Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Tips om je zwembad kindveilig te maken

De zon straalt, er waait een verkoelend briesje en het zwembad in de tuin is als het ware naar je aan het lonken: op warme zomerdagen zorgt een zwembad gegarandeerd voor pret, zowel voor jong als voor oud! Toch blijf je als gezin met jonge kinderen beter op je hoede, wetende dat enkele centimeters water al voldoende kunnen zijn voor een kind om in te verdrinken. Zelfs bij een ondiep zwembad is het dus heel belangrijk om je zwembad kindveilig te maken. Lees daarom snel de volgende tips, zodat je met een gerust hart samen met je kinderen van je zwembad kan genieten!


Wetgeving voor zwembaden

In België zijn er momenteel nog geen wettelijke bepalingen in verband met de veiligheid van particuliere zwembaden, en dat terwijl zulke zwembaden nog steeds een groot gevaar vormen voor jonge kinderen. De minste onoplettendheid kan immers al een fatale afloop kennen als je jonge spruit eventjes aan je aandacht ontglipt... Toch zijn er voldoende veiligheidsmaatregelen, die niet altijd even ingrijpend hoeven te zijn.

Zwembadoverdekking

Om te vermijden dat je kleuter of peuter in het zwembad terechtkomt, kan je je zwembad afdekken. Een goed afsluitbare en beloopbare zwembadoverdekking is bovendien niet enkel veilig, het is ook handig om je zwembad te vrijwaren van bladeren en vuil. Belangrijk is natuurlijk wel dat je niet vergeet om de zwembadoverdekking te sluiten na gebruik of wanneer er geen ouderlijk toezicht aanwezig is.

  • zwembaden zwembad
  • veiligheid zwembad zwembaden
  • zwembad kinderen veiligheid zwembad
  • zwembad afdekken zwembad kinderen
  • omheining zwembad zwembad afdekken

Om er zeker van te zijn dat de zwembadoverdekking veilig is voor je kinderen, kan je bij de aankoop best vermelden dat de overdekking ook bedoeld is voor kindveiligheid.

Een omheining rond je zwembad

Als tijdelijke oplossing kan je een omheining rond je zwembad plaatsen. Het is misschien niet meteen de meest esthetische oplossing, maar praktisch is een omheining rond een zwembad zeker en vast wel. Ideaal is een omheining van minstens 1,20m hoog, zonder aanwezige klim- en klautermogelijkheden. Zorg ook voor een poort die niet zomaar door kleine kinderhandjes geopend kan worden.

Zwembadalarm

Er zijn verschillende soorten alarmsystemen verkrijgbaar die in of rondom zwembaden geplaatst kunnen worden. Zo kan je kiezen voor een zwembadalarm dat afgaat van zodra het wateroppervlak beweegt, een infraroodalarm dat afgaat wanneer iemand doorheen de infraroodstraling loopt of een deuralarm dat afgaat van zodra een deur die naar het zwembad leidt, opengaat.

  • zwembaden zwembad
  • veiligheid zwembad zwembaden
  • zwembad kinderen veiligheid zwembad
  • zwembad afdekken zwembad kinderen
  • omheining zwembad zwembad afdekken

Vooral bij de eerste twee systemen kan al wel eens vals alarm geslagen worden, zeker als je huisdieren hebt die ook graag bij het zwembad vertoeven. De boodschap bij deze zwembadalarmen blijft wel dat dit niet de enige maatregel mag zijn, omdat het alarm je pas waarschuwt wanneer er al iets gebeurd is. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Extra tips om de veiligheid van je zwembad te verhogen

Om ongelukken te vermijden laat je je kinderen best zo vroeg mogelijk starten met zwemlessen. Wijs hen er bovendien regelmatig op hoe gevaarlijk een zwembad kan zijn zonder toezicht. Om je peuter bij het zwembad weg te houden moet je ook steeds alle speelgoed uit het water halen na een zwempartij. Vooral jonge kinderen worden immers vaak naar het zwembad gelokt door kleurrijke luchtmatrassen en opblaasdieren. Laat ten slotte je kinderen nooit alleen buiten spelen als er in jouw tuin een zwembad is.


Kinderen en zwembaden: opletten vereist!

Hoewel een zwembad erg leuk kan zijn voor kinderen, kan het tegelijk ook heel gevaarlijk zijn. Kleine kinderen kunnen al verdrinken in enkele centimeters water en dit op slechts een paar minuten tijd. Zorg daarom voor een zo goed mogelijke veiligheid rondom je zwembad, in de vorm van zwembadoverdekking, een omheining rond je zwembad of een zwembadalarm. Maar zelfs als je deze veiligheidsmaatregelen in acht neemt, is het nog steeds heel belangrijk om je peuter nooit alleen te laten spelen in de buurt van een zwembad. De combinatie van kinderen en zwembaden vereist dus heel wat oplettendheid!


zwembad zwembaden veiligheid zwembad