Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 29-08-2016   Je woning optimaal ventileren
 

Je woning optimaal ventileren

Het is geen geheim dat een goede ventilatie in huis belangrijk is. Een volwassen persoon heeft zelfs gemiddeld 7 liter verse lucht nodig per minuut om zich goed in zijn vel te voelen. Het raam even openzetten is niet voldoende voor een gezond binnenklimaat en lang niet energievriendelijk. Wil jij ook weten hoe je je woning optimaal ventileert? Femke Heens van Renson beantwoordt al je vragen over ventileren.


Wat is de gemiddelde kostprijs?

Een volledig geïnstalleerd systeem kost tussen de € 2000 en € 9000. Naargelang het type systeem dat je kiest en de bijbehorende functionaliteiten zal de prijs dus verschillen. Er zijn drie systemen te onderscheiden: het systeem C+, het D-systeem en het systeem E+. Een systeem C+ dat vraaggestuurd werkt, kost meer dan een niet-vraaggestuurd systeem. Maar aan een vraaggestuurd systeem zullen minder energiekosten verbonden zijn. Een D-systeem daarentegen heeft een hoger prijskaartje omwille van de dubbele ventilator en de warmtewisselaar, maar zal dan ook deels voorzien in de warmtebehoefte van de woning.

 
Het is geen geheim dat een goede ventilatie in huis belangrijk is.
Foto: Renson

Wie op zoek is naar een geavanceerd systeem in combinatie met hernieuwbare energie, kiest beter voor het systeem E+. Hierbij wordt vraaggestuurde ventilatie gecombineerd met warmterecuperatie voor ruimteverwarming en sanitair warm water. Uiteraard hangt hier een hoger prijskaartje aan vast omdat het verschillende technieken en functionaliteiten combineert.

Als je niet wakker wil liggen van ventilatie, het liefst de verse buitenlucht op een natuurlijke manier in huis wil brengen en intelligent wil ventileren per ruimte in huis, is het vraaggestuurd C+-systeem of E+-systeem de meest logische optie.
Foto: Renson
 

Hoe kies je het best tussen de verschillende soorten ventilatiesystemen?

In de praktijk zien we dat de keuze voor een C+ of D-ventilatiesysteem bij renovatie vooral afhangt van het feit of het schrijnwerk al dan niet vervangen wordt en of er plaats is voor de inbouw van de nodige toe- en/of afvoerleidingen en de ventilatie-unit. Bij nieuwbouw speelt de persoonlijke voorkeur en het leefpatroon van de bewoners vooral een rol in die keuze. Als je niet wakker wil liggen van ventilatie, het liefst de verse buitenlucht op een natuurlijke manier in huis wil brengen en intelligent wil ventileren per ruimte in huis, is het vraaggestuurd C+-systeem of E+-systeem de meest logische optie. Ben je constant thuis (bv. omdat je thuis werkt), ben je bewust bezig met ventilatie en stel je hoge akoestische eisen (bv. omdat je langs een drukke baan woont)? Dan kies je beter voor een D-ventilatiesysteem met een hoog rendement. De voorwaarde is dan wel dat je je bewust bent van de extra kosten die dit met zich meebrengt voor het onderhoud van de leidingen (elke 5 jaar) en warmtewisselaar (elk jaar) en het tijdig vervangen van de filters (ieder half jaar). Het type ventilatiesysteem dat gekozen wordt, hangt uiteindelijk dus af van je leefpatroon en je persoonlijke behoeften.


Kan je deze systemen zelf plaatsen?

Indien je graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kan je in samenwerking met een erkend installateur of speciaalzaak een groot deel van de plaatsing voor eigen rekening nemen. Er wordt een pakket op maat gemaakt alsook een gedetailleerd legplan voor de ventilatiekanalen. De installateur of ventilatiespecialist komt dan enkel ter plaatse de ventilatie-unit aansluiten en inregelen. Zo heb je de garantie dat je ventilatiesysteem optimaal functioneert.


De eerste stap naar een goed ventilatiesysteem

De eerste stap naar een goed ventilatiesysteem begint bij het maken van de juiste keuzes. Om een systeem te kiezen dat aan jouw wensen voldoet, vertrek je het best vanuit het type woning waar je in woont. Vervolgens beslis je welke functies het systeem moet hebben en welk bedrag je eraan wilt uitgeven. Renson kan je hierbij helpen met professioneel advies. Maak een afspraak via info@renson.be en kom langs in onze toonzaal! Je kan ook steeds terecht op www.renson-ventilation.be voor meer info.

 
De eerste stap naar een goed ventilatiesysteem.
Foto: Renson

Dit dossier in samenwerking met:

Maalbeekstraat 10
8790 Waregem
Tel. 056/62 71 11
Deel deze trend:
 
ventilatie goede ventilatie goede ventilatie in huis