Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Het spanplafond spant de kroon

Stel: je hebt een woning gekocht, maar door allerhande scheuren en barsten zijn de plafonds écht niet om aan te zien. Of je wilt het plafond in je woonkamer graag in een nieuw jasje steken, maar je ziet het niet zitten om het bestaande plafond helemaal te gaan uitbreken (inclusief al het vuil en stof dat hierbij komt kijken). Wat doe je dan? Kiezen voor een spanplafond natuurlijk! Dit vals plafond kan immers heel makkelijk over een bestaand plafond worden geplaatst, zonder dat er allerlei breek- en kapwerken aan te pas komen. Daarenboven heeft een spanplafond nog heel wat andere voordelen te bieden... Ben je benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder en ontdek alles over spanplafonds!


Wat is een spanplafond?

Allemaal goed en wel, maar wat is een spanplafond eigenlijk? Een spanplafond bestaat uit een hoogwaardige kunststof doek (in pvc of polyester) die tot op de millimeter op maat wordt gemaakt. Deze doek wordt opgespannen en bevestigd aan muurprofielen, die zich vlak onder het bestaande plafond bevinden. Op die manier krijg je een perfect vlak en glad plafond dat door zijn naadloze karakter ideaal is voor strakke interieurs. Je kan spanplafonds bovendien verkrijgen in diverse kleuren, en ook specifieke plafondvormen (gebogen, schuin, met niveauverschillen,...) kunnen zonder probleem gerealiseerd worden.

Een spanplafond plaatsen: snel en proper

De plaatsing van een spanplafond is echt specialistenwerk; niet meteen een klusje voor de doe-het-zelver dus! Het grote voordeel van een spanplafond is wel dat dit zonder enige kap- of breekwerken gemonteerd kan worden.

  • spanplafonds spanplafond
  • wat is een spanplafond spanplafonds
  • spanplafond plaatsen wat is een spanplafond
  • onderhoud spanplafond spanplafond plaatsen
  • plafond onderhoud spanplafond

Hiervoor hoeven zelfs de meubels niet eens verplaatst te worden, waardoor je als bewoner erg weinig hinder zal ondervinden van de plaatsing. Een bijkomend voordeel is dat een spanplafond later ook weer vrij eenvoudig gedemonteerd kan worden. Extra handig dus wanneer er achteraf bijvoorbeeld herstelwerken moeten gebeuren aan weggewerkte leidingen! Uiteraard is het wel belangrijk dat je een ervaren plaatser zoekt om je spanplafond te installeren. Om zeker te zijn van je keuze vraag je daarom best altijd wat referenties op van de installateur van je keuze.

  • spanplafond spanplafond
  • spanplafonds spanplafonds

Het onderhoud van een spanplafond

Niet enkel de plaatsing verloopt heel proper: ook achteraf zal een spanplafond erg onderhoudsvriendelijk blijken. Het kunststof doek is immers volledig afwasbaar en heeft verder geen nood aan een bijkomend onderhoud. Terwijl andere plafonds na een aantal jaar bijvoorbeeld wel eens een schilderbeurt kunnen gebruiken, is dit bij een spanplafond helemaal niet nodig (en in sommige gevallen zelfs niet eens mogelijk). Je moet enkel opletten met ruimtes waarin vaak gerookt wordt. Net zoals bij elk ander plafond kan dit immers verkleuringen veroorzaken.

Nog meer voordelen van een spanplafond

Onderhoudsvriendelijk, een nette plaatsing, verkrijgbaar in verschillende kleuren... Een spanplafond biedt heel wat voordelen! Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat dit vals plafond erg populair is bij renovaties.


Zo kan je lelijke of beschadigde plafonds makkelijk wegwerken en kan je een spanplafond ook gebruiken om ingebouwde verlichting, een surround system of bepaalde leidingen te verstoppen. Ook wanneer je in een huis woont met hoge plafonds en de verwarmingskosten wat wil drukken, is een spanplafond ideaal. Daarenboven is een spanplafond perfect brandveilig én is het eveneens vochtbestendig, waardoor je het perfect kan gebruiken in de badkamer of zelfs in overdekte zwembaden!

Spanplafonds en isolatie

Kan jouw woning wel wat verbetering gebruiken op vlak van geluidsisolatie? Dan kan je kiezen voor een spanplafond met akoestische isolatie, welke wordt aangebracht tussen het bestaande plafond en het spanplafond. Dit vormt een perfecte oplossing voor binnenzwembaden en grote holle ruimtes (zoals een traphal), maar ook voor wie gewoon wat meer comfort wil in bijvoorbeeld zijn woonkamer. Naast akoestische isolatie kan men ook thermische isolatie voorzien tijdens het plaatsen van een spanplafond. Deze wordt eveneens tussen het bestaande plafond en het spanplafond geplaatst, en zorgt ervoor dat de warmte van binnen niet kan ontsnappen. Hierdoor krijg je een aangename binnentemperatuur én zal je besparen op energiekosten.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
spanplafond
spanplafond

Wijzigingen aanbrengen aan een spanplafond

Spanplafonds kan je verkrijgen in allerlei verschillende kleuren, zelfs met motief indien je dat wenst. Je mag echter niet vergeten dat wijzigingen achteraf niet altijd mogelijk zijn. Een spanplafond in pvc kan je bijvoorbeeld niet overschilderen, waardoor je best goed nadenkt over het kleurtje dat je wil kiezen. Kies geen té trendy kleur (deze ben je na een paar jaar misschien al grondig beu gezien), maar ga eerder voor een neutrale kleur zoals wit, beige,... Ook wat betreft de verlichting in je spanplafond ga je best niet te overhaast te werk. Je kan achteraf immers geen extra inbouwspots meer voorzien, en indien je bestaande verlichting wil verplaatsen zal er altijd een gat achterblijven in het spanplafond dat je niet kan opvullen.

Een nieuw plafond in een mum van tijd

Wil je een nieuw plafond, maar wil je dat dit snel gebeurt zonder al te veel kap- en breekwerken? Dan zal een spanplafond je zeker en vast interesseren! Spanplafonds bestaan namelijk uit een stevige doek in pvc of polyester, die wordt opgespannen en vervolgens bevestigd aan de muur. De plaatsing verloopt dan ook erg eenvoudig, en ook daarna zal een spanplafond een echt plezier zijn om te hebben! Zo zal dit vals plafond niet scheuren of barsten en wat betreft het onderhoud kan je het doek simpelweg afwassen. In de woonkamer, de keuken, de badkamer, of zelfs in een overdekt zwembad: spanplafonds passen werkelijk in elke ruimte!


Interessante dossiers over spanplafonds:
spanplafond spanplafonds wat is een spanplafond