Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Slakken in de tuin te bestrijden

Of je nu van dieren houdt of niet: meestal worden slakken niet echt met open armen ontvangen in een tuin. Van zodra de lente doorbreekt zijn deze beestjes echter weer paraat en zijn ze er helemaal klaar voor om hun buikje lekker rond te eten. Allemaal goed en wel voor hen, maar zowel in je moestuin als bij je sierplanten kunnen deze slakken een hele ravage aanrichten. Wil jij deze beestjes daarom op een diervriendelijke manier bestrijden? Of zoek je een aantal middelen waardoor de slakken niet zo makkelijk bij je planten geraken? Lees dan snel verder en ontdek onze handige tips!


Hoe zit dat juist met die slakken?

Met of zonder huisje, klein of groot, er zijn heel wat verschillende soorten slakken die graag in je tuin vertoeven. Toch zijn deze niet allemaal schadelijk voor je sier- of moestuin: het zijn de naaktslakken die in dit geval de boosdoeners zijn. Vooral bij regenweer en 's nachts zijn deze diertjes actief, waardoor het dus kan gebeuren dat je 's ochtends opstaat en plots allemaal kale planten aantreft in je tuin... Naast nattigheid zijn slakken trouwens eveneens gek op composthopen, die voor hen dan ook een heus paradijs kunnen vormen. Een composthoop vlakbij slakaantrekkelijke planten is dus geen goed idee! Nochtans zijn slakken niet geheel onnuttig: zij zijn eigenlijk de opruimers van de natuur. Trop is echter te veel, en daarom zijn er een aantal handige middeltjes om slakken in je tuin te bestrijden.

 
Met of zonder huisje, klein of groot, er zijn heel wat verschillende soorten slakken die graag in je tuin vertoeven.

Voorkom dat slakken tot aan je planten geraken

Onder het motto "voorkomen is beter dan genezen" beginnen we met enkele diervriendelijke manieren om slakken bij je planten weg te houden. Belangrijk is trouwens dat je op tijd begint met het bestrijden van deze beestjes. In het begin van de lente gaan volwassen slakken namelijk massaal eieren leggen die al snel uitkomen. Vervolgens kan de nieuwe generatie slakken zijn vernielingstocht starten, en voor je het weet is jouw tuin getransformeerd tot één groot eetfestijn. Om dit te vermijden kan je al bij de aanleg kiezen voor planten waar slakken niet dol op zijn, of je kan de planten omringen met sterk geurende kruiden. Denk hierbij aan tijm, rozemarijn, salie of look, maar vergeet niet dat deze afschrikmiddeltjes geen garantie op succes zijn. Voorts zijn slakken niet echt tuk op scherpe hindernissen. Je kan het hen dus extra moeilijk maken door fijne eierschalen of grint tussen de planten te strooien. Hoewel dit een makkelijke tip is, vormt het natuurlijk wel geen definitieve oplossing voor wie een grotere tuin heeft...


Stuur slakken de laan uit

Hebben de slakken hun weg naar je tuin al gevonden? Dan kan je eventueel slakkenvallen zetten met daarin een (voor de slak erg lekkere) lokstof. Eens de beestjes in de val zitten kan je ze elders weer gaan uitzetten. Dit is een heel diervriendelijke manier om slakken te bestrijden, maar natuurlijk ook wel wat arbeidsintensiever voor jezelf. Een andere manier is het strooien van eco-vriendelijke anti-slakkenkorrels, welke de slakken opeten en daarna sterven. Voorts kan je ook nematoden of aaltjes inschakelen. Deze wormen zijn een natuurlijke vijand van de slak en vormen dan ook een biologisch bestrijdingsmiddel. Ten slotte kan je ook gewoon hopen op een droge zomer... Slakken houden namelijk van een vochtig klimaat, en van zodra het té droog wordt zullen ze je tuin al snel verlaten.

 
Hebben de slakken hun weg naar je tuin al gevonden? Dan kan je eventueel slakkenvallen zetten met daarin een (voor de slak erg lekkere) lokstof.

Koester de natuurlijke vijanden van slakken

Wil je toch de grove middelen inschakelen, denk er dan aan dat je nooit zomaar gif mag beginnen rondstrooien in je tuin. Het is immers niet de bedoeling om ook andere dieren te gaan vergiftigen (zoals mussen, pimpel- en koolmezen of merels, die ook wel eens een slak lusten!) of om de hond of kat van de buren naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Een belangrijke tip is dan ook om de natuurlijke vijanden van de slakken in je tuin te koesteren, zoals merels, eenden, egels, kikkers en padden, enzovoort. Dankzij al deze beestjes kan je slakken immers op een milieuvriendelijke manier gaan bestrijden.


Tips uit grootmoeders tijd

Om af te sluiten bespreken we nog enkele tips uit grootmoeders tijd. Geen ingewikkelde slakkenvallen of giftige poedertjes dus, maar wel een paar makkelijke tips. Zo kan je bijvoorbeeld koffiegruis rond de planten strooien of thee maken van look en deze rond de plantjes gieten. Noch look, noch koffie behoren namelijk tot het lievelingseten van slakken. Een andere tip is het houden van kippen. Deze zijn niet vies van een slak af en toe, en zullen de beestjes dan ook met plezier uit je tuin pikken. Zout strooien ten slotte is nog zo'n advies uit grootmoeders tijd. Nochtans mag je dit eigenlijk net niét doen, want de slak zal hierdoor een echte lijdensweg tegemoet gaan (en da's natuurlijk ook niet de bedoeling). Bovendien kunnen ook andere dieren en zelfs je planten last hebben van zout, waardoor je dit dus beter niet gebruikt!

 
Gelukkig bestaan er een aantal handige middelen waarmee je slakken in je tuin kan bestrijden.

Diverse manieren om slakken te bestrijden

Op zich zijn slakken erg nuttige diertjes. Ze zorgen er namelijk voor dat dood materiaal in je tuin wordt opgeruimd en dat het daarna als voedingsstof weer aan de bodem wordt toegevoegd. Het wordt natuurlijk een ander verhaal wanneer je tuin plotseling is omgevormd tot een slagveld vol afgeknabbelde planten. Naaktslakken zijn namelijk dol op de bladeren van groenten en fruit uit je moestuin en ze lusten net zo goed wel eens een sierplantje. Gelukkig bestaan er een aantal handige middelen waarmee je slakken in je tuin kan bestrijden. Zo kan je de lievelingsplanten van de slakken omringen met sterk geurende kruiden, kan je slakkenvallen zetten, kan je de hulp inschakelen van een aantal kakelende kippen, enzovoort. Een belangrijke tip is in elk geval om nooit zomaar gif te gaan rondstrooien: dit kan immers nefast zijn voor de andere dieren in je tuin!


slakken tuin slakken tuin