbeeld in de buurt van de ventilatietoevoer of –afvoer, zal een rookmelder niet altijd even optimaal functioneren. Rokers hoeven zich trouwens geen zorgen te maken: je kan wel degelijk een sigaret roken in een ruimte met een rookmelder, hoewel je best niet vlak onder het toestelletje gaat staan.

Controleer regelmatig de werking van je rookmelder

Voor een optimale werking is het belangrijk om de rookmelders in je woning regelmatig te onderhouden. Naast een afstofbeurt is een maandelijkse test (om de algemene werking van het toestel te controleren) absoluut een must. Hoewel de meeste rookmelders zijn uitgerust met een licht- of geluidmelding die je waarschuwt als de batterijen bijna leeg zijn, kan een tussentijdse controle zeker geen kwaad. Heb je trouwens ook een alarmsysteem en werk je samen met een beveiligingsfirma, dan kan je kiezen voor een onderhoudscontract waarbij de firma jaarlijks zorgt voor een onderhoud en nazicht van je rookmelders.

Rookmelder en alarmsysteem in één

Een andere optie is dus de combinatie van rookmelders met een alarminstallatie. Dit kan eventueel een inbraakalarmsysteem zijn dat reeds aanwezig is, maar het domoticasysteem kan eveneens de taken perfect overnemen. De bedoeling van deze combinatie is om naast een geluidssignaal ook andere mogelijkheden te bieden, zoals bijvoorbeeld het aanschakelen van de verlichting zodat ook slechthorenden tijdig gewaarschuwd worden. Daarnaast is het mogelijk om bij rookdetectie automatisch een telefonisch bericht te verzenden naar familie, buren, vrienden of een erkende centrale zodat zij op hun beurt de brandweer kunnen contacteren als dat nodig is.

De wetgeving rond rookmelders

Rookmelders zijn absolute life savers, geen wonder dus dat ze in Vlaanderen sinds 2009 verplicht zijn bij nieuwbouw en renovaties die een stedenbouwkundige vergunning vereisen. Vanaf 2013 zijn rookmelders daarenboven ook verplicht in huurwoningen waarbij een nieuw contract werd afgesloten na 31 december 2012.

Rookmelders en stof: geen goede combinatie

Ben je van plan om je woning grondig te renoveren en heb je daarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig, dan is de installatie van een rookmelder dus wettelijk verplicht. Let echter wel op als er nog zware renovatiewerken of stoffige klusjes moeten gebeuren, zoals schuurwerken of boor- en breekwerken die nogal wat stof doen opwaaien. Deze kunnen immers een vals alarm genereren. Dek het apparaatje dan ook zo goed mogelijk af tijdens zulke werken om onnodige paniek te vermijden.

Waar rook is, is vuur: een rookmelder weet dit maar al te goed

Rookmelders bestaan er in allerlei soorten en maten, gaande van goedkope modelletjes op batterijen tot meer complexe domoticasystemen die een waaier aan waarschuwingsmogelijkheden bieden. Bovendien kan je een rookmelder in principe overal kopen en hoeft hij dus helemaal niet zo duur te zijn. Als je dan denkt aan de vele levens die zo'n klein toestel kan redden, verdwijnt de prijs al helemaal in het niets. Er is dus geen enkele reden waarom je je woning niet zou uitrusten met dit handige apparaat!


rookmelder rookmelders rookmelders verplicht