Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 24-03-2014   Energiezuinig bouwen met cellenbeton
 

Energiezuinig bouwen met cellenbeton

Steeds vaker kiezen mensen voor lage-energiewoningen, passiefhuizen en BEN-woningen, omdat ze weten dat ze hier op lange termijn geld mee kunnen besparen én omdat iedereen zich ervan bewust is dat we het milieu zo goed mogelijk moeten beschermen. Voor iedereen die energiezuinig wil bouwen is er Ytong cellenbeton: een bouwsteen waarmee je een volledige woning kan optrekken zonder dat je extra isolatiemateriaal nodig hebt. Cellenbeton functioneert namelijk tegelijkertijd als bouwsteen én als isolatie. Bovendien is cellenbeton perfect geschikt voor zowel klassieke als moderne huizen. Volgens Nicole Wuyts van Xella zijn er echter nog veel meer voordelen verbonden aan bouwen en verbouwen met cellenbeton. Wil je weten welke dat zijn, lees dan zeker verder!


Zijn er bepaalde voorwaarden waar mensen rekening mee moeten houden vooraleer ze kiezen voor cellenbeton?

Neen, cellenbeton is zo veelzijdig dat je er, qua stijl, elke richting mee uit kan, van klassiek tot modern. Daarnaast kan je je volledige woning optrekken uit cellenbeton, zodat je maar één materiaal nodig hebt. Op die manier bespaar je natuurlijk veel tijd, moeite én geld. Het enige waar je op kan letten, opdat de bouw van je huis nog vlotter zou gaan, is dat je op voorhand al beslist om te bouwen met cellenbeton. Dan kan de architect daar namelijk al rekening mee houden tijdens het ontwerp van je woning. Verder heeft cellenbeton geen beperkende voorwaarden, zodat je droomhuis perfect gerealiseerd kan worden.

Merken jullie dat milieuvriendelijkheid en energiebesparing steeds belangrijker worden wanneer mensen bouwen en verbouwen?

Natuurlijk, vandaag is iedereen er zich gelukkig van bewust dat energiebesparing noodzakelijk is om de kwaliteit van ons milieu te beschermen.
 

Wie gaat bouwen of verbouwen, doet dat daarom liefst op een zo energiezuinig mogelijke manier. Ytong cellenbeton is daar de perfecte bouwsteen voor, omdat het een duurzaam en ecologisch materiaal is dat bestaat uit grondstoffen die veel in de natuur voorkomen. Daarnaast verloopt het productieproces op een energie-efficiënte en CO2-verantwoorde manier, en blijft er achteraf heel weinig afval over. Met onze Ytong Low Energy-blokken worden trouwens al volledig passieve woningen opgetrokken zonder dat er extra isolatie nodig is.

 

Kijken jullie naar de toekomst inzake duurzaamheid en milieuvriendelijkheid? Met andere woorden: zijn jullie klaar voor de steeds strenger wordende milieunormen?

Zeker weten, bij Xella is de ontwikkeling van milieuvriendelijke bouwoplossingen een prioriteit. In ons internationaal research centrum zijn we al jaren bezig met onderzoek naar nieuwe toepassingen voor cellenbeton, en worden al onze producten streng gecontroleerd voor ze op de markt gebracht worden. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Ytong Low Energy-blokken die jaren geleden speciaal ontwikkeld werden voor het bouwen zonder spouwisolatie, en die perfect zijn voor passiefhuizen en bijna-energie neutrale woningen.


We zijn ervan overtuigd dat cellenbeton de toekomst is voor energiezuinig bouwen, omdat het zijn eigenschappen gedurende zijn hele levensloop behoudt, en op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd wordt. Daarnaast zijn ook de Multipor-isolatieplaten een bewijs dat Xella de markt ver vooruit is, en dat we klaar zijn voor de toekomst van de bouw- en renovatiewereld.

Hoe verhouden de isolatiewaarden van cellenbeton zich tegenover andere isolatiematerialen?

Cellenbeton bestaat, net als andere isolatiematerialen, in verschillende diktes met verschillende isolatiewaarden. De Ytong Low Energy-blokken bijvoorbeeld hebben een uitstekende warmtegeleidingscoëfficiënt en een Lambda-waarde van 0,08 om precies te zijn, en zijn dus heel sterk isolerend. Hun isolatiewaarde laat je toe massieve muren op te bouwen zonder dat je voor extra isolatie moet zorgen, zelfs voor passiefbouw en de bouw van BEN-woningen. Deze Ytong-blokken behouden trouwens gedurende hun hele levensloop hun isolatiewaarde, iets wat bij andere isolatiematerialen niet altijd het geval is. Daarnaast is er geen risico op slecht geplaatst isolatiemateriaal, aangezien extra isolatie overbodig is wanneer je volledige woning uit cellenbeton bestaat.


Een huis bouwen is minder vanzelfsprekend dan vroeger. Is het financieel interessant om cellenbeton te gebruiken wanneer je bouwt of renoveert?

Op lange termijn levert bouwen of verbouwen met cellenbeton altijd voordelen op ten opzichte van andere materialen, omdat het snel werkt en luchtdichte muren kan garanderen. Daarnaast gaat de duurzame kwaliteit van cellenbeton je op termijn veel geld besparen op gebied van energieverbruik. Ook tijdens de bouw ben je gebaat bij het gebruik van cellenbeton, omdat je geen geld moet uitgeven aan isolatie en omdat je bovendien de hele woning snel kan opbouwen met eenzelfde materiaal.

Cellenbeton – de bouwsteen van de toekomst

Xella heeft duidelijk dé oplossing in huis voor mensen die op een energiezuinige en duurzame manier hun droomhuis willen bouwen. Ytong cellenbeton zorgt er immers voor dat het binnen lekker warm blijft en is geschikt voor zowel klassieke als moderne woningen.
 

Daarnaast is bouwen met Ytong makkelijk, snel en kostenbesparend, omdat je maar één soort materiaal moet aankopen en geen geld moet uitgeven aan isolatiemateriaal. De Low Energy blokken van Ytong maken extra isoleren namelijk helemaal overbodig. Alles over cellenbeton, en nog veel meer, vind je op www.xella.be.

Dit dossier in samenwerking met:

Kruibeeksesteenweg 24
2070 Zwijndrecht
Tel. 03/250 47 00
Deel deze trend:
 
cellenbeton bouwen met cellenbeton Ytong cellenbeton