Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Plaatsen van spouwmuurisolatie: tips

Zelfs de meest ervaren doe-het-zelver kan soms al eens wat goede tips gebruiken. Daarom zetten we samen met Recticel Insulation, specialist in alles wat te maken heeft met isoleren, een paar belangrijke tips op een rijtje voor wie zelf muurisolatie wil plaatsen. Het is immers de bedoeling dat je woning lekker warm wordt ingepakt, zónder dat er warmte kan ontsnappen of dat er koude doorheen kieren en spleten kan glippen. Maar waar moet je juist op letten bij het aanbrengen van muurisolatie? En hoe begin je überhaupt aan deze klus? Je leest het in dit artikel!


Moeten de muren worden voorbereid alvorens je spouwmuurisolatie kan aanbrengen in een nieuwbouw?

Een goede voorbereiding is alles, en dat geldt ook wanneer je spouwmuurisolatie wil plaatsen. First things first dus! Om goed van start te gaan is het belangrijk dat de muren die je wil isoleren recht zijn. Alleen op die manier zal de muurisolatie goed aansluiten en dus ook optimaal isoleren. Zijn er tijdens het metselen mortelbaarden op de muur achtergebleven, dan moeten deze eerst verwijderd worden alvorens je aan de slag gaat met de muurisolatie. Dit is écht een belangrijk punt! Als je muren niet egaal zijn is het minder evident om de spouwmuurisolatie goed aan te brengen.

 

Welke zaken zijn er nog belangrijk wanneer je muurisolatie plaatst?

Rechte, egale muren vormen dus het eerste belangrijke aandachtspunt. Daarna volgt het aaneensluiten van de muurisolatie zelf. Let dus goed op dat alles mooi op elkaar aansluit en dat er geen kieren (oftewel koudebruggen) ontstaan. Bij Recticel Insulation vind je isolatieplaten met een speciaal tand- en groefkliksysteem, die het veel makkelijker maken om koudebruggen te vermijden. Denk er wel aan dat de tand steeds naar boven geplaatst moet worden! Voorts is het belangrijk dat je de onderste laag muurisolatie goed uitlijnt en dus recht plaatst, en dat je de matte alkalibestendige bekleding naar de kant van de muur toe plaatst.


 
Deze speciale bekleding zorgt er namelijk voor dat bepaalde stoffen in het cement de bekleding van de isolatie niet kunnen beschadigen. Plaats de blinkende bekleding naar de buitenkant. Op die manier heb je in ongeventileerde spouwen een hogere thermische isolatiewaarde door middel van reflectie. Om de winddichtheid te optimaliseren breng je best een tape aan op de naden van de isolatieplaten. Dit is niet verplicht, maar het is wel beter. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste tape gebruikt, want heel wat tapes komen los na verloop van tijd. Gebruik hiervoor best de tape van de fabrikant, en druk deze goed aan op een droge en propere ondergrond.

Hoe kan ik berekenen hoeveel muurisolatie ik nodig heb?

Wil je uitrekenen hoeveel muurisolatie je nodig hebt, dan moet je simpelweg de oppervlakte meten van de muren die je wil isoleren. Fluitje van een cent dus! Voor de zekerheid kan het trouwens nooit kwaad om wat extra muurisolatie te bestellen. Je weet nooit dat er iets misgaat of dat je misschien toch fout gerekend hebt, en op die manier heb je altijd nog wat isolatiemateriaal op overschot.


Ik heb een oude woning met muren die niet of slecht geïsoleerd zijn. Kan ik muurisolatie aanbrengen?

Ja hoor! Bij Recticel Insulation vind je een heleboel mogelijkheden om de muren van jouw bestaande woning toch nog goed in te pakken met isolatie. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor isolatie langs de binnenkant of isolatie aan de buitenzijde. De meest geschikte muurisolatie wordt uiteraard bepaald door jouw specifieke situatie, maar in het algemeen is buitenisolatie de beste optie uit thermisch oogpunt. Hierbij heb je immers zo goed als geen koudebruggen én verlies je binnenshuis geen ruimte. Is muurisolatie langs de buitenzijde niet mogelijk? 

 

Dan kan er gekozen worden voor binnenisolatie. Heb je twijfels omtrent het kiezen van de juiste muurisolatie, aarzel dan niet om hulp of advies te vragen aan de pro’s van Recticel Insulation!

Muurisolatie plaatsen, dat doe je zo!

Door je woning goed te isoleren zal je van een heleboel voordelen kunnen profiteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker warm huis terwijl de temperaturen buiten onder nul duiken? Of van een zalige koelte binnen wanneer de zomerzon doorbreekt? Bovendien zal je met goede isolatie ook heel wat euro’s besparen op je energiefactuur. Zeker en vast de moeite waard dus! Ga je isoleren, bekijk dan zeker het ruime aanbod van Recticel Insulation. Naast muurisolatie vind je bij hen ook diverse andere innovatieve en duurzame producten om je huis perfect te isoleren. Bij deze professionals ben je trouwens ook aan het goede adres voor handige tips en informatie. Isoleren doe je immers maar één keer; het is dus belangrijk dat je het ook meteen goed doet!


Dit dossier in samenwerking met:

Zuidstraat 15
8560 Wevelgem
Tel. 056/43 89 43
spouwmuurisolatie muurisolatie isoleren