Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Stookolie: klassieker voor verwarming

Ondanks de prijsschommelingen is stookolie, ook wel gekend als mazout, nog steeds een vaak gebruikte en goedkope brandstof. Wat stookolie vooral interessant maakt is dat je de leverancier ervan volledig vrij kan kiezen, en dat je ook zelf kan bepalen wanneer je voorraad mazout wordt aangevuld. Door een beetje te wikken en te wegen wordt het zeker interessant om zo dalende prijzen af te wachten. Bovendien heb je het totaalfactuur volledig zelf in de hand: je kan de meest voordelige leverancier van stookolie uitkiezen, vragen om gespreide betalingen en je kan zelfs de tank gedeeltelijk laten vullen wanneer je krap bij kas zit.

Leverancier van stookolie

Wie kiest voor verwarming op stookolie hoeft geen enkele verbintenis aan te gaan met een leverancier. Je kan zelf kiezen wie jij als leverancier van stookolie wilt en wanneer je stookolietank wordt bijgevuld. Op die manier kan je de prijzen wat in de gaten houden en zelf een geschikt moment kiezen om een leverancier te contacteren. Beschik je niet over een erg groot budget, dan kan je er bovendien ook altijd voor kiezen om de stookolietank slechts gedeeltelijk te laten vullen. De vrijheid die je hebt bij mazout staat je ook toe om leveranciers met elkaar te vergelijken. Hoewel de maximumprijs wordt vastgelegd door de overheid worden er namelijk vaak kortingen gegeven waardoor de prijs voor stookolie toch niet overal hetzelfde is. Ten slotte kan je ervoor kiezen om de stookolie via een gespreide betaling te betalen. Wil je graag meer informatie over de prijs van mazout, eventuele premies en tips om te besparen op je stookolieverbruik? Neem dan snel een kijkje op deze website.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
stookolie
stookolie
stookolie
stookolie
stookolie

Veilige verwarming met stookolie

Tenzij het in jouw woning warmer is dan 70°, is stookolie een veilige brandstof die op kamertemperatuur niet ontvlambaar is. In tegenstelling tot gas kan mazout niet ontploffen, tenzij het vergast of verneveld wordt én vervolgens wordt aangestoken. Daarnaast is ook het risico op CO-vergiftiging beperkt. Zo zal een fout bij het verbranden van stookolie nooit onopgemerkt voorbijgaan, en zal er rook of een geur ontstaan die je tijdig waarschuwt. Een minpuntje van stookolie is dat er steeds een voorraad aangelegd moet worden in een stookolietank, die zowel boven- als ondergronds kan zijn. Hierdoor loopt de kostprijs van de installatie iets hoger op dan bij bijvoorbeeld aardgas.

Onderhoud van een verwarmingsinstallatie op stookolie

Om fouten bij de verbranding te voorkomen en ervoor te zorgen dat de stookolietank optimaal z'n werk kan doen, moet de installatie natuurlijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet er steeds een overvulbeveiligingssysteem aanwezig zijn dat aangeeft wanneer de stookolietank bijna vol is. Ook het kenplaatje met het erkenningsnummer van de technicus, de datum van de plaatsing en de datum waarop de volgende controle dient te gebeuren, moeten aanwezig zijn. Het installeren van de stookolietank moet aan professionals overgelaten worden, en een jaarlijks onderhoud van de verwarmingsinstallatie is verplicht.


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Aardgas , Propaangas , Stookolie
stookolie stookolietank mazout