Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Eigen kuuroord met een sauna in huis

Wie wil genieten van een warme, ontspannende sauna is niet langer afhankelijk van hotels en kuuroorden. Omdat het na een drukke werkdag handig is om gewoon bij je thuis te genieten van een rustpauze in de sauna, bestaat er nu een uitgebreid aanbod aan betaalbare en perfect integreerbare sauna's voor privé woningen. Je komt thuis, zet de sauna aan, en voor je het weet zit je te genieten in je eigen persoonlijke saunaparadijs! Wil je bij je thuiskomst meteen in de sauna kunnen springen? Ook dat is mogelijk, want er zijn sauna's die je al vanop je werk of vanuit je wagen kan aanzetten via je smartphone of tablet, zodat deze op temperatuur is wanneer je thuis aankomt!

Een sauna in huis, waar plaats je die?

Ga je een sauna kopen, maar weet je nog niet waar je deze gaat plaatsen? Dan hoef je niet te panikeren, want een sauna kan je in principe eender waar plaatsen in je woning. Denk er wel aan dat het handig kan zijn om een badkamer in de buurt te hebben, zodat je regelmatig even kan afkoelen onder de douche. In dit opzicht is het natuurlijk ideaal om de sauna in de badkamer te plaatsen, maar eender welke andere plaats behoort dus ook tot de mogelijkheden. Zo is het eveneens perfect mogelijk om een sauna in je tuinhuis of poolhouse te zetten. Wil je liever een sauna die echt buiten staat? Dan kan je een specifieke sauna voor buiten kopen, die bestand is tegen de weersomstandigheden.

Verschillende soorten sauna's

Om te beginnen kan je kiezen tussen een houten sauna of een sauna in kunststof. Deze laatste heeft wel binnenbekleding in hout, maar door de buitenkant in kunststof is deze sauna makkelijk in te werken in een strak interieur. Wil je liever een houten sauna, dan kan je kiezen tussen een sauna in houten panelen of eentje in massief hout. Aangezien beide soorten sauna's hun voor- en nadelen hebben, zal de keuze vooral afhangen van jouw persoonlijke voorkeur. Last but not least heb je ook de keuze tussen een vochtige en een droge sauna. Terwijl een droge sauna een lage luchtvochtigheidsgraad heeft, is het tegenovergestelde een feit bij vochtige sauna's. Bovendien is het eveneens perfect mogelijk om via een extra uitrusting in één en dezelfde cabine een vochtige én een droge sauna te creëren. Aan jou de keuze!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
sauna
sauna
sauna
sauna
sauna

De sauna en zijn belangrijkste onderdeel: het verwarmingselement

Het belangrijkste element van de sauna is uiteraard het verwarmingselement. Hoewel de meeste sauna's nog steeds worden uitgerust met een saunakacheltje op elektriciteit, kan ook gas perfect als brandstof worden gebruikt. Het belangrijkste is alleen dat het vermogen van de saunakachel perfect overeenstemt met de grootte van de sauna. Grote sauna's zullen daardoor vrij veel energie vereisen, met als gevolg dat een gewoon stopcontact niet altijd volstaat. De elektricien zal dan extra maatregelen moeten treffen voor een goede en veilige werking van de sauna. Een alternatief is een houtgestookte saunakachel, die een aangename stralingswarmte afgeeft eens ze helemaal opgewarmd is. Bij deze kachels is het wel uiterst belangrijk dat rookgassen efficiënt worden afgevoerd, terwijl doelgerichte ventilatie nodig is om CO-vergiftiging te voorkomen.

De infraroodsauna

Een andere mogelijkheid die enige tijd geleden ontwikkeld werd, is de infraroodsauna. Deze sauna's maken gebruik van snel warmende infraroodlampen om een bijzondere maar draaglijke warmte te creëren. Een infraroodsauna werkt eveneens op elektriciteit, maar de lampen verbruiken veel minder energie waardoor een gewoon stopcontact al volstaat. Bovendien voelt de warmte in een infraroodsauna ook anders aan dan die in een traditionele sauna, zodat deze ideaal is voor wie zich niet zo comfortabel voelt in zo'n traditionele sauna. Terwijl in een gewone sauna namelijk de lucht wordt opgewarmd, geeft een infraroodsauna stralingswarmte af. Hierdoor is ook de opwarmtijd van een infraroodsauna aanzienlijk korter dan bij een traditionele sauna.

Ontspannen in je eigen kuuroord

Sauna's voor privé woningen zijn vandaag de dag verkrijgbaar in een ruim aanbod aan standaardmodellen. Vind je echter niet meteen jouw gading, dan is een sauna op maat ook altijd mogelijk. Wat je betaalt voor een sauna hangt af van verschillende factoren. Zo zullen de grootte en de afwerking van de sauna de kostprijs beïnvloeden, en is ook de kwaliteit van het gebruikte materiaal een belangrijk punt. Om een sauna te vinden die past binnen jouw budget ga je dan ook best eens langs bij een leverancier. Hier kan je bovendien ook vaak op afspraak een sauna gaan uittesten, zodat je te weten kan komen welk type voor jou het meest comfortabel aanvoelt. Heerlijk ontspannen in je eigen kleine kuuroord, dat kan met een sauna in huis!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Infraroodcabine , Sauna , Stoombad
sauna sauna in huis traditionele sauna