Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Onderneem een trip naar je ideale trap

Beginnen met goed nieuws is altijd leuk, daarom even deze mededeling: met elke trap kan je van boven naar beneden én omgekeerd. Twee in één dus, da's een fijne besparing als je bouwt! Even grappen over trappen mag, moppen tappen over trappen ook... Maar nu even serieus. Een trap is functioneel, maar hij kan ook gewoon mooi zijn, een meerwaarde voor je interieur. Soms is de trap zelfs een waar pronkstuk in een woning. In ieder geval moet hij wel steeds aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Een van de belangrijkste eisen is natuurlijk de veiligheid, maar er zijn ook nog een aantal andere zaken waarop je moet letten om een geslaagde trip te ondernemen naar jouw ideale trap.


Een trap vind je in allerlei vormen en materialen

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte trap zal je al snel merken dat je heel wat keuze hebt. Een wenteltrap, een rechte trap, een zwevende trap, een gesloten trap, ... Welk exemplaar je precies kiest zal vooral afhangen van de beschikbare ruimte in je huis. Een draaitrap neemt bijvoorbeeld veel meer plaats in beslag dan een rechte trap. Naast de verschillende vormen is ook de materiaalkeuze voor je trap bijna onbeperkt. Hout is nog steeds erg populair, maar ook een trap in glas, natuursteen, beton, of zelfs metaal behoort tot de mogelijkheden. Let er wel op dat je in ieder geval een materiaal kiest dat slijtvast is én dat niet te glad is (om ongelukjes op de trap te vermijden).

Een goed plekje zoeken voor je trap

In de meeste woningen krijgt de trap nog steeds zijn plaatsje in de hal, maar ook in de woonkamer of zelfs in de keuken kan je alsmaar vaker een trap terugvinden.

 • trappen trap
 • rechte trap trappen
 • betonnen trap rechte trap
 • ideale trap betonnen trap
 • maten trap ideale trap

Toch is het zeker niet altijd ideaal om deze daar te plaatsen. Denk immers maar aan de onvermijdelijke doorstroming van geluid en warmte naar de bovenliggende verdieping, waarvan energieverspilling en storende geluiden het gevolg kunnen zijn. Een gezin met jonge kinderen heeft dan ook weinig baat bij een trap in de leefruimte, omdat het minste geluid van bijvoorbeeld de televisie je bengeltjes al kan wakker maken. Het voordeel van een trap in de woonkamer of keuken is dan weer wel dat je 's ochtends gewoon lekker warm in je pyjama naar beneden kan wandelen, zonder dat je eerst door een koude hal moet.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
trap
trap
trap
trap
trap

Heeft je trap de ideale maten?

Om de ideale maten voor je trap te berekenen gebruiken trapspecialisten specifieke berekeningsformules. Zo moet een trap steeds comfortabel begaanbaar zijn en mag hij dus niet te steil oplopen. Wil je zelf aan het rekenen slaan? Of gewoon met meer kennis naar je trappenbouwer stappen? Dan doen wij de basisregels die trappenspecialisten hanteren graag even voor jou uit de doeken:

 • De ideale maat van een trap krijg je als de som van 2 X de optrede (= verticale afstand tussen twee treden) + de aantrede (horizontale afstand tussen twee treden) gemiddeld 60 cm is.
 • Daarnaast is ook de hoogte tussen de treden van de trap en het plafond belangrijk. Een hoogte van 2 meter of zelfs meer is ideaal.
 • De treden moeten bij heel de trap zo gelijk mogelijk zijn, met telkens hetzelfde hoogteverschil. Een plots verschil is ronduit gevaarlijk!
 • Hetzelfde geldt voor de trapneuzen (de voorkant van een trede). Deze moeten steeds zo'n 4 cm zijn.

 • trap trap
 • trappen trappen

De prijs van een trap

Even tijd voor een lesje in de trappen van vergelijking! Duur – duurder – duurst... Tja, een trap kost altijd wel wat, want het maken en plaatsen ervan vergt toch heel wat werkuren en vakmanschap. Je hoeft echter niet te panikeren, want er bestaan ook tal van betaalbare trappen die eveneens geschikt zijn voor een iets kleiner budget. De kostprijs van een trap is immers vooral afhankelijk van de algemene vormgeving en de gebruikte materialen. Het spreekt voor zich dat een natuurstenen draaitrap of design trap veel duurder is dan een klassieke rechte trap in een goedkope houtsoort.

De trap inplannen in de bouwfase

Ga je bouwen, maar heb je niet meteen het budget voor de trap van je dromen? Geen nood, laat dan een betonnen trap storten bij de ruwbouw, zodat je deze later kan bekleden met een materiaal naar keuze.


Dit maakt bovendien het werken op de verdieping tijdens de ruwbouw gemakkelijker. Is een betonnen trap niet mogelijk of ben je meer liefhebber van een open trap? Plaats dan zeker je trap niet te vroeg in de bouwfase. Anders bestaat het risico immers dat hij beschadigd raakt of gewoon erg vuil wordt door de werken die nog moeten gebeuren.

Renovatietrap... Euh, tip!

Vrijwel elke trap (of hij nu bestaat uit beton, hout, natuursteen, ...) kan gerenoveerd worden. Een houten trap kan je bijvoorbeeld zelf opknappen door hem af te schuren en daarna te voorzien van een nieuw afwerkingslaagje. Je kan de trap gaan verven in een kleur die je mooi vindt of je kan hem ook gaan vernissen of oliën. Zie je dit karwei niet zitten, of heb je een trap in een ander materiaal dan hout, dan kan je ook kiezen om de trap opnieuw te (laten) bekleden. Dat kan met laminaat, met natuursteen, massief hout of zelfs met platen in inox of steen. 


Zo kan je een versleten trap nieuw leven inblazen, of je trap beter laten matchen met je interieur! Er zijn zelfs firma's die zich specifiek specialiseren in traprenovatie en het opknappen van je trap.

Eindeloze mogelijkheden voor je ideale trap

Om je van de ene naar de andere verdieping te verplaatsen is een trap nu eenmaal onmisbaar (tenzij je natuurlijk een lift laat plaatsen, maar da's nogal ongebruikelijk in een gewone woning). Gelukkig vind je trappen in allerlei vormen en materialen, en ook wat betreft de plaatsing heb je meerdere mogelijkheden. Zo kan je een trap traditioneel een plekje geven in de traphal, maar woonkamers en keukens zijn eveneens een optie. De ideale maten van je trap laat je best berekenen door een specialist, kwestie van ongelukjes te vermijden. De prijs van een trap kan dan weer erg variëren, zodat er ook mooie trappen zijn voor een beperkter budget. Is je bestaande trap ten slotte versleten of past hij niet meer bij je interieur? Dan kan je hem altijd opnieuw bekleden of zelfs laten renoveren!

 • trappen trap
 • rechte trap trappen
 • betonnen trap rechte trap
 • ideale trap betonnen trap
 • maten trap ideale trap

trap trappen rechte trap