Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 26-08-2015   Spanplafonds, perfect voor jouw woning
 

Spanplafonds, perfect voor jouw woning

Bij ‘plafond’ denken de meeste mensen aan een bepleisterde of gipsen bedekking. Maar steeds meer mensen kiezen voor een ander type plafond, namelijk een spanplafond… Wat is het juist en wat is er zo interessant aan dit plafond? Extenzo plaatst in België al meer dan 20 jaar spanplafonds en is daardoor één van de belangrijkste spelers op de markt. Op basis van zijn kennis en expertise, beantwoordde operationeel manager bij Extenzo Dierk Bruno al onze vragen. De antwoorden? Die lees je hieronder!


Wat is een spanplafond en waarom zou je het bij je thuis plaatsen?

Een spanplafond is een kunststoffen doek dat met hitte wordt opgespannen. Er is echter pas sprake van een spanplafond als er écht spanning op het doek staat. Deze spanning werkt de zwaartekracht tegen en geeft een mooi, strak en egaal resultaat met een levensduur van 25 à 30 jaar. De belangrijkste redenen om voor een spanplafond te kiezen zijn de hoge kwaliteit en het gemak. Daarnaast ziet het er ongelofelijk mooi uit. Extenzo spanplafonds komen bijvoorbeeld in het mat, satijn of glanzend en in een 100-tal verschillende kleuren.

 

Er bestaan ook lichtdoorlatende versies en men kan ze laten bedrukken en/of personaliseren. Bij Extenzo hebben we bovendien 21 jaar ervaring in België en ruim 30 jaar ervaring internationaal. Na duizenden tevreden klanten zijn we ervan overtuigd dat een PVC spanplafond de ideale oplossing is voor de afwerking van plafonds. Het is sneller, makkelijker en esthetisch verantwoord.

Gebruiken jullie voornamelijk PVC als materiaal, of zijn er nog andere materialen voor spanplafonds?

Wij gebruiken PVC doeken en polyester doeken, maar voor de afwerking van plafonds gebruiken we alleen PVC doeken. Polyester doeken, gecoat of niet gecoat, hebben op lange termijn namelijk niet dezelfde kwaliteiten. De vezelstructuur waaruit polyester bestaat zal sneller slijten en doorhangen. Het materiaal is ook veel moeilijker te reinigen en minder bestand tegen vocht. Eenmaal geplaatst kan men deze doeken niet demonteren. Ondanks die nadelen hebben we polyester toch in ons assortiment. Waarom? Omdat polyester zich wel goed laat bedrukken en zo kunnen we de steeds groeiende vraag naar bedrukte wanden tegemoet komen.


 

Hoe lang duurt het om een spanplafond te installeren? En is het een ingewikkeld proces?

Bij Extenzo gaan we er prat op dat wij 30 à 40m² kunnen plaatsen en afwerken in één dag. Je hoeft hiervoor ook niet heel de ruimte te verhuizen. Meubilair mag gerust blijven staan. Hoe we dan te werk gaan, is als volgt. In eerste instantie zullen, indien nodig, de voorbereidende werken uitgevoerd worden, zoals bijvoorbeeld schrijnwerk aan rolluik- of gordijnkasten, of aan een dakraam. Ook worden de bevestigingsprofielen langs de omtrek van de ruimte geplaatst: ofwel op het bestaande plafond, ofwel op de muur. 


Verder voeren we ook de voorbereidende elektriciteitswerken voor de verlichting uit. Onze medewerkers zijn allemaal elektriciens en/of schrijnwerkers die bij Extenzo opgeleid werden tot spanplafondplaatsers. Wij kunnen alle schrijn- en/of elektriciteitswerken dus in eigen beheer uitvoeren. Wanneer de voorbereidende werken achter de rug zijn, warmen we de ruimte op tot 40°C à 60°C. Dan ontplooien we het plafond en maken we de profielen vast. De laatste stap is het maken van de openingen voor de verlichting en… klaar!

Is er een visueel verschil tussen een spanplafond en een normaal plafond?

De vraag is natuurlijk: wat versta je onder een ‘normaal’ plafond? Gipsplaten die geverfd werden of bepleisterd? Net omdat het zo mooi strak hangt, zullen veel mensen niet onmiddellijk zien dat het om een spanplafond gaat. Pas wanneer je van heel dichtbij gaat kijken of er aankomt zal je merken dat het eigenlijk een PVC doek is. Spanplafonds integreren dus heel mooi in je interieur, en dat is natuurlijk ook een groot voordeel!


We weten nu al wat een spanplafond is en hoe het aangebracht wordt. Maar wat zijn de voordelen van een Extenzo spanplafond?

Spanplafonds zijn de laatste jaren erg populair geworden, en dat heeft natuurlijk zijn redenen. PVC spanplafonds in het bijzonder zijn heel gebruiksvriendelijk. Je hoeft ze nooit meer te verven, nooit of zelden af te wassen, al zijn ze wel afwasbaar. Wil je je spanplafond toch reinigen, dan gebruik je simpele, huishoudelijke ontvetters. PVC spanplafonds zijn daarnaast ook gemakkelijk demonteerbaar en herplaatsbaar.

 

Bovendien kunnen ze niet barsten, niet afschilferen en vertonen ze geen oneffenheden, maar blijven ze mooi strak gespannen! Spanplafonds zijn trouwens ook goed bestand tegen condens, waardoor ze zich perfect lenen om in vochtige ruimtes geplaatst te worden zoals in badkamers, keukens en zwembaden. Neem je al die kwaliteiten samen, dan kan je concluderen dat de levensduur van een PVC spanplafond gemakkelijk 25 à 30 jaar bedraagt! Daarom geniet je ook van zoveel jaren garantie… Bovenop de 10 jaar plaatsingsgarantie, biedt Extenzo namelijk een fabrieksgarantie van 15 jaar aan op kleurbehoud en spanningsbehoud. Het gaat hier dus om een echte kwaliteitsgarantie!

 

Klinkt goed! Maar is een spanplafond dan niet duur?

Nee, dat valt eigenlijk goed mee! Als richtprijs geven wij steeds mee dat de m²-prijs zich bevindt tussen 70€ en 90€ per m². In die prijs zijn levering en plaatsing mee inbegrepen. Die prijs is dus relatief laag, zeker als je bedenkt dat een spanplafond waterdicht is, de akoestiek verbetert en je woning zelfs isoleert. Bovendien is een spanplafond 100% afwasbaar, waardoor je op toekomstige verf- en behangwerken bespaart. Een spanplafond is dus ook op financieel vlak een slimme keuze!


Spanplafonds, een optie voor iedereen

Zoals je ziet, biedt een spanplafond meer dan genoeg voordelen! Met een spanplafond kan je niet alleen een beschadigd plafond verbergen, een PVC of polyester doek kan een kamer ook op een kwaliteitsvolle en stijlvolle manier personaliseren, bijvoorbeeld met een print. Nog niet overtuigd? Spanplafonds zijn goed voor de akoestiek van een ruimte en laten zich in één dag plaatsen. Geen reden meer om géén spanplafond te plaatsen! Als je geïnteresseerd bent in de spanplafonds van Extenzo, breng dan zeker eens een bezoekje aan één van hun toonzalen: je vindt ze o.a. in Antwerpen en Brugge terug. Of stuur Extenzo een mailtje via info@extenzo.be !


Dit dossier in samenwerking met:

Guldenvlieslaan 63
8000 Brugge
Tel. 0800/1 22 32
Deel deze trend:
 
spanplafonds spanplafond plafond