Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Het na-isoleren van spouwmuren

Sta je op het punt om het huis van je dromen te gaan bouwen? Dan ben je waarschijnlijk al meerdere keren het begrip "isolatie" tegengekomen, om maar niet te zeggen dat je ermee om de oren wordt geslagen. De dag van vandaag is isoleren immers de normaalste zaak van de wereld. Vroeger was dat wel anders: veel oudere woningen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd, wat geen al te beste resultaten oplevert op je energiefactuur. Bovendien zal ook je wooncomfort hieronder lijden. Heb je dus een huis gekocht dat al wat ouder is en laat de isolatie te wensen over? Dan doe je er goed aan om deze woning te gaan na-isoleren.


Wat is een spouwmuur?

Het na-isoleren van spouwmuren is een snelle en simpele manier om een bestaande woning meteen een pak energiezuiniger te maken. Maar wat is een spouwmuur juist? Laten we dit even visueel voorstellen: een spouwmuur is eigenlijk opgebouwd vanuit het idee van een sandwich. Je hebt een buitenmuur oftewel het buitenspouwblad, en een binnenmuur oftewel het binnenspouwblad. Tussen deze twee muren bevindt zich een open ruimte die ook wel "de spouw" wordt genoemd. Een spouwmuur had als oorspronkelijke doel om de binnenmuur te beschermen tegen vocht, maar tegelijk ging er door dit principe heel wat warmte verloren. Na de oliecrisis in de jaren '70 begon men dit te beseffen, en voilà... Spouwmuurisolatie raakte stilletjesaan ingeburgerd.

 • na-isoleren na-isoleren
 • spouwmuren spouwmuren
 • na-isoleren van spouwmuren na-isoleren van spouwmuren
 • na-isoleren spouwmuren na-isoleren spouwmuren
 • spouwmuurisolatie spouwmuurisolatie
 • spouwmuren na-isoleren spouwmuren na-isoleren
 • na-isoleren na-isoleren
 • spouwmuren spouwmuren
 • na-isoleren van spouwmuren na-isoleren van spouwmuren
 • na-isoleren spouwmuren na-isoleren spouwmuren
 • spouwmuurisolatie spouwmuurisolatie
 • spouwmuren na-isoleren spouwmuren na-isoleren
 • na-isoleren na-isoleren

...en waarom is het na-isoleren van spouwmuren nuttig?

Veel woningen uit de jaren '50, '60 en '70 werden dus gebouwd met spouwmuren die nog niét geïsoleerd werden. Gelukkig is hier een simpele oplossing voor, namelijk het na-isoleren van spouwmuren. Op deze manier kan je een bestaande woning energiezuiniger maken én zal ook je wooncomfort verbeteren. Hoe dat komt? Als spouwmuren niet geïsoleerd zijn kan warmte doordringen tot in de spouw en zo dus uit je woning ontsnappen. Gevolg: je moet harder stoken om het binnen lekker warm te houden. Door de spouwmuren te gaan na-isoleren creëer je een soort van schil die geen warmte meer laat ontsnappen, en bovendien ook geen koude binnenlaat. Anderzijds kan 's zomers de warmte niet binnen en blijft het aangenaam fris in je woning. Het na-isoleren van spouwmuren is dus een echte win-win situatie!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
na-isoleren
na-isoleren
na-isoleren
na-isoleren
na-isoleren

Het na-isoleren van spouwmuren: de voordelen

Een belangrijke reden waarom veel mensen kiezen voor het na-isoleren van spouwmuren is omdat dit slechts een paar dagen tijd in beslag neemt. Bovendien zal je als bewoner maar een minimum aan hinder ondervinden, omdat het isolatiemateriaal via kleine gaatjes in de buitenmuur in de spouw wordt gespoten. De vakmannen hoeven dus niet eens je woning binnen te komen, wat betekent dat je geen last zal hebben van stof, vuil, of andere ongemakken binnenshuis. In principe hoef je zelfs niet eens thuis te zijn! Voorts heb je voor het na-isoleren van spouwmuren geen stedenbouwkundige vergunning nodig én zal het uiterlijk van je woning niet veranderen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het aanbrengen van buitenmuurisolatie. In dat geval is een extra afwerkingslaag, in pleister of gevelbekleding, immers noodzakelijk.


 

Spouwmuren na-isoleren met...

Er zijn verschillende manieren waarop men spouwmuren kan na-isoleren. De materialen die het vaakst gebruikt worden als spouwmuurisolatie zijn bijvoorbeeld PUR schuim, glaswol, steenwol of polystyreen korrels. Elk van deze producten kan in de spouwmuur worden gespoten of geblazen door kleine openingen. Welk materiaal je kiest voor het na-isoleren van de spouwmuren, hangt vooral af van jouw specifieke situatie. Let wel op: niet elke spouwmuur is geschikt voor na-isolatie.


Vraag dus zeker eerst de hulp van een gespecialiseerde vakman; hij kan controleren of de spouwmuren al dan niet geschikt zijn om te na-isoleren en welke materialen je hier best voor gebruikt. Klik dus zeker even door naar onze bedrijvengids om een expert inzake het na-isoleren van spouwmuren te vinden in jouw buurt!

Zijn er premies voor het na-isoleren van spouwmuren?

Ten slotte nog een laatste duwtje in de rug voor de twijfelaars: wie zijn spouwmuren laat na-isoleren kan hiervoor een premie ontvangen. Op die manier krijg je dus een deel van je investering sowieso terugbetaald. Wil je graag meer informatie over deze premie en over de voorwaarden, neem dan zeker een kijkje op de Premiewijzer. Daarenboven mag je ook de terugverdientijd van spouwmuurisolatie niet vergeten. Omdat je energie bespaart zal je immers minder energiekosten moeten betalen, zodat de na-isolatie zichzelf op termijn terugverdient.


Het na-isoleren van spouwmuren, een goed idee!

Al sinds jaar en dag worden huizen met spouwmuren gebouwd, maar spouwmuurisolatie stak pas later de kop op. Zijn de spouwmuren van jouw woning dus nog niet geïsoleerd, dan doe je er goed aan om deze te laten na-isoleren. Het na-isoleren van spouwmuren brengt immers heel wat voordelen met zich mee zoals energiebesparing en meer wooncomfort. Bovendien houdt het na-isoleren van spouwmuren geen drastische werken in en kan je als bewoner al snel genieten van de voordelen van deze na-isolatie!

 

Ben je benieuwd of de spouwmuren van jouw woonst geschikt zijn om na te isoleren? Of vraag je je af welk materiaal het meest geschikt is om jouw spouwmuren te na-isoleren? Zoek dan snel een expert in je buurt via onze bedrijvengids!

na-isoleren spouwmuren na-isoleren van spouwmuren