Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Ontdek de diverse soorten bakstenen

De traditionele baksteen, die is door iedereen gekend. Deze gevelstenen zijn immers beschikbaar in heel wat verschillende kleurtjes waardoor ze in elke bouwstijl hun plekje kunnen vinden. Maar niet alleen de kleur bepaalt het uiterlijk van een baksteen; ook de manier waarop bakstenen gebakken worden kan namelijk een invloed hebben op hoe ze eruit komen te zien. Bovendien worden bakstenen op verschillende manieren "gevormd", wat hun diverse structuren verklaart. Handvormbakstenen, vormbakstenen, Wasserstrich bakstenen,... Wil je wel eens weten wat nu eigenlijk het verschil is tussen al deze gevelstenen? Samen met Vandersanden Group spitten wij het voor jou uit!


Handvormbakstenen

Het eerste type baksteen dat we van dichterbij bekijken is de handvormgevelsteen. De populairste der gevelstenen dankt zijn naam aan het feit dat hij vroeger effectief met de hand gevormd werd. Vaklui namen een bal klei, gooiden die met volle kracht in een houten bak, schraapten de overtollige klei van de randen en draaiden de vorm daarna om. Om te beletten dat er klei aan het bakje bleef kleven rolden ze de klei vooraf in zand. Dat is meteen ook de reden waarom handvormbakstenen een bezand oppervlak hebben en een grillige, generfde structuur. De dag van vandaag worden deze bakstenen nog min of meer op dezelfde manier gemaakt, maar het is nu een machine die de klei in een vorm "smijt". Handvormbakstenen hebben dan ook nog steeds een ruwer uitzicht, wat zorgt voor cachet.

Vormbak

De tweede soort in ons lijstje zijn de vormbakstenen. Om deze te maken gaat een machine klei in een bezande mal persen en deze achteraf nog eens goed aandrukken. Het resultaat zijn hier dus eveneens bakstenen met bezande oppervlakken

 

Het verschil met handvormstenen is het ontbreken van de typische nerfstructuur. Vormbakstenen worden gekenmerkt door een regelmatige vorm, zonder nerven.

Strengpers bakstenen

Deze soort bakstenen worden met een speciale machine gemaakt, meerbepaald met een strengpers. Deze gaat klei door een rechthoekige opening persen tot een lange streng, die vervolgens met een stalen draad op maat wordt gesneden. In tegenstelling tot de vorige methode zijn er geen vormbakken nodig om deze bakstenen te vormen en zal er in principe geen zand aan de uiteindelijke bakstenen kleven. Strengpers bakstenen zijn te herkennen aan hun rechte randen en een strak oppervlak.


 

Wasserstrich bakstenen

Deze meest recente baksteenontwikkeling combineert de oneffen textuur van een handvormsteen met het onbezande van de strengpers bakstenen. Hierdoor worden ze soms ook wel "onbezande handvormstenen" genoemd. Deze bakstenen danken hun naam aan een speciale techniek die wordt toegepast tijdens de fabricage. I.p.v. zand wordt er een kleine waterstraal in de bakken verneveld om de kleivormelingen uit de vormbakken te krijgen, een "Wasserstrich" om het op z'n Duits te zeggen. Er ontstaan hierbij kleine openingetjes tussen de klei en de vormbak, wat de Wasserstrich bakstenen een lichte, "getrokken" textuur geeft.


Vandersanden Group, specialist in bakstenen

Bakstenen kunnen op verschillende manieren gevormd worden: zoveel is zeker! Bovendien blijven bakstenen hét favoriete gevelmateriaal. Natuurlijk veranderen smaken en tendensen wel continu, en daarom creëren ingenieurs en steenbakkers steeds nieuwe formaten, nieuwe kleuren én nieuwe producten. Vandersanden Group bijvoorbeeld is een echte specialist wat betreft bakstenen, en zij kwamen bijvoorbeeld op de markt met een unieke, eigen interpretatie van de Wasserstrich bakstenen. Wil je graag meer info over deze bakstenen, of over het aanbod gevelstenen van Vandersanden Group in het algemeen? Surf dan snel naar hun website, bel naar 089/51.01.40 of stuur een mailtje naar info@vandersanden.com!


Dit dossier in samenwerking met:

Riemsterweg 300
3740 Bilzen
Tel. 089/51 01 74
bakstenen gevelstenen baksteen