Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 12-05-2014   Alles wat jouw plat dak nodig heeft
 

Alles wat jouw plat dak nodig heeft

Hellende daken zijn al jarenlang (of zelfs eeuwenlang) schering en inslag, maar ook het plat dak wint aan populariteit. Zeker bij moderne woningen vormen platte daken een echte meerwaarde voor de architectuur van het gebouw. Bovendien scoort een hedendaags plat dak even goed op vlak van kwaliteit als een hellend dak: door te kiezen voor de juiste materialen en een ervaren vakman zal je plat dak immers volledig waterdicht zijn. Wij gingen te rade bij zo'n vakman om een antwoord te vinden op al onze vragen omtrent platte daken. Dakfolietools uit Malle is al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in het uitvoeren van platte daken met Firestone EPDM, en zaakvoerder Steve Smits vertelde ons met plezier meer over dit materiaal.


Uit welke materialen kan een plat dak bestaan?

De meest bekende dakbedekking voor een plat dak is roofing (ook wel gekend als bitumen). Daarnaast is er ook dakbedekking in pvc, maar deze wordt meestal toegepast op grote daken in bijvoorbeeld een industriële context. De kostprijs van een plat dak speelt in zulke gevallen immers meestal een belangrijkere rol dan de levensduur, en bij pvc is deze dan ook beperkt tot 15 jaar. Voorts is er ook de vloeibare dakbedekking (maar deze is erg duur en wordt vooral toegepast bij moeilijkere daken met veel details), en de meest duurzame dakbedekking voor een plat dak is ten slotte EPDM. Deze heeft een bewezen minimale levensduur van 50 jaar en kan geplaatst worden in grote folies uit één stuk. Hierdoor wordt het risico op lekken sterk teruggedrongen.

 

De duurzaamheid van de dakbedekking werd al enkele keren vermeld. Is een plat dak een dak voor het leven?

Zoals ik al vertelde zijn er heel wat verschillende mogelijkheden wat betreft de dakbedekking van een plat dak. Deze verschillen echter allemaal qua prijs en uiteraard ook qua levensduur. Wanneer je kiest voor het juiste product zal je plat dak een levensduur hebben van zo'n 50 à 70 jaar, en dat kan toch al tellen! Firestone EPDM is bijvoorbeeld enorm duurzaam en geeft daarom ook een fabrieksgarantie van 20 jaar. Zij werken namelijk met erkende dakdekkers, zoals Dakfolietools, en kunnen daarom deze garantie aanbieden.


 

Hoe lang duurt de plaatsing van een plat dak?

Het spreekt voor zich dat de plaatsing van een plat dak afhangt van de grootte van het dak en ook van de moeilijkheidsgraad. Het bekleden van een plat dak met veel hoekjes en kantjes zal immers meer tijd in beslag nemen dan het bekleden van een plat dak met weinig details. Maar om je een idee te geven: een plat dak van zo'n 80m² kan al op één dag gerealiseerd worden. Bovendien mag je je niet blind staren op de duur van de plaatsing, want het is de kwaliteit ervan die echt telt. Wat ben je immers met een goed product dat slecht wordt geplaatst?


Kan je het nuttige aan het aangename koppelen door bijvoorbeeld een dakterras op je plat dak te plaatsen?

Ja hoor, van een plat dak met als dakbedekking EPDM kan je gerust een terras maken, zónder dat de levensduur van het materiaal verminderd wordt. Omdat je werkt met EPDM uit één stuk is het risico op lekken immers minimaal, en dit materiaal heeft eveneens een grote ponsweerstand. Deze geeft aan in hoeverre een dakbedekking bestand is tegen druk. Des te groter de ponsweerstand van de bedekking op je plat dak, des te beter de beloopbaarheid van het materiaal. En die is natuurlijk erg belangrijk bij een dakterras!


Nog een vraagje voor de doe-het-zelvers: kan je een plat dak zelf plaatsen of roep je best professionele hulp in?

Je kan een plat dak zeker en vast zelf plaatsen, maar denk er wel aan dat je dan geen 10 jaar garantie hebt en evenmin kan genieten van een fabrieksgarantie. Ook al ben je dus een ervaren doe-het-zelver, we raden toch aan om je plat dak te laten bekleden door een erkend dakdekker. Deze kan je plat dak immers perfect aanwerken zodat je hier jarenlang van kan genieten.

Dakfolietools: dé vakman voor je plat dak

Dat platte daken aan een stevige opmars bezig zijn, is geen nieuwtje.

 

Maar welk materiaal gebruik je best om zo lang mogelijk van jouw plat dak te genieten? Steve Smits van Dakfolietools uit Malle gaf ons een sluitend antwoord op deze vraag. Zo heeft Firestone EPDM dakbedekking een levensduur van minstens 50 jaar die niet vermindert wanneer je het plat dak in kwestie omtovert tot een dakterras. Bovendien geniet je ook van een fabrieksgarantie van maar liefst 20 jaar wanneer je de EPDM bedekking laat plaatsen door een erkend dakdekker zoals Dakfolietools. Wil je graag meer informatie over platte daken of over Dakfolietools? Bekijk dan zeker hun website!

Dit dossier in samenwerking met:

Ambachtstraat 11
2390 Malle
Tel. 03/312 45 13
Deel deze trend:
 
plat dak dak daken