Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 19-03-2014   Kleipannen – dé oplossing voor jouw gevel
 

Kleipannen: oplossing voor elke gevel

Pannen horen niet enkel op het dak: ook voor je gevelbekleding kan je kiezen voor kleidakpannen. Ze zijn niet alleen een esthetisch mooie oplossing voor gevelbekleding, ze zijn ook uiterst duurzaam en bieden heel wat voordelen. Welke voordelen dat precies zijn, komen we te weten van Wienerberger. Daar weten ze alles over daken, binnenmuren, bestratingsoplossingen en natuurlijk ook gevelbekleding: "Wanneer we alle voordelen en mogelijkheden van gevelbekleding met dakpannen opsommen zijn mensen vaak positief verrast". Nieuwsgierig als we zijn konden we het hier natuurlijk niet bij laten, en daarom hadden we nog een aantal interessante vragen in petto. Lees snel verder!


Duurzaamheid is een belangrijk aspect in de bouw- en renovatiewereld. Hoe scoort gevelbekleding met dakpannen op dat vlak?

Op voorwaarde dat alles correct is geplaatst, met de nodige aandacht voor de bouwvoorschriften gaan de keramische pannen levenslang mee. Daarom geeft Wienerberger op al haar kleipannen een garantie van 30 jaar, al kunnen ze wel 150 jaar mee. Daarnaast zijn kleipannen gemakkelijk demonteerbaar en herbruikbaar, wat ecologisch en budgettair heel interessant is. Als de pannen niet hergebruikt kunnen worden, kan je ze naar het containerpark brengen of laten ophalen door een erkend verwerker. Na het breken en vermalen van de pannen worden ze, afhankelijk van de korrelgrootte, gebruikt in infrastructuurwerken, maar ook als grondstof voor de productie van nieuwe keramische producten. Een aantal kleipannen uit ons Koramic-gamma kregen dan ook het prestigieuze natureplus ecolabel en het DUBO-keurmerk toegekend, de internationale erkenning dat onze kleipannen gezonde en ecologische bouwmaterialen zijn. Bovendien scoren onze pannen ook goed op vlak van esthetische duurzaamheid. Ze zijn namelijk 100% kleurvast en UV-bestendig, zodat je gevel even mooi blijft. De oorspronkelijke kleur gaat immers nooit verloren.

 

Time is money; Zeker als het over bouwen en renoveren gaat. Bespaar je ook tijd als je kiest voor gevelbekleding met dakpannen?

Jazeker, want wanneer het dak én de gevel uit hetzelfde materiaal bestaan heb je maar één vakman nodig, waardoor je natuurlijk tijd en geld bespaart. Daarbovenop zijn kleidakpannen heel licht van gewicht, heeft de gevelbekleding een gekende plaatsingstechniek en bestaan er specifieke hulpstukken om de details mooi en snel af te werken. Zo bespaar je nog meer tijd!


 

Zoals iedereen wel weet staat goed isoleren gelijk aan geld besparen. Hoe zit het met de isolatiewaarden van kleidakpannen?

Kleipannen vormen een waterdichte buitenschil die door een geventileerde spouw gescheiden is van de binnenruimte. Tussen de dragende structuur en de keramische pannen is voldoende plaats voor isolatie, die perfect droog gehouden wordt door de kleipannen. Dat moet ook, want een natte isolatie is hetzelfde als geen isolatie. De pannen vormen dus, samen met de isolatie, een sluitende en duurzame bescherming tegen alle weersomstandigheden. Bovendien wordt er voldaan aan de strengste isolatie- en kwaliteitsnormen.


Het oog wil ook wel wat. Heeft gevelbekleding met dakpannen ook een hoge esthetische waarde? Wat zijn de mogelijkheden op gebied van kleur, vorm, grootte,...?

Het uitgebreide en gevarieerde gamma kleidakpannen van Koramic bevat 28 modellen, die allen verschillen van vorm en grootte. Van kleine tegelpannen waarvan er 66 stuks in één vierkante meter kunnen tot de grootste waarvan er maar 8 per vierkante meter nodig zijn. Daarbovenop heb je op vlak van vormgeving 9 verschillende types, zoals de tegelpan, de keramische lei, de romaanse pan enzovoort. Ook wat kleuren betreft heb je een enorme keuze want elk model heeft zijn eigen kleurengamma. Wie echt uniek wil zijn, kan ook een mengeling van verschillende kleuren overwegen naar eigen keuze. Zo kan iedereen zijn gevelbekleding nog meer personaliseren en zijn we zeker dat we voor ieders smaak de pasklare oplossing hebben.


Waar moeten mensen die geïnteresseerd zijn in gevelbekleding met dakpannen zeker op letten voor ze beginnen te bouwen?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de veiligheid. Zorg er dus voor dat de ondergrond voldoende stevig is om de draagstructuur van de kleidakpannen in te bevestigen. Ook het uitvlakken van de draagstructuur is belangrijk om uiteindelijk een mooi resultaat te krijgen, zeker wanneer je kiest voor een vlakke pan zoals de keramische lei of de vlakke kleipan. Dat is zo wat het enige waar je echt rekening mee moet houden. Het moeilijkste gedeelte van het hele proces is misschien wel een keuze maken uit het aanzienlijke assortiment aan kleuren, vormen en materialen. Je hoeft echter niet bang te zijn: Wienerberger staat je hierin maar al te graag bij met raad en daad, zodat je jaren later nog steeds tevreden zal zijn over je keuze.

 

Kleidakpannen – kiezen, kiezen en nog eens kiezen

Wil je een gevelbekleding die enorm kwalitatief en duurzaam is, die samen met isolatie zorgt voor een warme thuis én waarin een bijna oneindige keuze is op vlak van vormen, materialen en kleuren? Dan is gevelbekleding met dakpannen de perfecte oplossing voor jouw woning. Deze gevelbekleding is namelijk makkelijk te plaatsen, verkleurt niet en is vorstbestendig, en bij Wienerberger hebben ze ongetwijfeld de ideale pan voor elke man... en vrouw natuurlijk. Ben je aan het bouwen en wil je wat ideeën opdoen of ben je gewoon nieuwsgierig naar gevelbekleding, ga dan zeker een kijkje nemen op www.wienerberger.be of bezoek de showroom in Londerzeel of Kortrijk en laat je inspireren door hun assortiment.


Dit dossier in samenwerking met:

Kapel ter Bede 121
8500 Kortrijk
Tel. 056/24 96 35
Deel deze trend:
 
gevelbekleding dakpannen pannen