Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Laat je niet om de tuin leiden

Het begrip "tuin" heeft voor iedereen een andere betekenis. Sommigen vinden het maar een overbodige lap grond waar je toch alleen maar tijd moet insteken, maar aan het andere uiterste is de tuin voor sommigen hét walhalla dat zelfs nog belangrijker is dan hun huis zelf. Hoe dan ook: een tuin kan je voor diverse doeleinden gebruiken, of het nu gewoon is om af en toe eens naar de vogeltjes te kijken of eerder om er een zwembad in te placeren of luxueuze etentjes te organiseren. Ben jij een echte tuinliefhebber? Dan is deze rubriek sowieso iets voor jou!


De aanleg van je ideale tuin

Dromen van perfecte tuinen is één ding, maar de aanleg ervan vormt meestal een ander paar mouwen. Zo zijn er een heleboel zaken waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen van een tuin, zoals onder andere de functie die hij zal krijgen en de manier waarop je de tuin wil indelen. Misschien wil je bijvoorbeeld wel werken met verschillende niveaus (iets waar keerwanden je zeker en vast bij kunnen helpen) en kan je eventueel ook een plekje voorzien voor je auto door een carport te integreren in je tuinplannen. Vergeet ten slotte ook niet aan je privacy te denken. Een dichte tuinafsluiting kan hier soelaas bieden, hoewel je zo'n tuinafsluiting natuurlijk ook puur kan gebruiken om je tuin af te bakenen.

Jouw tuin: feeëriek of strak?

Wat betreft de inrichting van je tuin heb je eigenlijk altijd vrij spel. Hou jij bijvoorbeeld van een wilde, feeërieke tuin?

 • tuinen tuin
 • ontwerpen tuin tuinen
 • water in de tuin ontwerpen tuin
 • aanleg tuin water in de tuin
 • tuin indelen aanleg tuin

Of houd je liever alles binnen de perken en verkies je een strak geheel? Met de juiste planten en passende verhardingen kan je (letterlijk) heel wat kanten op. Tal van paadjes en weggetjes, die je gewoon door de tuin leiden of echt een weg vormen naar een tuinhuisje of de garage, of gewoon één groot terras waar je met de hele familie kan vertoeven: aan jou de keuze. Om de sfeer in je tuin helemaal compleet te maken is tuinverlichting trouwens een echte must have. Deze kan bepaalde elementen in je tuin in de spotlights zetten (zoals bijvoorbeeld een prachtige boom of netjes geschoren buxus), gezellige hoekjes creëren, en natuurlijk ook gewoon een praktische functie hebben.

 • tuinen tuin
 • ontwerpen tuin tuinen
 • water in de tuin ontwerpen tuin
 • aanleg tuin water in de tuin
 • tuin indelen aanleg tuin

De Belg en zijn tuin

Belgen zijn echte bourgondiërs. Geen wonder dus dat we bij de eerste zonnestralen al gauw onze tuinmeubelen buitenzwieren om op het terras te kunnen genieten van een hapje en een tapje. Zeker tijdens de zomermaanden is barbecueën heel populair, en wie zijn buitenbeleving helemaal compleet wil maken kan zich ook een echte buitenkeuken aanschaffen. Is het 's avonds misschien toch nog wat frisjes om zorgeloos van je tuin of terras te kunnen genieten? Niet getreurd; met terrasverwarming heb je het lekker warm en kan je tot in de vroege uurtjes buitenzitten! Natuurlijk is het weer in België niet altijd iets om over naar huis te schrijven. Wil jij dus liever wat zekerheid hebben en ook tijdens miezerige dagen in je tuin kunnen zitten, dan kan je nog steeds een terrasoverkapping laten installeren.

Water in de tuin

Water in de tuin spreekt sowieso tot de verbeelding van velen.

Zo zullen sommige mensen dromen van een mooie, grote vijver, terwijl het voor anderen iets chiquer mag met bijvoorbeeld een jacuzzi of zwemspa. Uiteraard zijn ook de traditionele zwembaden nog steeds een topper (zélfs in ons niet-zo-zuiderse landje), en wie het toch nog iets natuurlijker wil houden kan ook kiezen voor een zwemvijver. Groene tuinen vormen dus echt een perfecte combinatie met zulke waterpartijen, maar vergeet niet dat trop te veel is. Hierbij hebben we het niet zozeer over water in de vorm van een zwembad of vijver, maar wel over het water dat geregeld uit de hemelsluizen naar beneden valt.

Een goede tuinafwatering is dan ook noodzakelijk om te voorkomen dat je ontspannende tuin wordt omgetoverd tot een moeras!

Voor wie een traditionele tuin geen optie is...

Tuinen zijn allemaal heel leuk, maar jammer genoeg heeft niet iedereen de kans om rondom zijn woning zo'n uitgebreid stukje grond te bezitten. Behoort een gigantische (of zelf een mini) tuin niet tot jouw mogelijkheden, maar verlang je toch echt naar een stukje groen of een plaatsje om buiten te kunnen zitten? Dan hebben we nog wat oplossingen voor jou in petto! Heb je bijvoorbeeld een plat dak dat niet echt een functie heeft, dan kan je dit misschien omvormen tot een dakterras. Pas wel op: je mag niet zomaar elk plat dak gaan verbouwen tot een dakterras. De hulp inroepen van een specialist is hier zeker geen overbodige luxe! Geen plat dak op overschot? Dan kan je ook nog steeds je toevlucht zoeken tot een verticale tuin oftewel een geveltuin. Zo'n tuintje zorgt namelijk evengoed voor een instant groene boost!

 • tuinen tuin
 • ontwerpen tuin tuinen
 • water in de tuin ontwerpen tuin
 • aanleg tuin water in de tuin
 • tuin indelen aanleg tuin

Tal van tuinen, tal van stijlen

Of je nu houdt van een moderne tuin of een landelijke tuin, gigantisch groot of net gezellig klein: tuinen dienen in de eerste plaats om van te genieten. Heerlijk buiten kokkerellen met een buitenkeuken, tot in de vroege uurtjes op je terras zitten met terrasverwarming, je conditie wat op peil houden door baantjes te trekken in het zwembad, en ga zo maar verder. Ben jij volop bezig met het ontwerpen van de ideale tuin of vind je dat jouw tuin wel eens een make-over kan gebruiken? Dan vind je in deze rubriek ongetwijfeld tal van interessante artikels die je hierbij kunnen helpen. Hou je dus niet in en snuffel zeker eens rond tussen de verschillende onderwerpen inzake tuinen die je in deze rubriek kan vinden!


tuin tuinen ontwerpen tuin