Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Het isoleren van spouwmuren

Wanneer de gemiddelde Belg het woord muurisolatie hoort, zal hij vrijwel onmiddellijk denken aan spouwmuren. In ons Belgenland is spouwmuurisolatie namelijk dé techniek bij uitstek om muren te isoleren. Op de tweede en derde plaats komen isolatie aan de buitenzijde en binnenmuurisolatie. Ben je niet bekend met het principe van spouwmuurisolatie? Denk dan aan een sandwich: je hebt twee broodjes, met daartussen een ruimte die je kan opvullen met beleg. Vervang die denkbeeldige broodjes nu door een binnen- en een buitenmuur (oftewel het binnen- en het buitenspouwblad), en verwissel het beleg met spouwmuurisolatie die als het ware tussen de muren gesandwiched zit. Toegegeven, een sandwich met spouwmuurisolatie klinkt niet appetijtelijk, maar het gaat wél om een effectief principe. Spouwmuren hebben hun naam trouwens te danken aan de holle ruimte tussen beide muren, die ook wel de spouw genoemd wordt, en die je dus geheel of gedeeltelijk kan opvullen met spouwmuurisolatie. Omdat veel woningen slecht of zelfs helemaal niet geïsoleerd zijn, is het bovendien handig om weten dat spouwmuurisolatie ook geplaatst kan worden in een bestaande woning.


Noodzaak van ventilatie bij een spouwmuur

Niet alle isolatiematerialen zijn even goed bestand tegen water. Omdat het onvermijdelijk is dat er regenwater binnendringt doorheen de gevel tot in de spouw, is het daarom belangrijk dat je zorgt voor een goede luchtcirculatie in spouwmuren. Op die manier kan eventueel vocht worden afgevoerd om zo problemen te voorkomen. Zeker bij zogenaamde dampdichte muren is goede ventilatie noodzakelijk. Een dampdichte muur kan bestaan uit natuursteen, gevelstenen die geverfd zijn met een dampdichte verf, bepaalde soorten sierpleisters, enzovoort. Wanneer er op een of andere manier vocht in de luchtspouw achter zo'n gevel terechtkomt, kan dat niet via de buitenmuur weer naar buiten toe verdampen.

 

Goede ventilatie kan in zulke gevallen het droogproces dus een handje helpen. Om ervoor te zorgen dat lucht goed kan circuleren in spouwmuren, kan je bijvoorbeeld een open stootvoeg maken. Dat is een verticale open ruimte in het metselwerk, die je verkrijgt door een voeg tussen twee bakstenen open te laten. Niet enkel bij dampdichte gevelmaterialen, maar ook bij gevels die bestaan uit niet-vorstbestendige materialen (zoals betonnen metselblokken of architectonisch beton) is ventilatie noodzakelijk! Als het vocht immers niet goed wordt afgevoerd dan blijft de buitenmuur voor een lange tijd nat, wat ervoor zal zorgen dat er vochtige plekken op de muur te zien zijn. Niet zo'n mooi gezicht dus!

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie
spouwmuurisolatie

Spouwmuren isoleren: geheel of gedeeltelijk?

Spouwmuren kunnen geheel of gedeeltelijk worden opgevuld met spouwmuurisolatie. In de meeste gevallen zal men er echter voor kiezen om de spouw slechts gedeeltelijk te vullen met isolatiemateriaal. Op die manier zorg je er voor dat er nog steeds een luchtspouw aanwezig is in de muur, zodat er ook voldoende luchtcirculatie is die zorgt voor de afvoer van vocht. Deze zogeheten geventileerde spouwmuur beschermt bovendien de spouwmuurisolatie tegen rechtstreeks contact met vocht. Vooral bij nieuwbouw gaat de keuze meestal uit naar gedeeltelijk opgevulde spouwmuren. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om spouwmuren volledig op te vullen met spouwmuurisolatie. Toch moet je er rekening mee houden dat er daarvoor aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden. Zo is bijvoorbeeld de waterafstotendheid van de spouwmuurisolatie heel belangrijk, omdat indringend vocht de werking van de isolatie niet mag verstoren. Ook de vorstbestendigheid van het metselwerk en de gevelstenen is essentieel, net zoals het zorgvuldig aansluiten van de spouwmuurisolatie op de binnenmuur. Dat laatste is ook bij geventileerde spouwmuren een absolute noodzaak.


 • spouwmuurisolatie spouwmuurisolatie
 • spouwmuur spouwmuur
 • spouwmuren spouwmuren
 • isoleren isoleren
 • muren muren
 • na-isolatie na-isolatie
 • spouwmuurisolatie spouwmuurisolatie
 • spouwmuur spouwmuur
 • spouwmuren spouwmuren
 • isoleren isoleren
 • muren muren
 • na-isolatie na-isolatie
 • spouwmuurisolatie spouwmuurisolatie

Na-isolatie van spouwmuren

Bestaande woningen zijn nog heel vaak slecht, of zelfs helemaal niet geïsoleerd. Niet getreurd echter: het is perfect mogelijk om spouwmuurisolatie in een bestaande woning aan te brengen. Wanneer je niet zeker weet of je woning spouwmuren heeft, dan kan je op zoek gaan naar verluchtingsroosters of open stootvoegen. Deze wijzen namelijk op de aanwezigheid van een spouw. Wil je liever wat meer zekerheid, dan kan je met een lange boor een gat boren in een voeg. Als je boor na een tiental centimeter plotseling doorschiet, dan heb je te maken met een spouwmuur.

Voor- en nadelen van de na-isolatie van spouwmuren

De na-isolatie van spouwmuren heeft verschillende voordelen.


Zo is het een erg doeltreffende manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken, en neemt het hele werkje slechts enkele dagen in beslag. Daarnaast vereist het na-isoleren geen bouwvergunning, zal het uitzicht van je woning niet veranderen en bezorgt het je slechts weinig overlast. Toch is na-isoleren niet altijd een goed idee. Is de buitenmuur bijvoorbeeld afgewerkt met een dampdichte laag, dan zal indringend vocht geen enkele uitweg meer vinden. Door na-isolatie valt de ventilatie in spouwmuren namelijk weg. Toch hoeft dat ontbreken van ventilatie niet altijd voor problemen te zorgen: is je gevel niet dampdicht afgewerkt en wordt de spouwmuurisolatie goed aangebracht, dan is de kans op problemen heel klein. Daarnaast is na-isoleren niet zo'n goed idee wanneer de gevel bestaat uit niet-vorstbestendige stenen, of wanneer de muren al tekenen van regendoorslag vertonen. Wie de spouwmuren van zijn woning wil laten na-isoleren, kan beroep doen op gespecialiseerde firma's. Zij kunnen onder andere onderzoeken of er nog mortelresten in de muur aanwezig zijn, die voor problemen zouden kunnen zorgen. Als de mortel namelijk tot tegen de spouwmuurisolatie komt, zal er tijdens een hevige regenbui ook vocht tot tegen de isolatie kunnen komen. Wie na-isolatie overweegt, kan dus best eventjes de hulp inschakelen van een gespecialiseerde firma!

spouwmuurisolatie spouwmuur spouwmuren