Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 07-04-2014   Een garagepoort op jouw maat
 

Een garagepoort op jouw maat

Wie een garagepoort zoekt heeft tegenwoordig veel keuze. Handmatig of automatisch, voor 1 of 2 auto's, kantelpoort, sectionale poort of rolpoort. Om nog maar te zwijgen over de overvloed aan beschikbare motieven en kleuren. Logisch ook, aangezien een garagepoort een groot deel van de uitstraling van je woning bepaalt. Naast het type en de kleur moet je ook de veiligheid van je poort in acht nemen. Hörmann is met zijn 50-jarig bestaan in België je ideale partner in de zoektocht naar de perfecte garagepoort. Wij spraken erover met Maarten Louwies, die ons een antwoord gaf op al onze vragen. Op zoek naar de ideale garagepoort? Lees dan snel verder!


Door z'n oppervlakte maakt een garagepoort vaak een groot deel uit van de gevel van een huis, maar wat zijn de mogelijkheden om de poort af te stemmen op de stijl van de woning? Bijvoorbeeld qua kleur, vorm of materiaal?

Indien de garagepoort in de voorgevel is ingebouwd, bepaalt deze inderdaad voor een groot stuk het uitzicht van de woning. Over de verschillende kleuren kunnen we kort zijn omdat ze zo goed als allemaal beschikbaar zijn. Voor mensen die liever een meer natuurlijke look hebben, bieden we ook garagepoorten aan met een houtstructuur. Het is echter wel aangeraden om niet voor zwart of een andere donkere kleur te kiezen als de zon de hele dag op je garagepoort schijnt.

 

De donkere kleur zal namelijk de hitte van de zon absorberen, waardoor het metaal bol kan komen te staan en zo problemen kan veroorzaken bij het openen en sluiten van de garagepoort. Wat betreft de vorm kunnen we garagepoorten indelen in enkele poorten voor 1 auto, of dubbele poorten voor 2 auto's. Daarnaast zijn er wel een aantal verschillende types garagepoorten. De klassieke kantelpoorten die je handmatig naar boven opent, de automatische sectionaalpoorten die ofwel naar boven of zijdelings openen, of rolpoorten die zich letterlijk oprollen boven de poortopening.

 

Op voorwaarde dat niemand de garage binnenrijdt zonder de poort te openen, wat is de gemiddelde levensduur van een garagepoort? En is er veel onderhoud aan?

Uiteraard is ook een garagepoort onderhevig aan slijtage. Veel hangt bijvoorbeeld af van de omgevings- en weersinvloeden. Daarom is het aangeraden om, zoals het een goede huisvader betaamt, regelmatig je garagepoort te poetsen en af en toe te laten onderhouden door een vakman. 


Dit zal de levensduur van je poort merkbaar verlengen. In 2012 hebben we trouwens naar de oudste nog werkende Hörmann garagepoort gezocht, ter ere van ons 50-jarig bestaan in België. We waren aangenaam verrast toen we tientallen berichten kregen van mensen met een poort uit de jaren 60 die ze nog dagelijks gebruiken. Ook zijn we er best fier op dat we nog steeds wisselstukken kunnen leveren voor garagepoorten uit de jaren 70. Je ziet het, een Hörmann gaat jaren mee!

Is elke woning geschikt voor een automatische garagepoort? Of zijn er beperkingen?

Alles hangt af van de ruimte en het type garagepoort. De meest gevraagde optie is bijvoorbeeld een sectionaalpoort die naar boven opent en waarvoor je rails aan het plafond moet bevestigen. Soms is het echter niet mogelijk om die rails aan te brengen, omdat er bijvoorbeeld buizen aan het plafond gemonteerd zijn. In zulke gevallen kan je opteren voor een zijdelingse sectionaalpoort die zijdelings opent langs de muur. Als de muren echter ook een probleem zijn, kan je nog kiezen voor een rolpoort die hetzelfde systeem gebruikt als een rolluik en zich op een as boven de poortopening oprolt. Ideaal wanneer je plaats wilt besparen!


Nog belangrijker dan duurzaamheid en esthetische waarde is de veiligheid. Hoe gaan jullie om met dit aspect van garagepoorten? Zijn er speciale maatregelen die jullie treffen?

De veiligheid van garagepoorten kan je indelen in twee aspecten. Enerzijds heb je de veilige werking van de poort, anderzijds de beveiliging tegen inbraak. Bij Hörmann zijn ze beide van levensbelang. Al onze garagepoorten voldoen namelijk aan de technische veiligheidsvereisten die ons op Europees niveau worden opgelegd en zijn uitgerust met vingerveilige panelen zodat je vingers niet geklemd kunnen raken wanneer je de poort opent of sluit. Ook aan de zijkanten is het praktisch onmogelijk om geklemd te raken aangezien de kozijnstijlen van onder tot boven gesloten zijn.

 

Ook in geval van veerbreuk hebben we een veilige oplossing. Door het, door Hörmann gepatenteerde, veer-in-veer principe kan de vering bij een breuk niet losschieten en schade aanrichten. Daarnaast installeren we een valbeveiliging in elke garagepoort. Deze zorgt ervoor dat de poort niet naar beneden valt als de torsieveer breekt. Ook personen met slechte bedoelingen zullen van een kale reis thuiskomen. Onze sectionaalpoorten zijn uitgerust met een 'optilbeveiliging' die ervoor zorgt dat, zelfs wanneer de stroom uitvalt, er een beveiligingspin in de aandrijvingsrail klikt zodat je de garagepoort niet handmatig kan opentrekken. Verder werken onze zenders en automatische aandrijvingen met een speciale codering die nagenoeg niet te kraken is. Met een Hörmann garagepoort kan je op beide oren slapen.

 

Hoe zit het met milieuvriendelijkheid? Kan een garagepoort ook isolerend zijn?

De isolatiewaarden verschillen voor elk type garagepoort. Een kantelpoort, die bestaat uit een enkele stalen plaat, is natuurlijk een pak minder isolerend dan de veel dikkere sectionaalpoort. In sommige situaties is isolatie echter heel belangrijk, bijvoorbeeld wanneer de garage geïntegreerd is in de woning. Daarom bieden we de ThermoFrame-kit aan die zorgt voor een thermische onderbreking tussen het kozijn en het metselwerk. Zo blijft de warmte binnen en kan je maar liefst tot 15% energie besparen. Daarnaast verbruiken de energiezuinige aandrijvingsmotoren heel weinig elektriciteit.


Zijn er trends te bespeuren? Een voorkeur voor bepaalde systemen bijvoorbeeld?

Veel mensen willen tegenwoordig een garagepoort die in hetzelfde vlak ligt als de gevel, zodat de poort als het ware onzichtbaar wordt. Esthetisch gezien is dit heel mooi, al moeten we hierbij wel letten op de veiligheid. Het laten 'verdwijnen' van de garagepoort in de gevel gaat immers gepaard met het verkleinen van de paneelovergangen. Ze moeten echter groot genoeg blijven zodat je vingers niet geklemd kunnen raken.

Kwalitatieve en veilige garagepoorten in alle vormen en kleuren

Een garagepoort maakt een groot deel uit van de uitstraling van je huis en gaat bovendien levenslang mee. Je kan er dus maar best zeker van zijn dat je de goede keuze maakt. Bij Hörmann staan de verdelers van hun landelijke verdelersnetwerk je bij met raad en daad en bieden ze garagepoorten in alle kleuren en vormen, steeds met veiligheid in het achterhoofd. Het zou echter té veel tijd in beslag nemen om hier alle mogelijkheden op te sommen, en daarom raden we je aan om door te klikken naar www.hormann.be. Hier kan je hun uitgebreide aanbod met eigen ogen ontdekken!


Dit dossier in samenwerking met:

Vrijheidweg 13
3700 Tongeren
Tel. 012/39 92 22
Deel deze trend:
 
garagepoort garagepoorten poort