Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Technieken en energie

Om aangenaam te wonen én te leven zijn zowel energie als de technieken in een huis van het allergrootste belang. Onder energie verstaan we datgene wat nodig is om alles in een woning draaiende te houden: elektriciteit om alle apparaten aan te drijven, gas of mazout om de verwarming te laten werken, duurzame energie die wordt opgewekt met zonnepanelen of warmtepompen,... De technieken zijn dan weer de dingen die op deze energie werken, zoals dus de verwarming en elektrische en sanitaire installaties. Energie en technieken zijn dan ook onvermijdelijk met elkaar verweven en kunnen worden ingezet voor de meest uiteenlopende doeleinden!


Verwarming, airco en ventilatie

Een eerste, belangrijk onderdeel van de technieken in een woning is de verwarming. Eén simpele druk op de knop van onze thermostaat en voilà: de radiatoren, convectoren, vloerverwarming, luchtverwarming of eender welk verwarmingselement worden lekker warm. Aan de bron hiervan ligt de CV-ketel, die je kan vinden in diverse uitvoeringen en die kan werken op al even diverse energiebronnen. Wie graag het nuttige aan het aangename wil koppelen kan trouwens ook kiezen voor een kachel of haard, puur als sfeermaker of als bijverwarming op koude dagen. Gezelligheid gegarandeerd! Daarnaast mogen we uiteraard ook de airco en het ventilatiesysteem niet vergeten. Net zoals de verwarming dragen deze hun steentje bij tot een aangenamer binnenklimaat, waardoor jij ten volste kan genieten van jouw huis.

  • energie technieken

Een huishouden vol water

Niet enkel de verwarming, maar ook het sanitair is onmisbaar in een woonst. Zeker warm water is immers onontbeerlijk voor een optimaal comfort, in de vorm van een lekker warm bad of een snelle douche. De productie van dit sanitair warm water kan dan ook op verschillende manieren gebeuren, zoals via een boiler, een geiser, een zonneboiler, enzovoort. Wil je trouwens zuinig omspringen met al het water dat je gebruikt, dan is een regenwaterput zeker en vast het overwegen waard! Om water te besparen hoef je trouwens niet altijd drastische maatregelen te treffen. Zo kan je ook je douche uitrusten met een waterbesparende douchekop, erop letten dat je de kraan niet onnodig laat openstaan (bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen), en kan je ook een waterbesparend toilet kopen. Met een IBA (oftewel de Individuele Behandeling van Afvalwater) kan je ten slotte zelf het afvalwater van je huishouden zuiveren alvorens het verdwijnt in de riolering of in de grond trekt.


  • energie technieken
  • verwarming energie

De elektrische installatie

Even cruciaal als de bovenstaande elementen is de elektriciteit in een huis. Deze wordt ingeschakeld voor de meest diverse dingen, gaande van het koffiezetapparaat tot de verlichting en eventueel zelfs domotica. Zo'n domoticasysteem komt trouwens steeds meer voor in onze hedendaagse woningen, met als doel het leven wat comfortabeler en eenvoudiger te maken. Zo kan je domotica inschakelen om automatisch de rolluiken te laten zakken op warme dagen, kan je via je smartphone de verwarming alvast inschakelen wanneer je op weg bent naar huis, en nog veel meer!

Ongewenste gasten buitenhouden

Energie en technieken maken het leven dus een pak aangenamer; ook op vlak van de veiligheid van jou en je gezin.


Denk hierbij bijvoorbeeld aan inbraakpreventie: het (proberen te) voorkomen van een inbraak. Dit kan op verschillende manieren, onder andere door het aanschaffen van aan alarmsysteem of door middel van een video- of parlofoon. Met deze handige apparaatjes kan je namelijk controleren wie er voor je deur staat alvorens deze persoon binnen te laten. Wil jij je dus op en top veilig kunnen voelen in je huis, dan kunnen de juiste technieken je hier ongetwijfeld bij helpen!

Aangenaam wonen door technieken en energie

We moeten het waarschijnlijk niet meer extra benadrukken, maar energie en technieken zijn dus twee vaste waarden om van elk huis een thuis te maken. Ze zullen er immers niet alleen voor zorgen dat het leven een pak aangenamer wordt, maar je kan ze ook inschakelen om de veiligheid van jou en je gezin te verhogen. Daarenboven wordt er steeds meer aandacht geschonken aan het milieu, iets wat zich onlosmakelijk weerspiegelt in de technieken die vandaag beschikbaar zijn. Denk maar aan de diverse energiezuinige CV-ketels of boilers die werken op duurzame energie, systemen om water te besparen, of domotica die zuinig omspringt met elektriciteit. Wil je graag meer weten over technieken en energie, bekijk dan zeker de artikels in bovenstaand lijstje eens!


technieken energie verwarming