Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Knus buiten zitten met terrasverwarming

Je lekker neervleien in een comfortable tuinstoel, een smakelijk drankje en een hapje erbij, en dan gewoon genieten van de natuur rondom je... In onze druk-drukker-drukste maatschappij kunnen we echt genieten van een streepje natuur, en vandaar dat ook de tuinbeleving steeds belangrijker wordt. Het is dan ook niet zo verbazend dat we zo veel en zo lang mogelijk van onze tuin willen genieten, óók 's avonds als het wat frisser wordt of in de tussenseizoenen. Om deze reden kwam er een interessant snufje uit de horecawereld overgewaaid, namelijk de terrasverwarming. Deze werd oorspronkelijk vooral gebruikt op de terrasjes van cafés en bars, maar ook bij je thuis kan terrasverwarming van pas komen om koude avondjes wat gezelliger te maken!

Terrasverwarming met een echt vuurtje

Om van je terras een warme en gezellige plek te maken heb je de keuze uit verschillende soorten terrasverwarming. Wil je bijvoorbeeld kunnen genieten van echte vlammetjes, dan kan je kiezen voor een vuurkorf of een terraskachel. Een vuurkorf is iedereen wel bekend: in deze gietijzeren, stalen of metalen mand kan je houtblokken leggen om vervolgens een heus kampvuurtje te stoken. Onder een pergola is zo'n vuurkorf natuurlijk iets minder evident, maar hier kan je dan weer kiezen voor een terraskachel. Dit type terrasverwarming kan op hout of gas (propaan, butaan of aardgas) werken, en bestaat in allerlei diverse designs en materialen. Van authentieke terraskachels in klei tot moderne designkachels op gas: alles is mogelijk!

Terrasverwarming zonder vlammetjes, maar wel lekker warm

Daarnaast bestaat er ook terrasverwarming die niet via echte vlammen, maar wel via een verwarmingselement een gezellige warmte gaat uitstralen. Dit kan op gas (eveneens aardgas, propaan of butaan) en elektriciteit, en binnen deze categorie is de infrarood terrasverwarming het meest populair. De stralingswarmte van infrarood terrasverwarming wordt namelijk meteen opgenomen door de personen die de stralen opvangen, terwijl andere terrasverwarming eerst de omgevingslucht gaat opwarmen. Deze terrasverwarming heeft dan ook een erg hoog rendement waardoor er geen onnodige energie wordt verspild. Het verschil tussen terrasverwarming op gas en elektrische terrasverwarming is dat de elektrische variant iets duurder is in aankoop, maar wel een beter rendement zal hebben dan een exemplaar op gas. Op termijn zal elektrische terrasverwarming dus goedkoper uitkomen dan die op gas.

Een uitgebreid gamma terrasverwarming

Qua brandstoffen en manier van verwarmen heb je dus verschillende opties, en ook wat betreft het design van de terrasverwarming zijn er heel wat mogelijkheden. Zo zijn er de alom bekende staande paddenstoel terrasverwarmers, met een zwaardere voet en een soort dakje erbovenop. Deze kan je op de grond zetten ofwel op een tafel, maar het tafelmodel is natuurlijk wel wat kleiner en zal ook iets minder warmte afgeven. Dan heb je ook nog het zogenaamde parasolmodel: dit type terrasverwarming is eerder een strip die je onder in een parasol of tegen de muur kan bevestigen. Ten slotte zijn er ook de specifieke muurmodellen, welke je enkel tegen een muur mag plaatsen. Deze zijn vaak immers té warm om ook in een parasol te hangen (en een brandende parasol is natuurlijk iets te veel van het goede als terrasverwarming...). Terrasverwarming bestaat dus in de meest uiteenlopende vormen én ontwerpen, van de meest simpele apparaten tot echte design terrasverwarming.

Hoeveel terrasverwarmers heb je nodig?

Er is geen algemene regel over hoeveel apparaten je nu net nodig hebt voor de verwarming van een terras. Het zal namelijk vooral het vermogen van de terrasverwarming zijn die dat bepaalt. Des te meer vermogen, des te meer warmte er zal zijn maar ook des te hoger je verbruik. De terrasverwarming moet dus sowieso worden afgestemd op jouw terras en op jouw wensen, waarvoor je best raad vraagt aan een leverancier van je keuze.

Nog enkele tips voor terrasverwarming

Ga je een tuinfeestje geven, en wil je dat iedereen tot in de vroege uurtjes op je terras kan vertoeven? Of heb je een barbecue met vrienden gepland, maar zit het weer je niet echt mee? Dan kan je ook terrasverwarming huren voor een bepaalde tijd! Zo zijn er verschillende firma's die deze apparaten verhuren, en hoef je dus niet voor één avond meteen een grote aankoop te doen. Hoe dan ook: indien je kiest voor staande terrasverwarming, zorg dan steeds dat deze stabiel staat én houd steeds een oogje in het zeil wanneer er kinderen in de buurt zijn. Een ongeluk is immers snel gebeurd!

Terrasverwarming als blikvanger in je tuin of op je terras

Ook na zonsondergang of in de tussenseizoenen nog genieten van gezellige avondjes op je terras: het is perfect mogelijk dankzij terrasverwarming! Liefhebbers van een echt vuurtje kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een vuurkorf of terraskachel, terwijl ook terrasverwarming met een verwarmingselement tot de keuzes behoort. Op gas, hout, of elekctriciteit: het gamma terrasverwarming is enorm uitgebreid! Dit geldt trouwens ook voor het uitzicht van de terrasverwarming, aangezien je apparaten in allerlei soorten en designs kan vinden. Op die manier hoeft terrasverwarming geen afzicht te zijn op je terras, maar kan het daarentegen een echte blikvanger worden!


terrasverwarming elektrische terrasverwarming infrarood terrasverwarming