Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Tips om je waterverbruik in te perken

We zien het vaak in het nieuws: streken waar té weinig drinkwater is zodat veel mensen dorst lijden. Dit lijkt echter een ver-van-ons-bed-show waar wij in België niet zozeer bij stilstaan. Toch is drinkbaar water ook hier een kostbaar goed, zeker als je eraan denkt dat we per persoon zo'n 100 à 120 liter water per dag gebruiken. Daarom is het belangrijk dat we toch wat zuiniger proberen om te springen met water. Bovendien moeten daar geen drastische verbouwingswerken of dure investeringen aan te pas komen: met onze tips om water te besparen zal je waterverbruik sowieso al wat afnemen. Mits een beetje moeite dragen we immers allemaal ons steentje bij!


Ga op zoek naar lekken

Een kraan die ononderbroken staat te druppen, een toilet dat de hele tijd blijft doorlopen, ... Het zijn problemen die niet zo belangrijk lijken, maar die je toch al gauw enkele liters water per jaar kosten. En dan hebben we het nog niet gehad over onzichtbare lekken zoals een gebarsten of gesprongen leiding. Terwijl een lekkende kraan snel opvalt (al is het maar omdat het getik je op de zenuwen werkt), zal dat bij een ondergrondse leiding met een lek niet zo snel het geval zijn. Om zulk waterverbruik tegen te gaan kan het handig zijn om af en toe je watermeter te controleren. Zo kan je bijvoorbeeld de waterstand opschrijven alvorens je naar bed gaat en die 's ochtends opnieuw controleren. In normale omstandigheden zou de waterstand dan exact hetzelfde moeten zijn. Is dat niet het geval, dan weet je dat er ergens iets lekt. Ook bij een forse stijging van je waterverbruik moet er een belletje gaan rinkelen. Vermoed je dat er een lek zit? Aarzel dan niet om de watermaatschappij of een loodgieter te bellen.

 
Met onze tips om water te besparen zal je waterverbruik sowieso al wat afnemen.

Als het kan, gebruik regenwater

Voor nieuwbouw is het al een tijdje verplicht om een regenwaterput te plaatsen en het regenwater ook effectief te gebruiken voor je toilet en/of wasmachine. En waarom ook niet? Regenwater is immers gratis en (jammer genoeg voor wie gesteld is op het zonnetje) in overvloed aanwezig. Daar komt ook nog eens bij dat regenwater minder hard is dan bijvoorbeeld leidingwater, zodat je minder wasverzachter moet gebruiken. Ook bij renovatie kan je ervoor kiezen om een regenwaterput te installeren. Hoewel je regenwater dus voor allerlei doeleinden kan gebruiken, is en blijft het regenwater en géén drinkwater. Het is daarom ook niet aan te raden om ermee te koken of je te wassen. Vind je de kostprijs voor een regenwaterput iets te hoog? Dan kan je uiteraard ook nog op andere manieren water besparen.

Algemene tips om water te besparen

Voor wie een regenwaterput een iéts te grote hap uit zijn budget is, zijn er natuurlijk ook nog andere waterbesparende tips.

In de badkamer kan je bijvoorbeeld rekening houden met de volgende puntjes:

  • Een lekker warm bad kan een erg ontspannend effect hebben, maar probeer je badgebruik toch tot een minimum te beperken. Neem liever een verkwikkende douche: je kan er snel weer tegenaan én je waterverbruik daalt!
  • Ben jij sowieso al meer een douchefan dan een badliefhebber? Heel goed! Om je waterverbruik nog meer te beperken kan je je ook een waterbesparende douchekop aanschaffen.
  • Het woord "douche" betekent letterlijk "stortbad". Let er dus op dat je geen uren onder de douche staat. Per minuut die je minder onder de douche staat kan je namelijk ook weer wat liters water besparen.
  • Vaak gebeurt het onbewust, maar: laat de kraan niet openstaan tijdens het poetsen van je tanden of bij een scheerbeurt. Al dat water wordt anders toch maar verspild...

Ook het toilet kan zijn steentje bijdragen tot waterbesparing:

  • Je kent ze wel: de toiletten met twee verschillende knoppen. Dit is een waterbesparend toilet waarbij de knoppen voor een kleine en grote boodschap apart staan.
  • Is jouw toilet nog een oldie zonder waterbesparend reservoir, dan kan je in de stortbak met water gevulde flessen plaatsen. Zo wordt er minder water doorgespoeld per spoelbeurt en beperk je je waterverbruik.

Sommige apparaten, zoals een vaatwas of wasmachine, kunnen ook invloed hebben op je waterverbruik:

  • Zet je vaatwasser of wasmachine pas op als ze vol zijn. Nodig desnoods je hele familie uit voor een etentje of verander elke dag drie keer van outfit.
  • Je stokoude vaatwasser of wasmachine mag je op pensioen sturen. Het is nu eenmaal een feit dat je met nieuwe toestellen veel meer water kan besparen.

 

Water besparen is een makkie

Waterbesparing is erg belangrijk en zal dat in de toekomst ongetwijfeld nog meer worden. Als iedereen een klein beetje moeite doet kunnen we gelukkig al heel wat water besparen. Zo kan je kiezen om een regenwaterput te plaatsen en regenwater te gebruiken voor de wasmachine en het toilet. Daarnaast zijn er ook een heleboel goedkopere waterbesparende tips. Zo moet je erop letten dat er nergens lekken zijn in je woning, gaande van een lekkende kraan tot een gesprongen leiding. Denk eraan dat ook kleine lekjes belangrijk zijn, want het kleinste lek kan immers een groot schip doen zinken. 


Voorts kan je je bad beter inruilen voor een douche, en zijn er heel wat waterbesparende apparaten. Denk maar aan een waterbesparende douchekop of een waterbesparend toilet, die je waterverbruik kunnen beperken. Het staat immers als een paal boven water dat drinkwater ook in ons Belgenlandje héél kostbaar is!

water besparen tips water besparen waterverbruik