Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 16-04-2014   PUR-isolatie: duurzame isolatie
 

PUR-isolatie: duurzame isolatie

Wanneer we over schuim praten beperkt dit zich meestal tot het schuim dat we in onze badkuip vinden. Maar schuim kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld isolatie. Uiteraard zijn er wel enkele verschillen tussen het schuim in ons bad en het schuim dat gebruikt wordt om te isoleren. Het isolerend schuim wordt namelijk gemaakt van polyurethaan. Voor Wilfried Verbiest van Verbiest & Partner heeft polyurethaan oftewel 'PUR' geen geheimen meer. Mensen die nu denken: 'poly-wat?', die kunnen best hieronder even verder lezen!


In welke vormen bestaat PUR?

PUR staat voor 'polyurethaan' en wordt gebruikt in 1001 toepassingen; van het dashboard in je auto tot matrassen en sportschoenen. Voor dit artikel houden we het echter op het isolatiemateriaal van polyurethaan. Een van de manieren waarop PUR-isolatie gebruikt wordt is in de vorm van schuim waarin we een onderscheid kunnen maken tussen twee soorten met elk hun eigen toepassingen, namelijk zachte en harde schuimen. Het zachte schuim, dat een open celstructuur heeft, wordt meestal gebruikt in kussens en matrassen omdat het de vorm van je hoofd en lichaam kan aannemen. Wanneer we PUR inzetten als isolatie gebruiken we meestal het harde schuim met een gesloten celstructuur dat een gasmengsel bevat en een zeer hoge isolatiewaarde oplevert.

 

Hoe zit het met de isolatiewaarden van PUR-isolatie?

PUR-isolatie met een gesloten celstructuur biedt de beste isolatiewaarden van alle producten die vandaag op de markt zijn zoals minerale wol, EPS of XPS. Het behoudt die hoge isolatiewaarden trouwens levenslang, wat van polyurethaan het meest duurzame isolatiemateriaal maakt. De reden van die hoge isolatiewaarden is een chemische reactie binnen de gesloten structuur van het polyurethaanschuim die een super isolerend gasmengsel vormt. Vroeger werd er vaak geïsoleerd met PUR met een open celstructuur, maar die gaat veel sneller zijn isolatiewaarden verliezen waardoor je weer onnodige verwarmingskosten gaat krijgen. Tegenwoordig is energiezuinig bouwen een belangrijke trend in de bouw- en renovatiewereld. PUR-isolatie speelt hierin een belangrijke rol en is perfect geschikt voor bijvoorbeeld passiefhuizen en BEN-woningen.


 

Zijn mensen overtuigd van de kwaliteit van PUR-isolatie?

Gelukkig wel! Ongeveer 98 van de 100 nieuwe woningen en renovaties worden immers geïsoleerd met polyurethaan omdat iedereen overtuigd is van zijn kwaliteiten. Het milieuvriendelijke aspect van PUR spreekt ook veel mensen aan. Ongeveer 40% van de globale uitstoot komt voort uit de verwarming van onze woningen. Met polyurethaan proberen we dat zo veel mogelijk te reduceren. Bovenop de thermische isolatie is PUR ook heel luchtdicht, is het ongevoelig voor vocht en schimmel en zal het nooit verzakken, wat niet altijd het geval is bij andere isolatiematerialen.

Is PUR-isolatie interessant op financieel vlak in vergelijking met andere isolatiematerialen?

Hoe beter de kwaliteit en duurzaamheid van een product, hoe hoger de kostprijs zal liggen. PUR-isolatie is een hoogwaardig, kwalitatief en duurzaam materiaal en is dus iets duurder in aankoop dan andere isolatiematerialen. Maar die extra kost op het moment van de aankoop heb je in een mum van tijd terugverdiend door besparingen op je verwarmingskosten.


Door de levenslange duurzaamheid van polyurethaan moet je daarbovenop maar één keer isoleren wat van PUR een goede investering met oog op de toekomst maakt.

PUR-isolatie bestaat uit chemicaliën. Zijn ze schadelijk voor de gezondheid?

Tijdens de verwerking van PUR-isolatie zijn er een aantal veiligheidsvoorschriften die je moet respecteren, maar eenmaal het polyurethaan uitgezet en uitgehard is moet je je daar geen zorgen meer over maken. Voor de verwerking van PUR zijn er op vlak van de veiligheid wel wat stappen gezet tegenover vroeger. Gespoten PUR-isolatie werd namelijk met freon gemaakt, een product dat zowel je gezondheid als het milieu kan schaden. Dat is sinds de jaren '80 gelukkig vervangen door een product op waterbasis.


PUR-isolatie: de PUR-fecte keuze voor je woning

En zo weet iedereen wat polyurethaan of PUR juist is, en wat de belangrijkste eigenschappen zijn. Polyurethaan is echt overal: in je auto, je bed, je kleren en... in je muren. De hoge isolatiewaarden en de duurzaamheid maken van PUR met een gesloten celstructuur één van meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal op de markt. Tel daarbij de expertise van Verbiest & Partner op, en je keuze is snel gemaakt. Ben je op zoek naar de beste isolatie voor jouw woning? Ga dan snel een kijkje nemen op www.isolerenmetpurisolatie.be.

 

Dit dossier in samenwerking met:

Baron F. Du Fourstraat 66 bus 2
2300 Turnhout
Tel. 014/62 00 16
Deel deze trend:
 
PUR PUR-isolatie polyurethaan