Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 30-04-2014   Propaangas in al zijn facetten
 

Propaangas in al zijn facetten

Een warme knusse woning, een deugddoende douche, of het bereiden van een lekkere maaltijd op het fornuis: we staan er niet altijd bij stil, maar de energie die je voor al deze dingen nodig hebt moet natuurlijk ergens vandaan komen. Propaangas is een veelzijdige energiebron die een antwoord biedt op al deze energievragen. Personen die in een regio wonen zonder aardgasaansluiting kiezen soms overhaast voor stookolie, omdat ze denken dat er geen andere pasklare oplossing is. En net daar biedt Primagaz met propaan het alternatief bij uitstek, want met propaangas kan iedereen altijd en overal genieten van de voordelen van gas, zonder aardgas. Voor meer informatie over het gebruik en de voordelen van propaangas gingen we langs bij Primagaz, dé propaanspecialist in België, waar Digital Marketeer Yonca Güngör ons te woord stond en een antwoord gaf op al onze vragen. Lees dus snel verder!


Ziet u de vraag naar gas en propaan stijgen of is er eerder sprake van een achteruitgang?

De vraag naar zowel gas als propaan stijgt omdat veel mensen op zoek zijn naar een milieuvriendelijke energiebron met een hoog gebruiksgemak. In tegenstelling tot bijvoorbeeld stookolie heb je met propaan namelijk één multifunctionele energiebron in huis die alle toepassingen aankan, zoals centrale verwarming, het verwarmen van sanitair water en koken. Wanneer mensen een energiebron moeten kiezen, is gas de natuurlijke keuze. Deze evolutie is merkbaar in de steeds dichter wordende aardgasdekking in België. 

 

Maar ook in de streken waar een aansluiting op het aardgasnetwerk niet mogelijk is, kunnen mensen genieten van al het goede van gas. Net daar is propaangas de evidente keuze.

Milieuvriendelijk en duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. Is propaangas dan de juiste keuze?

Propaangas is de ideale keuze voor bouwers en verbouwers die willen voldoen aan de steeds strenger wordende milieunormen. Met propaangas heb je immers een milieuvriendelijke energiebron in huis en stoot je ongeveer 19% minder CO2 uit dan wanneer je stookolie gebruikt. Dat is ongeveer het equivalent van 147.000 km rijden met een personenwagen! In vergelijking met stookolie heeft de keuze voor gas een gunstigere impact op de EPC-waarde, waardoor je je woning ook aan een betere prijs kan verkopen. Bovendien hoef je je nooit zorgen te maken over een mogelijke bodemsanering door eventuele lekkages.


 

Zijn er hoge kosten verbonden aan het overschakelen op gas of propaan? En verdien je die kosten op termijn terug?

Propaan is altijd een voordelige oplossing voor mensen die een nieuwbouw of grondige renovatie plannen of die sowieso van plan zijn hun oude ketel te vervangen. De keuze voor een propaaninstallatie brengt geen hoge kosten met zich mee aangezien je de gastank enkel huurt. In de aankoop van een tank hoef je dus niet te investeren. In de huurprijs zit het volledig onderhoud van de tank inbegrepen, daar hoef je dus zelf geen kosten voor te maken. 


Bovendien is de aankoopprijs van een gascondensatieketel doorgaans tot 20% lager dan een vergelijkbare condensatieketel op stookolie en ligt het rendement van gasketels in het algemeen hoger. Verder is het onderhoud van gasketels slechts om de 2 à 3 jaar verplicht, afhankelijk van de regio waarin je woont, terwijl bij een stookolieketel een jaarlijks onderhoud verplicht is. Voor een volledige prijsvergelijking waarin alle kosten in rekening worden gebracht kan je trouwens het rekenmodel op onze website invullen.

Zijn er voorwaarden verbonden aan het overschakelen op gas of propaan? Of kan het altijd?

Primagaz probeert iedereen een comfortabele oplossing op maat te bieden. Daarom worden er verschillende mogelijkheden van gasopslag aangeboden om tegemoet te komen aan de noden en behoeftes van klanten in verschillende situaties. Propaangas kan op drie verschillende manieren worden opgeslagen: in gasflessen, in een bovengrondse tank of in een ondergrondse tank. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, het geschat verbruik en de wensen van de klant wordt er gekeken welk type oplossing het best geschikt is.

 

Voor het plaatsen van een propaantank moet er steeds rekening worden gehouden met bepaalde veiligheidsafstanden. Deze variëren naargelang het type tank en zijn verschillend voor Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Gewest.

Wanneer je overschakelt, moet je dan volledig overschakelen of kan je combineren met andere energiebronnen?

Propaangas kan probleemloos worden gecombineerd met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler. Daarnaast kan je het ook gebruiken als tijdelijke oplossing, in afwachting van een aansluiting op het aardgasnetwerk bijvoorbeeld. Aangezien je dan al een gasketel hebt, is er slechts een kleine technische aanpassing aan de gasketel nodig om over te schakelen op aardgas. Propaangas kan zowel voor je centrale verwarming, het verwarmen van sanitair water als om te koken gebruikt worden. Je kan echter ook kiezen om het enkel voor een van deze toepassingen te gebruiken en de rest over te laten aan een andere energiebron. Het type opslag varieert dan naargelang de gekozen toepassing(en) en het geschatte verbruik.


 

Redenen genoeg om over te schakelen naar propaangas

Meer en meer mensen schakelen over op propaangas. Propaangas is namelijk een gebruiksvriendelijke en betrouwbare energiebron die je op verschillende manieren kan opslaan. Bovendien is propaan een milieuvriendelijke brandstof die je perfect kan gebruiken in combinatie met hernieuwbare energie. Denk je eraan om over te schakelen op propaangas of heb je vragen over je huidige installatie? Ga dan even kijken op de website van Primagaz en maak vandaag nog een afspraak met een adviseur!


Dit dossier in samenwerking met:

Kanaalweg 87
3980 Tessenderlo
Tel. 013/61 82 00
Deel deze trend:
 
propaangas propaan energiebron