Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 19-11-2015   Zo vind je de perfecte keuken
 

Zo vind je de perfecte keuken

Het materiaal, de prijs, de garantie, de duurzaamheid, … Tijdens de zoektocht naar de ideale keuken wordt je lijstje aandachtspunten steeds langer. Professionele raad komt dus vast en zeker als geroepen! Marketing en communicatie verantwoordelijke van Dovy Keukens Inge Moerman onthult speciaal voor Het Portaal enkele gouden tips en de laatste nieuwe keuken trends. Nu is het aan jou om ze te ontdekken!


Waar moet je zeker op letten als je een nieuwe keuken wilt? Zijn er bepaalde tips die je best in het achterhoofd houdt?

Wanneer je op zoek bent naar een keuken, vergelijk je best verschillende keukenfabrikanten met elkaar. Besteed ten eerste voldoende aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid van de keuken. Om last in je rug of verkrampte spieren te vermijden, raden wij aan om de hoogte van het werkblad aan te passen aan de lichaamsgrootte van de persoon die het werkblad het vaakst gebruikt. Daarnaast staat een vaatwas in een ergonomische keuken niet op de vloer, maar bevindt hij zich op 40 cm in een kolomkast. Het in- en uitladen gaat op die manier makkelijker en zonder rugpijn.

 

Zorg bovendien voor een werkblad van minstens 30 cm naast het kookgedeelte. Op die manier kun je snel een overkokende pan van de kookplaat trekken. En wist je al dat je beter voor één kast van 90 cm opteert dan twee van 45 cm breed? Een kast van 90 cm die je volledig kunt openen biedt tot 20% meer opbergruimte dan twee onderkasten van elk 45 cm breed. Een andere tip is om toe te zien op een diepte van 70 cm bij je werkblad in plaats van de gewoonlijke 60 cm. Dit vooral als je veel apparaten op het werkblad wilt zetten. En last but not least: check of je keuken en de binnenkant ervan wel onderhoudsvriendelijk is.

 
Verder is het belangrijk om na te trekken of de keukenfabrikant jouw droomkeuken 100% volgens jouw wensen en smaak kan leveren. Durf dan ook de vraag te stellen of de keuken in België gemaakt wordt of in het buitenland en of hij voor voldoende innovatie zorgt. Let echter wel op met keukens die in het buitenland vervaardigd worden, want die voldoen niet altijd aan de vereisten van een Belgische klant. Vergeet ook niet om jezelf af te vragen of je wel garantie krijgt op jouw keuken. En is dit een volledige garantie? Wat dekt deze garantie? Als je je keuken al enkele jaren in gebruik hebt en er doen zich problemen voor, wordt er dan gebruiksderving aangerekend waardoor je toch nog extra moet betalen? Weet daarenboven of er al dan niet kosten aangerekend worden voor een offerte of tekening en ga na of er een voorschot gevraagd wordt bij bestelling.

Aarzel tenslotte niet om te achterhalen of de prijs nog enkele jaren dezelfde blijft als je je droomkeuken bestelt, of dat een meerprijs aangerekend wordt bij een eventuele prijsstijging.

Welke nieuwe trends merken jullie op bij Dovy keukens?

Moderne keukens in wit blijven populair, maar ook keukens in glas zijn in opmars. Vooral het makkelijk onderhoud speelt hierbij een rol. Je hebt enkel een vod en een glasspuit nodig om het schoon te maken. Glaskeukens hebben een luxueuze uitstraling en zijn beschikbaar in diverse kleuren en in mat of blinkend. Glanzend word het meest gekozen. Verder zijn glaskeukens een leuk alternatief voor een (duurdere) keuken in hoogglanslak. Een trend is ook dat mensen meer en meer kiezen voor een degelijke, kwalitatieve keuken die jarenlang meegaat. Dit uit zich vooral bij een ouder publiek. Bovendien kiezen zij meer dan vroeger voor duurzame materialen, ergonomie in hun keuken (zoals hoekkasten met uitzwenkbare draaiplateaus, apotheekkasten, rolluikkasten) en onderhoudsgemak (het interieur van de kasten, maar ook van het werkblad).


Verder willen we nog een tip meegeven op het vlak van kleurentrends. Wees voorzichtig met modekleuren in je keuken want over een tijdje heb je er wellicht spijt van. Werk liever met kleuraccenten zoals decoratieve objecten, gordijnen en de verfkleur van de muren.

Milieuvriendelijkheid wordt steeds belangrijker. Op welke manier besteden jullie daar aandacht aan bij Dovy Keukens?

Dovy draagt ook het milieu hoog in het vaandel. In de natuursteenafdeling gebeurt het koelen van de zaagmachines met regenwater dat opnieuw gebruikt wordt in de eigen zuiveringsinstallatie.

 

Zo gaat er geen leidingwater onnodig verloren. Daarnaast krijgt ecologie heel veel aandacht in de productieafdeling. Om zo weinig mogelijk materiaal verloren te laten gaan, wordt er op ieder verzaagd stuk een etiket met een barcode gekleefd, waarna elk stuk dat niet onmiddellijk gebruikt wordt, met een shuttle naar het reststukkenmagazijn gaat. Daar ligt het in rekken te wachten tot het voor een andere keuken dienst kan doen.

Bij Dovy bieden jullie ergonomisch verantwoorde keukens. Hoe pas je je keuken aan voor een optimaal gebruiksgemak?

Een verhoogd ingebouwde oven heeft tal van voordelen. Dat wordt niet alleen duidelijk wanneer je er iets inzet of uithaalt, maar ook als je het kookproces controleert. Wist je dat je voor een prima overzicht op het kookgebeuren, je de kookzone kunt verlagen? Een verlaagde kookzone is bijzonder handig als je in hoge potten moet roeren. Ook de microgolfoven plaats je dan het best op armhoogte. Verder krijg je als je laden in plaats van onderkasten gebruikt een volledig overzicht zonder dat je je moet rekken of op je knieën gaan zitten. Als de laden volledig uittrekbaar zijn, heb je een perfect zicht tot in het achterste donkere uithoekje.


 
Zo voorkom je dat je brikken of blikken moet weggooien doordat ze te lang achteraan in de kast hebben gestaan. Ook vouwliftdeuren dragen bij tot een optimaal gebruiksgemak. Gewoonlijk openen de deuren allemaal in dezelfde richting, meestal van links naar rechts. Als ze afwisselend naar links en rechts openen, hangen ze minder in de weg. Of kies voor vouwliftdeuren die naar boven toe openen. Bij Dovy kunnen we bovendien uit ervaring spreken dat een algemene verlichting niet voldoende is. Om te vermijden dat je ogen snel vermoeid raken, moet gerichte werkplekverlichting voorzien worden. Die moet de werkplek gelijkmatig belichten, zonder te verblinden, en zo zijn aangebracht dat je eigen handen geen schaduw werpen over het werkgedeelte.

Een duurzame keuken naar ieders smaak

Bijgestaan worden door professioneel advies terwijl jouw kwaliteitsvolle keuken op maat wordt samengesteld? Daarvoor kan je vast en zeker bij Dovy Keukens terecht! Zij weten als geen ander dat een keuken tegenwoordig meer is dan een werkplek en dat merk je aan het aanbod. Twijfel dus niet om eens langs te gaan in de dichtstbijzijnde show room en neem alvast een kijkje op de website!


Dit dossier in samenwerking met:

Chaussťe de Bruxelles 25
4340 Awans
Tel. 04/384 47 77
Deel deze trend:
 
keuken keukens moderne keukens