Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Sier je woning met een sierschouw

Iedereen kent wel die typische uitstraling die gepaard gaat met oude herenhuizen: prachtige houten vloeren, hoge plafonds en statige sierschouwen zijn in zulke gebouwen schering en inslag. Dit betekent echter niet dat je deze kenmerken niet kan terugvinden in nieuwe of moderne woningen. Ondanks de luxe van centrale verwarming vind je in veel moderne woningen bijvoorbeeld nog steeds een kachel of haard terug die, net zoals vroeger, meestal omkaderd wordt met een decoratieve sierschouw. Laat je echter niet misleiden: deze sierschouw heeft niets te maken met een schoorsteen, maar dient puur als decoratief extraatje in je interieur.

Sierschouwen als blikvanger

In hedendaagse woningen wordt een haard of kachel vaak gebruikt omwille van de gezellige sfeer die ze met zich meebrengen. Om deze bovendien helemaal in je interieur te laten passen worden ze vaak omkaderd met een sierschouw. De functie van zo'n sierschouw is vooral om het rookkanaal en eventuele leidingen van je haard of kachel te verstoppen, maar tegelijk is een sierschouw ook vaak een echte eyecatcher voor een interieur. Zo kan je kiezen voor heel moderne sierschouwen in de vorm van een valse wand die gewoon mee geschilderd wordt, en waar je bijvoorbeeld je televisie tegen kan ophangen.

Sierschouwen in soorten en maten

Omdat een sierschouw dus vooral mooi moet zijn en perfect bij je interieur moet passen, vind je ze in allerlei uitvoeringen. Wil je bijvoorbeeld een sierschouw met een geschiedenis dan kan je kiezen voor een antiek exemplaar. Dit zijn echte, oude schoorsteenmantels die hergebruikt worden en zo een nieuw leven krijgen. Natuurlijk bestaan er ook nieuwe en moderne sierschouwen die je kant-en-klaar kan kopen of op maat kan laten maken. Wat betreft de materialen heb je heel wat keuze, gaande van hout, mdf en metaal tot allerlei soorten natuursteen en zelfs glas. Daarenboven kan je als handige doe-het-zelver ook zelf een sierschouw plaatsen.

Een sierschouw met kachel of haard?

Een mooie sierschouw is één ding, maar je hebt natuurlijk ook een verwarmingstoestel nodig om het plaatje compleet te maken. Een sierschouw kan immers als omkadering dienen voor heel wat verschillende soorten haarden en kachels. Zo kan je kiezen voor een open haard, een kachel, of voor een inzet- of inbouwhaard. Welk type verwarmingstoestel je kiest zal vooral afhangen van jouw persoonlijke smaak en van je woning. Weet je niet goed wat in jouw situatie het beste is, dan kan je natuurlijk altijd raad vragen aan een vakman.

Een sierschouw geeft elke woning cachet

Heb je een oude woning gekocht en ben je van plan om deze te renoveren? Dan is de kans groot dat je op een of meerdere sierschouwen botst. Natuurlijk kan je deze gaan afbreken, maar je kan er ook voor kiezen om ze mooi te laten staan. Zelfs wanneer de kachel of haard al eerder werd verwijderd kan zo'n sierschouw immers een echte meerwaarde zijn voor je woning. Ook in nieuwe, moderne woningen gaat men er vaak voor kiezen om de kachel of haard aan te kleden met een prachtige sierschouw. Je vindt deze dan ook in allerlei diverse stijlen, van antiek tot de meest moderne sierschouwen die je kan bedenken. Een sierschouw maakt je interieur helemaal compleet!


sierschouw sierschouwen moderne sierschouwen