Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Nooit koude voeten dankzij vast tapijt

Vast tapijt is niet langer voorbestemd voor stoffige en ouderwetse interieurs. Ook moderne woningen kunnen volop genieten van de warme, aangename sfeer die tapijt met zich meebrengt. Onze moderne tapijten zijn immers in de verste verte niet meer te vergelijken met het vast tapijt van vroeger. Bovendien hebben de meeste soorten tapijt een uitstekend isolerend vermogen met daarbovenop ook nog eens een geluiddempende werking. Reden te meer dus om vast tapijt een kans te geven!

Ontelbaar veel soorten tapijt

Zowel wat betreft het uitzicht van tapijt als de gebruikte materialen heb je heel wat keuze. Zo zijn de meest gebruikte materialen wol en katoen, maar worden ook de synthetische en natuurlijke materialen (zoals kokos en sisal) steeds populairder. Elk materiaal heeft immers specifieke kenmerken met bijzondere voor- en nadelen, die je voor jezelf tegen elkaar moet afwegen. Bovendien zijn tapijten in alle mogelijke kleuren en structuren verkrijgbaar zodat er voor elk interieur wel een passend tapijt als vloerbedekking te vinden is.

Waarop letten wanneer je tapijt kiest?

Toch is bij de keuze van het tapijt niet alleen het uitzicht belangrijk. Ook de slijtvastheid, de vlek- en vochtgevoeligheid en de algemene onderhoudseisen zijn belangrijke factoren die je zeker niet mag negeren. Vraag daarom altijd raad aan de hand van de plaats waar het tapijt zal komen. Zo wordt er in de woonkamer bijvoorbeeld meer gelopen dan in de slaapkamer en heb je hier dus ook een tapijt nodig met een betere slijtvastheid. Over het algemeen gaan tapijten wel iets minder lang mee dan bijvoorbeeld tegels, aangezien tapijt nu eenmaal sneller slijt op plaatsen waar je er veel over loopt.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
tapijt
tapijt

Vast tapijt plaatsen: een makkie

Vast tapijt is heel makkelijk om te plaatsen. Zo is het verkrijgbaar in rollen, stroken en tegelvormen en in de meest uiteenlopende afmetingen, welke je volledig kan kiezen afhankelijk van jouw situatie. Terwijl je in kleinere kamers het tapijt zwevend kan plaatsen zal men het meestal gaan lijmen of plakken met dubbelzijdige tape. Let wel op dat de ondergrond steeds droog en egaal is. Is dit niet het geval, dan moet deze eerst nog geëgaliseerd worden. Daarenboven kan tapijt eenvoudig op een bestaande vloer geplaatst worden en kan je zelfs je trap ermee bekleden.

Tapijten en allergie

Jarenlang had tapijt een negatieve bijklank op het gebied van allergieën, maar gelukkig behoort dit idee helemaal tot de verleden tijd. Dankzij allerhande moderne behandelingen én een regelmatig onderhoud zijn tapijten namelijk bijzonder hygiënisch. Ook wie last heeft van allergieën, astma of gevoelige luchtwegen kan zijn voetjes dus zorgeloos warm houden met vast tapijt.

Houd je vast tapijt langer mooi

In principe is tapijt zeer slijt- en kleurvast, maar toch kunnen bepaalde soorten verkleuringen gaan vertonen onder invloed van zonlicht. Degelijke zonwering is dan ook een aanrader om te voorkomen dat je tapijt gaat verkleuren. Wat het onderhoud betreft passeer je best een aantal keer per week met de stofzuiger, en vlekken moeten onmiddellijk verwijderd worden. Dit kan met een sopje van warm water of met speciale reinigingsproducten voor tapijten. Af en toe kan je ook een machine huren voor een groter onderhoud, maar dit hangt natuurlijk af van vervuiling of belasting van de vloerbedekking. Uiteraard blijft het wel steeds opletten met tapijt in de keuken, want een vlek is immers snel gemaakt. Een goede tip ten slotte is het gebruik van deurmatten: vraag je bezoekers steeds om hier goed hun schoenen aan af te vegen of ze zelfs uit te doen.

Voordelen van vast tapijt

Naast z'n gezellige, veelzijdige look heeft tapijt ook nog een paar andere voordelen. Omdat het een stroef materiaal is wordt het risico op uitglijden bijvoorbeeld geminimaliseerd, en daarenboven zal je je ook minder snel pijn doen bij een eventuele val. Vast tapijt is dan ook een ideale keuze voor gezinnen met kleine kindjes of voor senioren. Voorts werkt tapijt sowieso geluidsisolerend (waardoor het uiterst geschikt is voor appartementen of ruimtes waarbij akoestische isolatie belangrijk is), maar het is ook effectief thermisch isolerend. Een tapijt is natuurlijk geen excuus om geen vloerisolatie te gaan plaatsen, maar in oudere woningen waar je niet meteen de mogelijkheid hebt om extra vloerisolatie te voorzien is het natuurlijk beter dan niets.

Vast tapijt is terug van weggeweest

Met vast tapijt als vloerbedekking heb je gegarandeerd nooit nog last van koude voeten. Daarenboven kan een tapijt ook heel decoratief zijn en is het perfect mogelijk om je moderne woning hiermee uit te rusten. Zo vind je tapijten vandaag de dag in allerlei soorten, kleuren en vormen en hoeven mensen met allergieën een vast tapijt niet langer te vrezen. Warme voeten, uitglij-veilig, geluidsisolerend en dan ook nog eens mooi: het vast tapijt is helemaal terug van weggeweest!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonvloer , Gietvloer , Kurkvloer , Laminaat , LVT of vinyl vloer , Natuursteen tegels , Parket , Steentapijt , Tapijt , Tegels
tapijt vast tapijt tapijten