Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Schilderwerken naar jouw smaak

Om de binnenmuren van je woning af te werken heb je eindeloos veel mogelijkheden. Hoewel behangpapier hier lange tijd een absolute favoriet was, kiezen tegenwoordig steeds meer mensen ervoor om de muren te schilderen. Met schilderwerken kan je immers alle kanten op: van effen muren tot de meest ingewikkelde tekeningen, van glanzende tot matte verf, schreeuwerige kleurtjes of eerder een sereen kleurenpalet... Bovendien kan een doe-het-zelver het er makkelijk op wagen om deze schilderwerken zelf uit te voeren, terwijl het behangen van muren toch al wat ervaring vraagt (zeker wanneer je aan de slag gaat met behangpapier met een patroon op). 


Ten slotte bieden schilderwerken je de mogelijkheid om allerlei kleuren en technieken te combineren, zodat muren schilderen een heus creatief werkje wordt!

Zelf schilderen of een professional inschakelen voor schilderwerken?

In principe is het geen enkel probleem om als doe-het-zelver aan deze schilderwerken te beginnen. Wil je echter uitpakken met allerlei moeilijke schildertechnieken dan kan je toch best de hulp inschakelen van een professionele schilder. Ook wanneer je net gebouwd of volledig gerenoveerd hebt, is het beter om de muren een eerste keer te laten schilderen door een professional. Terwijl pleisterwerk er op het eerste zicht vaak effen uitziet kan dat namelijk al eens tegenvallen. Het probleem hierbij is dat je die oneffenheden dikwijls pas opmerkt als de schilderwerken al achter de rug zijn. Het ervaren oog van een schilder zal deze onregelmatigheden al sneller opmerken, zodat hij eerst alles grondig kan bijwerken alvorens te beginnen met de schilderwerken.

  • verf schilderwerken
  • schilderen verf

De juiste kleur verf kiezen voor je schilderwerken

Door schilderwerken uit te voeren kan je je interieur nieuw leven inblazen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je hiervoor de juiste verf gaat kiezen, of meer bepaald: de juiste kleur verf. Jammer genoeg is dat hélemaal geen evident werkje. Zo moet je de verfkleur afstemmen op de functie van de ruimte (schreeuwerige of supervrolijke kleuren zullen bijvoorbeeld een tegenovergesteld effect hebben in ruimtes die juist rust moeten bieden), en moet je eveneens rekening houden met de inrichting van het interieur en de bijpassende kleurtjes. Denk er ook aan dat de verfkleur er in de winkel vaak anders kan uitzien dan op je muren. Werk je met een schilder en zie je al tijdens de schilderwerken dat de gekozen verfkleur precies toch tegenvalt, dan kan deze gelukkig nog wel ingrijpen. Als doe-het-zelver is dit echter al iets moeilijker omdat je met een geopende verfpot nu eenmaal niet zo snel terug bij een verfhandel kan komen aankloppen. Met wat geluk kan de verfkleur dan nog wel enigszins worden aangepast door er een nieuw kleurenmengsel van te maken. Vind je kop noch staart aan de schilderwerken en bijhorende kleurkeuzes? Aarzel dan niet om kleuradvies te vragen bij een interieurarchitect, schilder of verfhandel!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
schilderwerken
schilderwerken
schilderwerken
schilderwerken
schilderwerken

Starten met schilderwerken

Net zoals bij veel zaken geldt ook hier het gezegde: goed begonnen is half gewonnen. Zo betekent "de juiste verf kiezen" niet enkel dat je een gepaste kleur moet vinden, maar ook dat je erop moet letten dat de verf van jouw keuze geschikt is voor de ondergrond in kwestie. Pleisterwerk, hout en steen zijn immers allemaal erg verschillend, zodat je eerst moet controleren welke verf bij welk type ondergrond past. Vervolgens moet je steeds zorgen dat die ondergrond helemaal effen is alvorens je begint met de schilderwerken. Het wegwerken van putjes, krassen, deuken en bulten is dus een belangrijke stap. Een goede primer is eveneens onmisbaar om ervoor te zorgen dat de verf goed zal hechten. Om de schilderwerken te vergemakkelijken is het bovendien aan te raden om meubelen, raamdecoratie en afdekplaatjes van stopcontacten en lichtschakelaars te verwijderen. De vloer, kasten, raam- en deurprofielen dek je ook best af om te voorkomen dat alles onder de verfspatten komt te zitten. Ten slotte is het belangrijk om na afloop van de schilderwerken alles goed te verluchten, zodat de verf sneller kan opdrogen en zodat eventuele geurhinder beperkt wordt.


  • schilderwerken schilderwerken

Tips voor wie gaat schilderen

Om te eindigen hebben we nog enkele tips voor wie op het punt staat om zelf de muren te gaan schilderen. Zo is het bij nieuwbouwwoningen erg belangrijk om ongeveer zes maanden te wachten met de schilderwerken, tot het nat pleisterwerk voldoende droog is. Doe je dit niet, dan bestaat het risico op barst- of scheurvorming. Natuurlijk hoef je de schilderwerken niet uit te stellen wanneer je koos voor droogbouwsystemen waar geen pleisterwerk aan te pas kwam, zoals houtskeletbouw of betonbouw. Een volgende tip betreft het feit dat sommige soorten tape (die je gebruikt tijdens de schilderwerken) soms lijmresten achterlaten op je vloer. Met een stickerverwijderaar kan je deze resten makkelijk verwijderen, maar let wel op met gevoelige vloeren! Lees dus steeds aandachtig het etiket of vraag raad aan je bouwmaterialenhandel. Een erg belangrijke laatste tip is dat vochtproblemen absoluut opgelost moeten worden alvorens je begint met de schilderwerken.


Door je muren te schilderen zullen deze problemen immers niet verdwijnen! Los vochtproblemen dus eerst op en herstel scheuren, vul gaatjes op en verwijder oneffenheden. Sta je niet meteen te trappelen om dit te doen? Doe dan beroep op een professionele schilder voor een optimaal resultaat.

Schilderwerken om je interieur op te frissen

Om de kamers van je woning in een nieuw jasje te steken kan je ervoor kiezen om de muren te schilderen. Je kan namelijk naar hartelust kleuren en schildertechnieken combineren, en in tegenstelling tot het behangen van muren heb je voor het verven ervan niet al te veel ervaring nodig. Natuurlijk zijn er wel enkele situaties waarin je beter een professionele schilder in de arm neemt. Dit geldt onder andere voor meer complexe schilderwerken (om te voorkomen dat je er als doe-het-zelver een boeltje van maakt), en ook om een muur voor de allereerste keer te verven vraag je best een vakman. Deze kan oneffenheden makkelijk opsporen en bijwerken, om jou een prachtige effen muur te garanderen. Om de juiste verfkleur te kiezen kan je eveneens de hulp inschakelen van een interieurarchitect, schilder of verfmaterialenhandel, die je maar al te graag bijstaan met kleuradvies wat betreft de verf. Ben je nog op zoek naar een goede schilder om de schilderwerken in jouw woning tot een goed einde te brengen, snuffel dan zeker eens rond in onze bedrijvengids!


schilderwerken verf schilderen