Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Water afvoeren via tuinafwatering

Op het eerste zicht lijken een tuin en water twee begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is nu eenmaal een feit dat planten water nodig hebben om volop te kunnen groeien en bloeien. Regenwater is hier het ideale middeltje voor én valt bovendien gratis en voor niets uit de lucht. De hoeveelheid water die de weergoden ons bieden hebben we echter niet in de hand. Net zoals bij veel dingen geldt ook hier het spreekwoord "overdaad schaadt", zodat een goede tuinafwatering een absolute must is om te voorkomen dat alles wordt herleid tot een drassig moeras.

Tuinafwatering vangt overtollig regenwater op

Vooral tuinen met veel ondoorlaatbare verhardingen kunnen de toevloed aan regenwater al snel niet meer aan. Deze verhardingen zijn immers niet in staat om water op te nemen en het tot de ondergrond te laten doordringen. Gevolg: al het water blijft staan en je tuin lijkt wel één grote plas. Dit wordt vooral gevaarlijk als de plassen zich tot tegen je woning gaan vormen, zeker als deze al een jaartje ouder is en de vochtwering niet meer is wat ze geweest is. In dit geval kan tuinafwatering de redder in nood zijn. De afvoergoten van de tuinafwatering worden namelijk ingewerkt in de verhardingen en zorgen op cruciale punten voor een goede afwatering van je terras en tuin. Meestal wordt de tuinafwatering ook rechtstreeks verbonden met een gracht, de riolering of nog beter: de hemelwaterafvoer of een infiltratievoorziening.

Afwatering in je tuin, ook bij het zwembad

Een overvloed aan regenwater is één punt, maar er zijn nog allerlei andere problemen met water gekend in de tuin. Een goed voorbeeld is de combinatie van een zwembad met duikende, spetterende en plonsende kinderen. Wens je liever geen overstromingen op het aanpalende terras, dan voorzie je best een mogelijkheid tot afwatering aan de zwembadranden. Let er wel op dat je kiest voor een afvoergoot die bestand is tegen de chemische producten die je gebruikt om je zwembad proper te houden!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
tuinafwatering
tuinafwatering

Zorgeloos kuisen met een goede tuinafwatering

De extra mogelijkheden van tuinafwatering stoppen niet bij het opvangen van zwembadwater. Je kan je tuinafwatering namelijk ook perfect gebruiken als afwatering van kuiswater. Met een goede tuinafwatering kan je snel even de garage of het terras onder handen nemen met de zwabber, zonder dat het water alle kanten op stroomt. Hetzelfde geldt trouwens ook voor het buitenkraantje, waar emmers al wel eens durven overlopen door een kleine afleiding tijdens het vullen ervan. In dit geval kan je zowel een afwateringsrooster als een afvoerput voorzien. Vangt je tuinafwatering zowel kuiswater als hemelwater op, dan kan je dit best rechtstreeks op de riolering aansluiten. Kuiswater is immers vuil water.

Tuinafwatering: perfect integreerbaar in elke tuin

Zoals je ziet kan tuinafwatering voor verschillende problemen een oplossing bieden. Toch is daarmee nog niet alles gezegd, want tuinafwatering komt ook nog eens voor in verschillende vormen en uitvoeringen. Afvoergoten met een roosterafdekking of sleufafwatering, heel discreet of net zichtbaar genoeg om een esthetische scheiding te vormen tussen het terras en bijvoorbeeld de plantenperkjes of de woning... De diverse mogelijkheden tot tuinafwatering zijn perfect integreerbaar in elke tuin. Daarenboven kan je tuinafwatering plaatsen in elk type verhardingen, zodat het geen enkel probleem is om je tuin te beschermen tegen kleine overstromingen.

Denk goed na over de tuinafwatering

Om ervoor te zorgen dat de tuinafwatering zijn werk goed kan doen is het belangrijk dat de verhardingen in je tuin een beetje aflopen naar de afwatering toe. Zo stroomt het water automatisch richting de afvoergoot. Hiermee moet je uiteraard al rekening houden bij de aanleg van de verhardingen, zodat je later niet opnieuw je hele tuin moet gaan aanpassen. Let bovendien ook altijd op dat je de tuinafwatering afstemt op het gebruik en de belasting ervan. Zo moet je bijvoorbeeld oppassen met afwatering bij parkings, aangezien deze bestand moet zijn tegen de belasting van de wagens die erover rijden.

Tuinafwatering onderhouden vraagt niet veel werk

Het onderhouden van tuinafwatering is erg eenvoudig. Zo wordt aangeraden om de tuinafwatering eens per jaar uit te spoelen met bijvoorbeeld een tuinslang.Let wel op als er veel bomen in de buurt staan, want in de herfst kunnen bladeren al eens zorgen voor verstoppingen. Om dit probleem op te lossen kan je eventueel een bladvanger installeren.

Nooit meer te veel water dankzij tuinafwatering

Met een goede tuinafwatering voorkom je dat je tuin wordt omgetoverd tot een heus moeras. Bovendien is afwatering in je tuin of aan je terras niet enkel goed om overvloedig regenwater af te voeren: ook water dat uit je zwembad ontsnapt en vuil kuiswater worden dankzij tuinafwatering snel en efficiënt afgevoerd. Denk er wel aan om al bij de aanleg van de verhardingen in je tuin een lichte helling te voorzien richting de afvoergoot, zodat het water zonder problemen de juiste richting opgaat. Heb je dus té veel water in je tuin, en zorgt dit voor problemen? Plaats dan een goede tuinafwatering!


tuinafwatering tuin afwatering