Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Tips voor tuinaanleg

Een prachtige tuin, groot of klein, staat garant voor uren plezier voor het hele gezin. Ravotten met je kinderen, genieten van het zonnetje, je huisdieren de vrije loop laten, en voor de liefhebbers: uren bezig zijn met het onderhoud van alle plantjes, bomen en bloemen... We kunnen het niet ontkennen: bijna iedereen die gaat bouwen of renoveren heeft zijn eigen tuindroom. Toch behoort tuinaanleg meestal tot één van die werken die worden uitgesteld tot er weer wat budget beschikbaar is. Van zodra de tijd rijp is kan er dan begonnen worden met het aanleggen van de tuin, maar uiteraard lukt dat niet van de ene dag op de andere. Daarom vertellen wij je graag wat meer over tuinaanleg!


  • tuin tuinaanleg
  • planten tuin
  • waterpartij planten
  • tips voor tuinaanleg waterpartij
  • prachtige tuin tips voor tuinaanleg

Waarmee rekening houden alvorens je begint met de tuinaanleg?

Het aanleggen van je tuin, da's iets waar je niet zomaar onbezonnen kan invliegen. Zo moet je eerst bepalen wat je juist met je tuin wil gaan doen. Zullen er kinderen in ravotten? Wil je een moestuintje aanmaken? Of wil je misschien een waterpartij of een echt zwembad installeren? Naast deze keuze is er natuurlijk ook de indeling van je tuin. Waar komt het tuinhuisje, wat is de beste plek voor een waterpartij, hoe ga je de tuinpaden indelen... Voorts zal de oriëntatie van je tuin een belangrijke rol spelen bij de tuinaanleg, aangezien niet elke plant even tuk is op veel zon (of juist wel). Alvorens je de tuin laat aanleggen is het ten slotte ook belangrijk dat je eens goed nadenkt over het onderhoud. Heb je groene vingers en ben je graag urenlang zoet in de tuin, of juist helemaal niet? Het zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij tuinaanleg!


Tuinaanleg voor doe-het-zelvers

Ondanks de vele aandachtspuntjes zal men er vaak voor kiezen om zélf de tuin te gaan aanleggen. Zo neemt de doorwinterde tuinliefhebber of de doe-het-zelver met plezier de gehele tuinaanleg voor zijn rekening, van het ontwerp tot het eindresultaat. Toegegeven: op deze manier kan je besparen op de kosten voor het ontwerp en de tuinaanleg, maar toch is dit niet altijd een goed idee. Een degelijke plantenkennis is bijvoorbeeld echt wel een vereiste om de juiste keuzes te maken, tenminste wanneer je latere teleurstellingen wil vermijden. Heb je dus helemaal geen groene vingers, noch verstand van tuinaanleg? Volg dan onze gouden tip en laat alles over aan een tuinaannemer! Desnoods kan je voor het ontwerp beroep doen op een tuinarchitect en voor de rest zelf je tuin aanleggen (met het nodige bijkomende advies).


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
tuinaanleg
tuinaanleg
tuinaanleg
tuinaanleg
tuinaanleg

Degelijke plantenkennis, een vereiste bij tuinaanleg

Zoals we al zeiden is een beetje plantenkennis echt wel nodig bij tuinaanleg. Als bepaalde planten bijvoorbeeld afsterven of niet goed groeien, dan zit er vaak niets anders op dan ze te vervangen. Daar komt ook nog eens bij dat het niet de bedoeling is om in de zomer een prachtige tuin in volle bloei te hebben, terwijl hij in de winter verandert in een doodse vlakte. Een correct aangelegde tuin bestaat namelijk uit planten met verschillende bloei- en groeitijden, waarvan een gedeelte ook in de winter zijn groene pracht blijft behouden. Daarnaast is ook het onderhoud voor elke plant anders: de ene struik vereist een intensief onderhoud, terwijl je naar een andere niet eens hoeft om te kijken. Heb je gekozen en ga je zelf planten kopen? Laat je dan goed adviseren in de winkel en koop zéker geen planten met dorre bladeren, planten die er ongezond uitzien, ...


Tuinaanleg in verschillende stappen

Het maken van de juiste keuzes is nog maar het begin van het verhaal. Daarna begint namelijk het echte werk: de effectieve tuinaanleg. Deze gebeurt in verschillende stappen, die je eigenlijk zo snel of zo traag op elkaar kan laten volgen als jij wilt. Ga je nog niet alles in één keer doen? Hou dan wel rekening met latere plannen, bijvoorbeeld wanneer je in de toekomst nog tuinverlichting, een waterpartij of iets dergelijks wil plaatsen. Best kan je in zulke gevallen alvast wachtleidingen voorzien om te vermijden dat je tuinaanleg tot in de puntjes werd afgewerkt... Om dan alles terug open te graven en af te breken. Weet je niet goed hoe dit alles in elkaar zit, dan kan een expert op gebied van tuinaanleg je hier zeker een handje bij helpen.

  • tuinaanleg tuinaanleg

Tuinaanleg, niet zo simpel als het lijkt

Al deze puntjes bij elkaar genomen blijkt dat tuinaanleg toch niet zo'n evidente zaak is. Op voorhand goed overlopen waarvoor je tuin zal dienen en hoe hij zal worden ingedeeld, de juiste planten kiezen zodat je ook 's winters van je tuin kan genieten, alvast verder denken over dingen die je in de toekomst nog in je tuin wil voorzien... Bovendien is hierbij nog niet eens rekening gehouden met de diverse tuinstijlen, niveauverschillen of ruimtelijke effecten, en laat dat nu net de punten zijn die de algemene sfeer in een tuin grotendeels mee bepalen. Heb je dus niet echt groene vingers, of ben je een enthousiaste doe-het-zelver die echter weinig kennis heeft over tuinaanleg, dan blijft onze gouden raad: schakel de hulp in van een tuinarchitect en/of tuinaannemer!


tuinaanleg tuin planten