Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 22-12-2015   Veilig wonen met een keuring van OCB
 

Veilig wonen met een keuring van OCB

Wanneer je bouw- of renovatieplannen hebt, merk je al snel dat je met een heleboel rekening moet houden. Wat zeker niet op je lijstje mag ontbreken zijn alle vereiste technische keuringen. We horen je al denken: “Welke keuringen zijn dat dan precies?” en “Waarom zijn deze zo belangrijk?”. Het Portaal ging te rade bij het door de bevoegde ministeries erkende controle organisme OCB. Lees snel verder en ontdek alles wat je over keuringen hoort te weten!


Stel je gaat bouwen of verbouwen, welke keuringen zijn dan wettelijk verplicht?

Bij de nieuwbouw van een woning moeten volgende technieken gekeurd worden: de elektrische installatie, gasinstallatie, installatie voor drinkbaar water en privé-riolering. Enkel bij een positief keuringsattest van een controle organisme kan de netbeheerder jouw nieuwe woning aansluiten op het openbare net. Naast deze keuringen ben je als bouwheer ook verplicht jouw verwarmingsinstallatie in dienst te stellen. Verder moet je bij een verbouwing, renovatie of uitbreiding als eigenaar de installaties laten keuren.

 

Elke nieuwe elektrische installatie moet namelijk gecontroleerd worden door een keuringsorganisme. Als er geen meterverzwaring op de aanpassing volgt, moet enkel het nieuwe gedeelte van de installatie gekeurd worden. Indien er wel een meterverzwaring is, dient zowel de nieuwe als de oude elektrische installatie gekeurd te worden (dit volgens artikels 276 en 278, hierbij worden 15 afwijkende beschikkingen vermeld). Als er reeds een aansluiting van drinkwater beschikbaar is, is het niet noodzakelijk om de uitbreiding te keuren. Dit enkel op voorwaarde dat de installatie volgens de voorschriften werd geïnstalleerd. Voor de uitbreiding van de privé-riolering en gasinstallatie gelden bovendien dezelfde voorwaarden als bij een uitbreiding van de drinkwaterinstallatie. De EPB-keuring van de verwarming staat echter los van de verbouwing van een woning. Zorg er wel voor dat deze installatie na de indienststelling ook periodiek gekeurd wordt.

 

Bij OCB kan je ook terecht voor keuringen die niet door de wet opgelegd worden. Waarom is het interessant om deze te laten uitvoeren?

Een installatie die gekeurd wordt, geeft de zekerheid dat deze gebouwd en geplaatst werd volgens de opgelegde voorschriften. Het is dus erg interessant om een keuring uit te laten voeren, want een positief keuringsverslag garandeert de veiligheid van al jouw installaties.

Van welke keuringen merk je bij je klanten dat ze vaak over het hoofd worden gezien?

Aangezien het om een vrij recente nieuwe wetgeving gaat, wordt de EPB (energieprestaties en binnenklimaat) van de verwarmingsinstallatie nog vaak over het hoofd gezien. Belangrijk om te weten is dat de wetgeving van deze keuring verschillend is per gewest. Wil je er meer over weten? In de OCB brochure vind je alle informatie over deze nieuwe keuring.


Wat mag je gemiddeld op het vlak van kosten verwachten bij een keuring?

De kostprijs van een keuring van de elektrische installatie, gasinstallatie, binneninstallatie voor drinkwater en privé-riolering is afhankelijk van de grootte van de woning. De gemiddelde kostprijs per keuring ligt tussen € 120,00 en € 150,00.


Zijn er enkele tips op het vlak van keuringen die je de lezers kunt meegeven?

Het is heel belangrijk dat je goed voorbereid bent op het uitvoeren van de keuring. Wat mag wel? Wat mag niet? Waar moet ik rekening mee houden? Op deze vragen vind je de nodige antwoorden op de website van OCB. Elke keuring wordt hier uitgebreid toegelicht zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Vraag je keuring aan bij OCB

Of je nu preventief een keuring laat uitvoeren of omdat het wettelijk verplicht is, het is altijd een geruststelling om te weten dat je veilig woont. Twijfel je over de veiligheid van je elektriciteit? Of wil je meer weten over de gaskeuring en de controle van de riolering? Aarzel dan niet om een controle aan te vragen bij één van de OCB-specialisten.

 

Dit dossier in samenwerking met:

Kon. Astridlaan 60
2550 Kontich
Tel. 0800/13 890
Deel deze trend:
 
keuring keuringen kostprijs keuring