Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 02-04-2014   Ik isoleer, jij isoleert, wij isoleren
 

Leren isoleren met Recticel

Een goede isolatie speelt een erg belangrijke rol bij duurzaam bouwen. Met het juiste materiaal op de juiste plaats hou je in de winter de warmte binnen en de koude buiten, en dat merk je op het einde van de maand aan je energiefactuur. Maar ook voor het milieu draag je je steentje bij, en dat is nodig. De Belgische en Europese normen inzake duurzaam isoleren worden immers steeds strenger. Recticel Insulation is een topper in al wat isolatie is en de enige fabrikant van harde isolatieplaten in polyurethaan met het Europese Keymark kwaliteitslabel voor haar producten. Zij wisten ons een antwoord te geven op onze vragen.


PUR, PIR, XPS, EPS,... Het zijn allemaal verschillende soorten isolatie. Weten de meeste bouwers en verbouwers direct welk materiaal ze willen? Of laten ze zich nog vaak bijstaan door professionals?

Er zijn inderdaad heel wat soorten isolatiematerialen, en ook de isolatiewensen van de bouwer of verbouwer kunnen verschillen. Om tot de beste oplossing te komen kan je dus best even overleggen met een specialist. Isolatiemateriaal heeft echter één hoofdtaak: isoleren. En liefst zo goed mogelijk. Hoe goed een bepaald isolatiemateriaal isoleert, wordt uitgedrukt via de lambda-waarde (λ) die aangeeft in welke mate een materiaal warmte geleidt. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Daarnaast speelt uiteraard ook de dikte van het isolatiemateriaal een rol: hoe dikker het materiaal, hoe beter het isoleert. Wie zo dun mogelijk wil isoleren, kiest dus best een materiaal met een heel lage lambda-waarde zoals polyurethaanschuim (PUR) of polyisocyanuraat (PIR). Deze isolatiematerialen hebben als bijkomend voordeel dat ze voor vloeren, daken én muren gebruikt kunnen worden.

 

Veel mensen vinden dak- en muurisolatie het belangrijkste. Maar hoe essentieel is een goede vloerisolatie?

Op slecht geïsoleerde plaatsen verlies je sowieso heel wat energie, en dus geld. Bij een niet-geïsoleerd huis gaat 35% van de warmte verloren via het dak, 25% via de muren en 15% via de vloer. Hoewel er minder warmte verloren gaat via de vloer dan via het dak of de muren, is 15% toch al een heel pak energie om zomaar te verspillen. Je kan een goed geïsoleerde woning trouwens een beetje vergelijken met het menselijk lichaam, dat volledig geïsoleerd is door de huid. De 'huid' van je woning noemen we de bouwschil: dak-, muur- en vloerisolatie. Een woning is pas energiezuinig als er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat via de bouwschil, dus is het belangrijk dat alle isolatie luchtdicht is en zonder onderbrekingen geplaatst wordt. Wanneer je je vloer isoleert is het bovendien belangrijk dat je kiest voor isolatie met een hoge isolatiewaarde en een goede druksterkte. Bij Recticel Insulation hebben we voor elke soort woning en elke toepassing een oplossing. De Eurofloor 300 vloerisolatie is bijvoorbeeld ideaal voor zowel nieuwbouw als renovatie, ook voor vloeren die zwaar belast worden. Deze isolatieplaten hebben een compacter formaat, wat ideaal is voor moeilijk bereikbare ruimtes. Ook de grote Eurofloorplaten zijn nog steeds beschikbaar voor wie een snelle plaatsing in een grote ruimte wil. Naast deze vloerisolatieplaten hebben we ook een ruim aanbod aan dak- en muurisolatie. Bij Recticel Insulation zorgen onze medewerkers ervoor dat je isolatie krijgt die voldoet aan de wetgeving én aan je persoonlijke normen en eisen.


 

De juiste isolatie plaatsen is goed voor het milieu. Kiezen mensen tegenwoordig bewuster voor een goede isolatie dan vroeger?

Isoleren doe je maar één keer, dus doe je het best van de eerste keer goed. Bovendien kan je met isolatie ook een bestaande woning meer energiezuinig maken, dus is het belangrijk dat je kiest voor isolatiematerialen van een hoge kwaliteit. De Belgen zijn trouwens goede leerlingen als het over energiezuinig bouwen gaat. Zo goed zelfs dat we onszelf strengere eisen opleggen dan de huidige regelgeving. Iedereen is er zich wel van bewust dat goed isoleren je veel geld kan besparen en dat het milieuvriendelijker is. Omdat we aan de strenge eisen van de mensen willen voldoen zorgen we ervoor dat onze isolatie het Keymark kwaliteitslabel draagt, een Europees kwaliteitslabel dat aan producenten wordt toegekend door erkende, onafhankelijke experts. Het Keymark-keurmerk biedt onze klanten dus een extra zekerheid.


Wat zijn de grootste verschillen met pakweg 5-10 jaar geleden inzake isolatiemateriaal?

Er wordt gewoonweg meer geïsoleerd dan vroeger. Deels omdat de overheid verbouwers stimuleert om duurzame keuzes te maken en het zo mogelijk maakt de investering in de renovatie terug te verdienen door middel van premies. Door die nadruk op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid winnen isolatiematerialen zoals PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat), die een zeer hoge isolatiewaarde hebben, aan terrein.

Is het aangewezen dat mensen met een oudere woning hun isolatie laten nakijken?

Nu de nadruk meer op duurzaamheid ligt, is het bij de meeste oudere huizen zeker de moeite waard om na te gaan of de isolatie nog voldoet aan de strengere normen van vandaag. Door je isolatie te controleren kan er op lange termijn heel wat geld bespaard worden. Bij Recticel Insulation proberen we de mensen een oplossing te bieden die niet alleen voldoet aan de huidige eisen, maar ook in de toekomst voldoende isolatie zal bieden. Daarom ontvingen we als eerste isolatiefabrikant het 'Ik BEN mee'-uithangbord van het Vlaamse energieagentschap, waarbij 'BEN' de afkorting is voor 'bijna energieneutraal'.


Mensen die energieneutraal bouwen of renoveren mogen rekenen op bouwvoordelen die kunnen oplopen tot 10.000 euro. Bouwen volgens de BEN-principes wordt de standaard vanaf 2021 voor nieuwbouwwoningen in heel Europa, maar Recticel Insulation biedt je de mogelijkheid om vandaag al te voldoen aan die norm. Meer informatie over het 'Ik BEN mee'-certificaat en de BEN-normen kan je hier vinden.
 

Ik isoleer, jij isoleert, wij isoleren

Voor isolatie is kwaliteit en duurzaamheid enorm belangrijk. Hoe minder onderbrekingen er in de isolatiegrens tussen binnen en buiten, oftewel de bouwschil, zitten, hoe minder warmte er verloren gaat. Mensen met oudere huizen kunnen dus best hun isolatie laten nakijken zodat ze niet onnodig veel energie verliezen via hun muren, dak of vloer. Hoewel wij Belgen goed weten hoe belangrijk isoleren is, blijft kwalitatief en duurzaam materiaal essentieel, en laat dat nu net twee dingen zijn waar Recticel Insulation in uitblinkt. Door de kwaliteitslabels op hun producten ben je zeker dat je het beste product in handen hebt om van je huis een duurzame, warme woning te maken.


Dit dossier in samenwerking met:

Zuidstraat 15
8560 Wevelgem
Tel. 056/43 89 43
Deel deze trend:
 
isolatie isoleren soorten isolatie