Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Tips voor de veranda van je dromen

De veranda van je dromen is groot, imposant, en als het even kan vind je er ook nog eens een zwembad in. Niet echt? Dan is de veranda van jouw dromen misschien wat kleiner, gezelliger, waar je in een zetel kan kruipen met een spannend boek. Of ziet jouw droomveranda er nóg anders uit? Da's perfect mogelijk, want veranda's bestaan nu eenmaal in verschillende stijlen, kleuren en vormen. Alvorens je van deze ideale veranda kan genieten is er natuurlijk nog wel een klein detail: het bouwen ervan. Waar moet je juist op letten? En heb je eigenlijk een vergunning nodig voor een veranda? Je leest het in onze handige verandatips!


Integreer een veranda in je bouwplannen

Het ideale scenario zou zijn dat je een veranda meteen samen met je huis kan zetten. Jammer genoeg is dat budgettair gezien vaak niet mogelijk (bouwen op zich kost immers al genoeg), en daarom gaat men dikwijls pas achteraf de veranda bouwen. Hoewel de veranda dus niet meteen wordt gezet, is het toch belangrijk dat je hier al bij het uittekenen van je woning voldoende rekening mee houdt. Zo kan je de leefruimtes afstemmen op je toekomstige veranda en kan je ook alvast nadenken over waar je de toegang naar de veranda gaat voorzien. Het zou immers zonde zijn als je achteraf genoodzaakt zou zijn om je veranda tegen de slaapkamer aan te bouwen... (Tenzij dat je bedoeling is, natuurlijk!)

Een veranda aan je huis... Maar waar?

Een veranda tegen de slaapkamer is dus perfect mogelijk, maar in de meeste gevallen wordt de veranda toch eerder aan de achterkant van een huis gesitueerd.

  • tips veranda veranda
  • veranda bouwen tips veranda
  • kleine veranda veranda bouwen
  • vergunning veranda kleine veranda
  • veranda aan huis vergunning veranda

Hier heb je vaak ook het minst kans op gegluur door pottenkijkers en kan je bovendien gezellig genieten van je tuin. Wanneer je de keuze hebt, kan je de situering van je veranda ook laten afhangen van de ligging ten opzichte van de zon. Een oostgerichte veranda is bijvoorbeeld perfect voor wie wil genieten van de zonsopgang, terwijl een zonsondergang bewonderd kan worden vanuit een veranda die op het westen gericht is. Een noordgerichte veranda is dan weer iets minder ideaal (de zon kan hier immers niet echt op schijnen, waardoor de veranda wat kouder kan aanvoelen) en een veranda die naar het zuiden gericht is zal 's zomers altijd de volle zon erop hebben, waardoor zonwering noodzakelijk is.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
veranda
veranda
veranda
veranda
veranda

Een veranda die past bij je huis

Naast de plaatsing is ook de stijl van je veranda een erg persoonlijke keuze. Toch is het een goed idee om hierbij de stijl van je huis wat te volgen. Zo stem je de kleur- en materiaalkeuze best af op die van de rest van je buitenschrijnwerk (waaronder je voordeur en je ramen), zodat alles een mooi samenhorend geheel vormt. 't Is immers niet de bedoeling om er een spreekwoodelijke tang op een varken van te maken! Desnoods kan je op voorhand een staaltje vragen van de profielen die je wil kiezen, en kan je dit alvast eens tegen de muur houden om te kijken of het past. Heb je echt géén idee hoe je zelf begint aan de combinatie veranda – woning? Dan kan je eventueel ook een hulplijn gebruiken en een architect inschakelen.


  • veranda veranda
  • tips veranda tips veranda
  • veranda bouwen veranda bouwen

Kies je een grote of kleine veranda?

De grootte van je veranda kies je uiteraard zelf, maar veel zal ook afhangen van je budget en van je toekomstplannen. Wil je bijvoorbeeld een zwembad of plantentuin in je veranda herbergen, dan zal het waarschijnlijk geen knusse, kleine veranda worden.

En hoe zit het met de bouwvergunning, vraag je je af? Die heb je niet nodig om een veranda te bouwen, op voorwaarde dat deze kleiner is dan 40m² en maximum 4m hoog is. Voor veranda's tot 4m hoog geldt wél een meldingsplicht. Je mag trouwens niet vergeten dat het verplicht is om een architect in te schakelen wanneer je een veranda wil bouwen die groter is dan 40m². Daarnaast zijn er nog tal van andere regeltjes van toepassing, die je hier kan doorlezen.


De inrichting van een veranda

Staat je veranda er? Dan kan je beginnen aan het (toch voor sommigen) leukste gedeelte: de inrichting! Wil je een lichte veranda met veel natuurlijke lichtinval, dan kies je best voor lichte kleuren (zeker wat betreft de vloer). Voorts is het erg mooi als je de stijl van de rest van je interieur doortrekt naar je veranda. Dit geldt (vanzelfsprekend) vooral voor veranda's die geïntegreerd zijn in een woning. Daarnaast is een veranda ook de ideale plek om prachtige, eventueel zelfs tropische kamerplanten te zetten. In de veranda kunnen ze namelijk genieten van voldoende licht en warmte, en daar komt nog eens bij dat ze het geheel onmiddellijk opfleuren!


Wat je veranda zal kosten

De prijs van een veranda is afhankelijk van heel wat verschillende factoren. De materialen die je kiest, de grootte, de stijl, ... Wil je bijvoorbeeld een eenvoudige rechthoekige veranda, dan zal deze meestal goedkoper uitvallen dan een veranda met allemaal hoekjes en kantjes, sierornamentjes, enzovoort. Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan, informeer dan eerst goed bij een architect of bij de fabrikant van je keuze. Zij kunnen je sowieso inlichten over de verschillende mogelijkheden voor jouw veranda!

De veranda van je dromen wordt realiteit

Dromen van de ideale veranda is één ding, maar overgaan tot het effectieve bouwen ervan is een ander paar mouwen. Indien je graag een veranda wilt is het bijvoorbeeld noodzakelijk om hier op tijd (of beter gezegd: bij het uittekenen van je huis) al eens over na te denken.


Waar wil je dat de veranda komt? Hoe groot zal ze worden? Wil je een klassieke of een moderne veranda? Het zijn allemaal zaken waarbij je rekening moet houden met de rest van je huis. Heb je al deze beslissingen kunnen maken en is je droomveranda realiteit geworden, dan rest je nog maar één ding... Volop genieten!

Interessante dossiers over de veranda:
veranda tips veranda veranda bouwen