Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 20-03-2014   Zijn steenstrips de nieuwe baksteen?
 

Zijn steenstrips de nieuwe baksteen?

De baksteen gaat al eeuwen mee. Elke Vlaming heeft er blijkbaar ook al even lang een in zijn maag. Dat wordt duidelijk als je naar onze huizen kijkt: stuk voor stuk gebouwd met stevige bakstenen. Op gebied van kleur en vorm is er al geruime tijd enorm veel keuze, maar de technologie staat natuurlijk niet stil. Ook in de bouw zijn er daarom regelmatig nieuwe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de steenstrips. Maar wat steenstrips precies zijn, hoe ze gebruikt moeten worden en wat de voordelen zijn is nog lang niet duidelijk voor iedereen. Zijn ze misschien voordeliger? Zijn ze wel stevig genoeg? En wat moet dat allemaal kosten? Voor een mening over steenstrips trokken we naar Vandersanden Group. Dé expert in alles wat met gevelsteen te maken heeft. Ann Bellinkx wist er al onze vragen te beantwoorden.


Weet de gemiddelde persoon wat steenstrips zijn? Of zijn ze eerder verrast wanneer ze het voor de eerste keer zien?

Uit ervaring merken we dat ze vaak positief verrast zijn. Vooral over hoeveel plaats steenstrips wel besparen en dat ze ideaal zijn om een bestaande gevel in een nieuw jasje te steken. De geringe dikte heeft bij de plaatsing op de buitengevel het voordeel dat de normale detaillering van ramen en deuren behouden blijft waardoor je geen hoge aanpassingskosten hebt. Ook bij de plaatsing op binnenmuren verlies je minder ruimte. Daarbovenop zijn ze aangenaam verrast dat, ondanks het feit dat ze smaller zijn dan een gewone baksteen, toch aan dezelfde kwaliteitsnormen voldoen.

 

Nadat je de steenstrips opgevoegd hebt zijn ze trouwens niet te onderscheiden van de traditionele bakstenen muren. Voor de plaatsing kan je beroep doen op een aannemer of vakman, maar als je zelf graag de handen uit de mouwen steekt kan je met een beetje kennis van zaken de steenstrips makkelijk zelf plaatsen. Voor een gedetailleerde uitleg over hoe je steenstrips moet plaatsen kan je hier terecht.

Bakstenen zijn er in verschillende maten en de verscheidenheid aan kleuren is eveneens enorm. Geldt dat ook voor steenstrips?

Zeker en vast! Steenstrips worden immers gemaakt van bakstenen. Dus de uitgebreide keuze aan maten die je in baksteen hebt, heb je logischerwijze ook in steenstrips. Zoals er plakjes kaas van een grote blok worden gesneden worden de steenstrips ook uit bakstenen gezaagd. Plakjes steenstrip zijn ongeveer 2 centimeter dik.


 
De breedte en lengte is natuurlijk afhankelijk van het type baksteen dat je gebruikt. De maten kunnen dus variëren van een lengte tussen 19 en 21 centimeter lang en een hoogte tussen 5 en 6,5 centimeter. Naast vlakke strips bieden we ook hoekstrips aan voor een perfecte bekleding van de hoeken aan ramen, deuren en muren. Je begrijpt ondertussen waarschijnlijk al dat steenstrips op vlak van kleur in hetzelfde grote assortiment verkrijgbaar zijn dan volle bakstenen. We hebben trouwens niet alleen stenen en strips in verschillende kleuren, maar ook voor de kleur van de voeg heb je de keuze uit een ruim aanbod. Een gebrek aan opties kan dus geen reden zijn om niet voor steenstrips te kiezen.

Zijn steenstrips even vlot verkrijgbaar als bakstenen?

Ja, want steenstrips zijn in principe dunne schijfjes van bakstenen. Het is dus gewoon een kwestie van de strips op maat te zagen. Onze gevelstenen zijn aan beide kanten even fraai én symmetrisch, daarom kunnen we uit één baksteen 2 steenstrips zagen. Wat er dan nog overblijf van de baksteen wordt hoofdzakelijk gebruikt als steenpuin voor funderingswerken. Dat is voordelig en milieubewust en zo dragen wij ons 'steentje' bij!


Bieden steenstrips dezelfde stevigheid als een gewone baksteen?

Stevigheid is natuurlijk een basisfunctie bij bakstenen en elke steen wordt getest of hij voldoet aan de strenge normen en regels. Een steenstrip is een 2 cm dikke schijf van een baksteen en heeft daarom dezelfde kwalitatieve eigenschappen als een gewone gevelsteen. We leven dan ook de regelgeving van de Belgische Benor- en Europese CE-nomen strikt na. Een strip is natuurlijk wel dunner en kan daardoor geen dragende functie hebben. In tegenstelling tot bakstenen worden steenstrips niet gemetst zoals een klassieke muur maar tegen een isolatieplaat of muur gelijmd met een flexibele en vorstbestendige cementlijm.

 

Daarna worden ze opgevoegd, zoals bij een gewone gemetselde muur. Steenstrips hebben dan wel geen dragende functie maar zijn wel even vorstbestendig als een gewone baksteen.

Is het financieel gezien voordelig om voor steenstrips te kiezen?

Een gewone steenstrip is 20% duurder dan een baksteen. De hoekstrip is 25% duurder. Sommige mensen snappen die hogere prijs niet. 'Moet ik meer betalen voor een halve baksteen dan voor een hele?' horen we vaak, en het klinkt inderdaad onlogisch. Maar je mag niet vergeten dat er eerst een baksteen geproduceerd moet worden waarvan vervolgens een steenstrip wordt gezaagd. De zaag- en handelingskosten zijn nu eenmaal bijkomende kosten die je bij gewone bakstenen niet hebt. Aan de andere kant zijn steenstrips vaak een ideale oplossing omwille van bouwtechnische problemen. Ze zijn vlot te plaatsen, zonder extra aanpassingen aan ramen of deuren.


 

Baksteen of steenstrips: de conclusie

En zo hebben we weer wat bijgeleerd! Steenstrips zijn namelijk één van de vele mogelijkheden in de wereld van de gevelstenen en bieden creatieve mogelijkheden op het vlak van bouwen en verbouwen. Zo kan je steenstrips makkelijk combineren met de klassieke baksteen en bieden ze een oplossing voor problemen die elke bouwer of verbouwer regelmatig tegenkomt. Bovendien heb je bij steenstrips evenveel keuze als bij baksteen op vlak van kleur en formaat. Wil je meer weten of de mening van een expert horen dan surf je best even naar www.vandersandengroup.be.


Dit dossier in samenwerking met:

Riemsterweg 300
3740 Bilzen
Tel. 089/51 01 74
Deel deze trend:
 
steenstrips steenstrips plaatsen steenstrips zagen