Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 24-08-2016   Zonwering: ít is zonneklaar
 

Zonwering: 't is zonneklaar

Het hele jaar door van een stralend zonnetje kunnen genieten: wie droomt er niet van? Té veel zon in je woning kan echter ook storend zijn. Denk maar aan de vervelende lichtinval op je TV, of de zon die je 's zomers veel te vroeg uit je bed haalt. Met een goede zonwering kies je zelf hoeveel licht je binnen laat, en bovendien heb je bij RENSON een enorme keuze aan zonweringen die het functionele combineren met het esthetische. Femke Heens vertelt ons waar je op moet letten bij het plaatsen van een zonwering, wat de voordelen zijn en wat er ons in de toekomst nog te wachten staat. Ben je ook nieuwsgierig? Lees dan meteen verder!


Kan een goede zonwering ook kostenbesparend zijn?

Jazeker! Een efficiënte zonwering laat je immers toe om tijdens de overgangsperiodes, wanneer het buiten niet heel warm, maar toch zonnig is, gebruik te maken van de warmte van de zon, zodat je de centrale verwarming niet of nauwelijks hoeft in te schakelen. Tijdens de zomermaanden is het net omgekeerd. Een goede zonwering beperkt dan de hoeveelheid binnenvallende UV- en zonnestralen en vertraagt zo de opwarming van je woning. Dit helpt niet alleen om binnenshuis een aangename temperatuur te behouden, maar levert tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan het verminderen van het energieverbruik. Omdat de warmte uit je huis wordt geweerd zal je immers geen beroep moeten doen op airconditioning of op ventilatoren.

Moet er bij het plaatsen van een zonwering rekening gehouden worden met bijvoorbeeld omgevingsfactoren of ligging?

Eerst en vooral moet je rekening houden met de oriëntatie van de ruimte waar je een zonwering wil plaatsen. Een noordelijk gericht raam heeft immers geen baat bij een zonwering.
 
Een goede zonwering beperkt dan de hoeveelheid binnenvallende UV- en zonnestralen en vertraagt zo de opwarming van je woning.
Foto: Renson

Bij ramen die zuidoostelijk tot zuidelijk georiënteerd zijn, moet je geen rekening houden met verblinding, aangezien de zon tijdens de zomermaanden in die richting nooit zo laag staat. Een luifel om de inval van de zon te beperken is in dat geval meer dan voldoende.

Bij een slaapkamer is het dan weer nuttig dat de zonwering de ruimte helemaal kan verduisteren.
Foto: Renson
 
Vooral ruimtes die naar het zuidwesten of het westen gericht staan hebben baat bij een zonwering, aangezien zij het meeste last hebben van een vervelende lichtinval. Naast de oriëntatie moet je ook rekening houden met de functie van de ruimte. Wanneer het over een leefruimte gaat met uitkijk op de tuin is het aangewezen om te kiezen voor een systeem dat het zicht niet belemmert, zoals bijvoorbeeld een luifel die boven het raam hangt of een screen die een zekere doorkijk biedt. Als het daarentegen over een bureauruimte gaat, moet je zeker zijn dat de zonwering ook de laagstaande zon kan tegenhouden zodat deze de persoon die er moet werken niet kan verblinden. In dat geval kan je best kiezen voor screens, verticaal geplaatste aluminium lamellen of schuifpanelen. Bij een slaapkamer is het dan weer nuttig dat de zonwering de ruimte helemaal kan verduisteren.

Met welke beperkingen moet men rekening houden bij het kiezen van zonwering?

De hoogte en oppervlakte zijn de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden vooraleer je een zonwering plaatst. Bij kleine, lage ramen kan je praktisch alle systemen toepassen, maar als de glasoppervlakte te groot wordt stoot je echter op de beperkingen van bijvoorbeeld luifels en schuifpanelen. In dat geval bieden screens het beste alternatief, omdat zij veel grotere oppervlaktes kunnen bestrijken. De Fixscreen zonwering van RENSON kan glasoppervlaktes van 22 m² bedekken. De Topfix zonwering gaat zelfs tot 30 m².


Zonwering draagt toe aan de uitstraling van je woonst. Wat zijn de mogelijkheden op esthetisch vlak? Bijvoorbeeld omtrent kleur en vorm?

Structurele zonwering zoals aluminium luifels, lamellen of schuifpanelen maken inderdaad een groot deel uit van de uitstraling van je woonst omdat ze steeds zichtbaar zijn. Daarom vinden wij het ook belangrijk dat we voor iedereen een oplossing kunnen bieden die binnen de algemene stijl van zijn woning past. Bij de oprolbare screens bepaalt de kleur van zowel het doek als van de kast de look van je zonwering. Daarnaast is het ook perfect mogelijk om bij nieuwbouw de doekrolkast volledig weg te werken en te integreren in de muur. We hebben ook verschillende types doeken met elk hun eigen eigenschappen, die in zo goed als elke kleur verkrijgbaar zijn, of ze nu volledig doorschijnend, half doorschijnend of verduisterend zijn. Daarnaast kan je eventueel ook zelf kiezen wat er op de doeken gedrukt wordt, wat je toelaat een persoonlijke touch te geven aan je zonwering. Denk er wel aan dat zonwering in een lichte kleur iets meer licht weerkaatst dan donkere doeken, die op hun beurt de beste doorkijk bieden.

 
Structurele zonwering zoals aluminium luifels, lamellen of schuifpanelen maken inderdaad een groot deel uit van de uitstraling van je woonst omdat ze steeds zichtbaar zijn.
Foto: Renson

Wat wordt volgens jullie dé nieuwste trend in zonwering?

Mensen willen steeds vaker dat hun zonwering discreet geïntegreerd wordt. Grote schuiframen en hoekramen zijn dé trend van het moment. RENSON speelt perfect in op die trends met de Panovista, een speciaal type screen waarbij het panoramisch zicht naar buiten behouden blijft. Ook voor grote schuiframen biedt RENSON een oplossing met de Slidefix, de eerste zijwaarts openschuivende doekzonwering. Daarnaast kan zonwering een esthetische meerwaarde geven aan je woning. Schuifpanelen met diverse invullingen, zoals aluminium of houten lamellen, zijn een echte trend omdat ze een speels karakter toevoegen aan de ruimte en perfect te combineren zijn met doekzonwering. Ongeacht de stijl van je woning, iedereen kan bij RENSON zijn voorkeur vinden.


Mensen willen steeds vaker dat hun zonwering discreet geÔntegreerd wordt in het interieur en automatisch bediend kan worden via hun smartphone of tablet.
Foto: Renson
 

Alles is mogelijk met zonwering van RENSON

Van de aluminium lamellen of luifels tot de meest moderne screens die je kan bedienen met je smartphone of tablet: zonwering is te verkrijgen in alle kleuren en vormen. Op die manier kan je je gevel of je interieur een extra stijlvolle en persoonlijke touch geven, met een zonwering waarmee je bovendien zelf bepaalt hoeveel zonlicht er in je woning wordt binnengelaten. De experts bij RENSON antwoorden met plezier op al je vragen en staan je met raad en daad bij in de zoektocht naar de perfecte zonwering. Die zoektocht kan je beginnen met een bezoekje aan hun nieuwe website: www.renson-sunprotection.be!


Dit dossier in samenwerking met:

Maalbeekstraat 10
8790 Waregem
Tel. 056/62 71 11
Deel deze trend:
 
zonwering zonwering plaatsen structurele zonwering