Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Steenstrips plaatsen als gevelbekleding

In deze moderne tijden kan een authentieke gevel een woning soms sterk opwaarderen. Helaas is vaak ook het tegendeel waar... Zo vertonen gevels van oudere woningen dikwijls sporen van vervuiling, om nog maar te zwijgen over mogelijke beschadigingen die een gevel door de jaren heen kan oplopen. Gelukkig zijn er diverse opties om een gevel op te frissen; de ene al wat drastischer dan de andere. Bij wie houdt van het karakteristieke uitzicht van een gemetste gevel zullen ook steenstrips zeker in de smaak vallen. En terecht, want steenstrips kunnen snel en relatief vlot een volledige gevel in een nieuw jasje stoppen. Zeker tegenover sommige andere technieken, zoals bijvoorbeeld het opbouwen van een geheel nieuwe façade voor de bestaande gevel, is dat een hele verademing.


Gevelrenovatie met steenstrips

Het afkappen van een bestaande gevel om hier vervolgens een nieuwe laag gevelstenen tegen te plaatsen, is één mogelijkheid om een gevel te renoveren. Toch zullen steenstrips doorgaans veel beter geschikt zijn voor gevelrenovatie. Om de verwerking van de steenstrips zo eenvoudig mogelijk te maken, zijn ze zowel per steen als per paneel (dus met meerdere stenen) te verkrijgen. Daarbij worden ook steeds de bijhorende hoekprofielen en L-vormige steenstrips geleverd, die perfect rondom gevelhoeken passen. Vervolgens worden de steenstrips op een bestaande gevel of isolatielaag aangebracht. Deze ongecompliceerde methode is zeer geliefd bij doe-het-zelvers, die op eigen houtje hun gevelrenovatie willen uitvoeren. Steenstrips zijn trouwens ook geschikt als afwerking van de muren van houtskeletbouwwoningen. Ten slotte zijn steenstrips niet enkel bestemd voor gevelrenovatie: ook op de binnenmuren van een woning kunnen ze een mooi effect hebben, bijvoorbeeld als accentmuur in de woonkamer.

  • steenstrips plaatsen steenstrips

Zelf steenstrips plaatsen

Zoals hierboven vermeld moet je geen raketwetenschapper zijn om steenstrips te plaatsen. Zo kunnen de steenstrips makkelijk op een bestaande gevel of isolatielaag gelijmd worden. Eens het geheel is opgevoegd zal niemand nog een verschil kunnen zien tussen de steenstrips en een traditioneel gemetste gevel. Volg wel steeds de raad op van je leverancier wanneer je zelf aan de slag wil gaan. Zo is het bijvoorbeeld, net als bij gevelstenen, belangrijk om steenstrips onderling een beetje te mengen zodat kleurnuances tussen de verschillende loten minder opvallen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
steenstrips
steenstrips
steenstrips
steenstrips

Voordelen van steenstrips

Omdat steenstrips slechts een beperkte dikte hebben, zijn ze ideaal voor woningen in dorps- of stadskernen. Zo neemt de muurdikte amper toe wanneer je steenstrips gaat plaatsen, wat erg handig is als je gevel grenst aan een fiets- of voetpad. Door de geringe dikte van steenstrips hoef je eveneens geen drastische aanpassingen door te voeren aan ramen, deuren of dorpels: deze mogen gewoon op hun oude vertrouwde plekje blijven. Daarnaast zijn steenstrips ook erg licht zodat je je geen zorgen hoeft te maken of de funderingen van je woning het extra gewicht wel zullen kunnen dragen. Bovendien zijn steenstrips interessant voor het na-isoleren van muren. Zo is het geen enkel probleem om steenstrips op isolatie te plaatsen. Nog interessanter zijn misschien de steenstrips met geïntegreerde muurisolatie. Deze zijn uiteraard wel iets dikker in opbouw. 


  • steenstrips steenstrips
  • steenstrips plaatsen steenstrips plaatsen

Het grootste voordeel bij steenstrips is uiteindelijk toch wel dat er geen breekwerk aan te pas komt. De plaatsing gebeurt op een nette en vlotte manier, zodat je snel kan genieten van een mooie nieuwe gevel.

Steenstrips op je buitenmuur

Concreet betekenen steenstrips gewoonlijk een snelle, eenvoudige en betaalbare oplossing voor gevelrenovatie. Naast bakstenen steenstrips zijn er ook nog andere materialen mogelijk, zoals natuursteen steenstrips. Alle voordelen die bakstenen steenstrips te bieden hebben, gelden ook voor de andere varianten. Wat de kostprijs betreft zijn steenstrips enigszins vergelijkbaar met gevelbepleistering. Natuurlijk drukt ook de gekozen soort steenstrips zijn stempel op de uiteindelijke prijs. Wie let op zijn budget kan er bovendien voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Steenstrips zijn namelijk erg makkelijk om te plaatsen, zodat je ze als doe-het-zelver perfect op je eentje kan aanbrengen!
Interessante dossiers over steenstrips:
steenstrips steenstrips plaatsen gevelrenovatie steenstrips