Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Sfeervolle tuinverlichting

Vooral in de zomer is een tuin als het ware een verlengstuk van je woning; logisch dus dat je er op warme zomerdagen zoveel mogelijk tijd in wil doorbrengen! Om ook na zonsondergang nog van je tuin te genieten is tuinverlichting dan ook een echte must. Een gezellige barbecue, een verkwikkende duik in het zwembad, een onderonsje met familie of buren of gewoon lekker nagenieten van een mooie dag: tuinverlichting maakt het allemaal mogelijk. Daarnaast kan je tuinverlichting ook gebruiken om bepaalde zaken in je tuin extra te benadrukken. Dit kan een mooie struik of boom zijn, maar ook een beeld of je woning zelf. Hierdoor verzekert tuinverlichting ook in de winter gezelligheid ten top!

Sfeer én veiligheid troef met tuinverlichting

Tuinverlichting heeft dus een erg belangrijke functie als sfeerverlichting, maar daarnaast is verlichting in je tuin ook gewoon handig voor je veiligheid. Zo voorkomt tuinverlichting dat je over rondslingerende voorwerpen struikelt wanneer je 's avonds laat thuiskomt, een tafereel dat gezinnen met jonge kinderen (in het bezit van een heleboel speelgoed) zéker zullen beamen. Maar naast de fysieke veiligheid van jou en je gezin heeft tuinverlichting ook een afschrikeffect naar inbrekers toe. Potentiële indringers zullen namelijk sneller een woning uitkiezen die volledig gehuld is in het duister. Sfeer én veiligheid troef dus met een goed verlichte tuin!

Welke lampen kiezen voor je tuinverlichting?

Wat betreft de lampen voor je tuinverlichting heb je heel wat opties. Spaarlampen, led tuinverlichting, halogeenlampen, ... Spaarlampen bijvoorbeeld worden vooral gebruikt voor sfeerverlichting, omdat het iets langer duurt alvorens zij op volledige sterkte branden en omdat het niet zo goed is om deze tuinlampen voortdurend in- en uit te schakelen. Halogeenlampen gaat men dan weer vooral gebruiken voor schrikverlichting. Deze zijn mooi van kleur maar worden wel warm, waardoor ze beter niet gebruikt worden als grondspot bij een terras of zwembad. Led tuinverlichting ten slotte wordt steeds populairder, iets waar de diverse mogelijke kleuren, de lange levensduur en het lage energieverbruik zeker voor iets tussenzitten!

Tuinverlichting strategisch plaatsen

Om ervoor te zorgen dat je optimaal kan genieten van je tuinverlichting is het natuurlijk belangrijk dat je deze strategisch gaat plaatsen. Het is immers niet de bedoeling om je gasten tijdens een barbecue te verblinden, of om bedolven te worden onder de muggenbeten. Plaats de verlichting van je terras daarom niet té dicht bij je favoriete zitplekje en zorg er ook voor dat de tuinverlichting niet recht in je ogen schijnt. Wil je geen risico's nemen? Vraag dan raad aan een lichtspecialist, tuinaannemer of tuinarchitect. Zij kunnen heuse wonderen verrichten wat betreft de verlichting van je tuin!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
tuinverlichting
tuinverlichting
tuinverlichting
tuinverlichting

De bediening van tuinverlichting

Het aan- en uitschakelen van tuinverlichting kan manueel gebeuren, maar ook met een timer (bijvoorbeeld door een aansluiting op je domoticasysteem) of met sensoren. Vooral de laatste twee opties zijn echte aanraders omdat je zo kan voorkomen dat je de verlichting van je tuin overdag vergeet uit te schakelen. Met een timer kan je namelijk de uren bepalen waarop de tuinverlichting automatisch aan- en uitschakelt, en met speciale detectoren kan de verlichting aanspringen van zodra het donker wordt. Zo hoef je je hier zelf geen zorgen om te maken en zal je tuinverlichting nooit onnodig energie verspillen!

Tuinverlichting op zonne-energie

Wie graag energiebewust te werk gaat zal zeker geïnteresseerd zijn in tuinverlichting op zonne-energie (oftewel solar tuinverlichting). Gedurende de dag slaat deze de energie van de zon op in een batterij, om ze 's avonds te kunnen gebruiken voor de verlichting van je tuin. Deze tuinlampen kunnen trouwens zowel individueel (met een zonnepaneeltje per armatuur) als in groep zonne-energie opvangen. Het voordeel van de individuele tuinverlichting op zonne-energie is dat er geen bekabeling is, waardoor je de lampen makkelijk kan oppakken en verplaatsen wanneer je dat wil. De armaturen die in groep gekoppeld worden staan dan weer rechtstreek in verbinding met één zonnepaneel, dat het geheel van de solar tuinverlichting van energie zal voorzien.

Opgelet met het elektrische aspect van je tuinverlichting

Met elektriciteit is het altijd opletten geblazen, en in het geval van tuinverlichting is dit niet anders. Buitenverlichting wordt immers blootgesteld aan de meest uiteenlopende weersinvloeden, waardoor er specifieke maatregelen genomen moeten worden om kortsluiting te voorkomen. Zowel de bekabeling als de armaturen moeten bijvoorbeeld waterdicht te zijn. Een aanduiding hiervoor is de IP- waarde (die staat voor International Protection), bestaande uit 2 cijfers. Het eerste cijfer drukt de bescherming uit tegen het binnendringen van stof of vaste voorwerpen, terwijl het tweede cijfer de waterbestendigheid weergeeft. Hoe hoger deze cijfers, hoe beter de algemene water- en stofdichtheid van het armatuur. Voor tuinverlichting wordt dan ook een IP-waarde van minstens 44 aangeraden.

Tuinverlichting voor elke tuin

Tuinverlichting kan van je tuin een prachtige, sfeervolle plek maken. Tegelijkertijd zorgt een goed verlichte tuin er ook voor dat je nooit zal struikelen over rondslingerende spullen én zal je huis ook veel minder aantrekkelijk worden voor inbrekers. Je hebt de keuze uit heel wat verschillende lampen en designs, maar belangrijk is wel dat je de tuinverlichting strategisch gaat plaatsen. Daarenboven moet je ook letten op de IP-waarde van de verlichting: des te hoger deze is, des te beter de tuinverlichting bestand is tegen de weersinvloeden. Om te vermijden dat je de verlichting in je tuin overdag vergeet uit te schakelen kan je voorts kiezen voor tuinverlichting met een timer of met sensoren, en wie energiebewust te werk wil gaan kan ten slotte opteren voor solar tuinverlichting. Voor ieder wat wils dus!


tuinverlichting tuinverlichting op zonne-energie solar tuinverlichting