Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De vaatwasser, het perfecte afwashulpje

Thuis vrienden uitnodigen voor een etentje, daar doe je liever niet aan mee. 's Avonds na het eten gezellig voor de tv zitten, da's evenmin voor jou weggelegd. En met de feestdagen de hele familie uitnodigen voor een driegangendiner? Je mag er nog niet aan denken! Want jouw grootste vijand is... De afwas! Waarom zou je dan geen afwashulpje zoeken? De vaatwasser is namelijk een onmisbaar onderdeel geworden van de hedendaagse keuken en veel mensen kunnen zich geen leven meer inbeelden zónder deze machine. Bovendien is een vaatwasser niet langer een luxeproduct en bestaat er voor elk budget en elk huishouden wel een geschikt exemplaar!

Een (on)zichtbare vaatwasser

Ben je op zoek naar een automatisch afwashulpje voor in je keuken, dan heb je heel wat keuze uit verschillende soorten vaatwassers. Zo zijn diverse afmetingen mogelijk en kan je kiezen voor een vrijstaande vaatwasser of voor een exemplaar dat je kan inbouwen. In moderne interieurs is het vooral de laatste vaatwasser die erg populair is. Deze kan namelijk naadloos worden ingebouwd onder het werkblad of in een kast, waardoor je de bedieningsmogelijkheden pas ziet bij het openen van de kast. Wil je liever een vaatwasser die wél zichtbaar is? Ook dan heb je keuze te over, want er bestaan voldoende designs in heel wat verschillende kleuren. Het type vaatwasser dat je koopt is dus volledig afhankelijk van wat je wil, maar vergeet niet: op het plekje waar je hem wil plaatsen heb je altijd een elektrische- en een wateraansluiting nodig!

Een nieuwe vaatwasser kopen

Heb je al een vaatwasser, maar is deze meer dan vijftien jaar oud? Dan wordt het misschien wel eens tijd om hem op pensioen te sturen. Het water- en elektriciteitsverbruik van de huidige modellen is immers niet meer te vergelijken met die van vroeger, aangezien die zaken toen allemaal nog niet zo aan de orde waren. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe vaatwasser let je dan ook best op het energielabel. Deze labels gaan van A tot G, waarbij A (of nog beter: A+++) het meest energiezuinig is. Kijk ook even naar het waterverbruik, want de ene vaatwasser springt hier al wat zuiniger mee om dan de andere! Ten slotte is ook het geluid belangrijk bij een nieuwe vaatwasser, zéker wanneer hij terechtkomt in een open keuken. Spannende filmavondjes kunnen namelijk al snel verpest worden door het gebrom, gezoem of gespetter van een vaatwasser in actie, terwijl het evenmin de bedoeling is dat de afwasgeluiden tot in je slaapkamer doordringen...


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
vaatwasser

Het verbruik van je vaatwasser minimaliseren

De hedendaagse vaatwassers gaan dus erg efficiënt om met elektriciteit en water. Da's dan ook een van de voornaamste redenen om je een vaatwasser aan te schaffen: je hoeft natuurlijk niet meer zelf urenlang te staan schrobben op je afwas, maar een vaatwasser zal ook veel hygiënischer én zuiniger zijn dan afwassen met de hand. Om je verbruik zo laag mogelijk te houden zet je wel best de machine eerst helemaal vol alvorens je deze aanzet. Wil je nog extra letten op het verbruik van je vaatwasser, dan kan je er eentje kopen die je moet aansluiten op warm water in plaats van op koud. Warm water moet immers niet meer worden opgewarmd door het toestel zelf, wat je ook weer wat kostbare energie zal besparen.

De mogelijkheden van een vaatwasser

De vaatwasser is een heus technologisch snufje dat wordt uitgerust met de meest uiteenlopende mogelijkheden. Zo is een vaatwasser meestal uitgerust met een beveiliging tegen lekken, maar heeft hij ook nog heel wat andere mogelijkheden. Wij zetten de meest handige even voor jou op een rijtje:

  • Om te beginnen moet je de vaat natuurlijk op een praktische manier in je vaatwasser kunnen ordenen. Daarom beschikt een vaatwasser normaal gezien over speciale besteklades en over (al dan niet inklapbare) houders voor glazen en borden.
  • In sommige vaatwassers zijn er ook korven die je in de hoogte kan aanpassen. Deze maken het mogelijk om je vaat optimaal te schikken.
  • Staat al het bestek stevig op z'n plaats? Dan zijn we klaar voor de lift-off! Ook hier heb je diverse mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld startuitstel. Dit is een must voor huishoudens met een tweevoudig tarief, omdat je de boel dan 's avonds tijdens de daluren kan laten draaien.
  • Afhankelijk van het type vaat kan je ook kiezen voor een zuinige of juiste intensieve reiniging, op hoge of lage temperatuur, ...

Als expert in afwassen heeft je vaatwasser dus heel wat te bieden. Zorg er alleen voor dat je hem altijd goed verzorgt, door te letten op wat de indicatoren je vertellen. Deze geven bijvoorbeeld aan wanneer het zout en spoelglansmiddel op zijn; enkele vereisten voor een piekfijne vaat!

De grootte en prijs van een vaatwasser

Uiteraard is een vaatwasser niet enkel handig voor grote huishoudens. Zo wordt de capaciteit van een vaatwasser uitgedrukt in couverts, waarbij 1 couvert gelijkstaat aan het (gemiddelde) servies van 1 persoon. De gemiddelde vaatwasser heeft een capaciteit van zo'n 12 couverts, maar de laatste jaren zijn er ook steeds meer mini-vaatwassers verkrijgbaar. Je vindt bijvoorbeeld exemplaren van 9 couverts, maar evengoed van 6 of zelfs 4. Ook wanneer je alleen woont kan je je afwas dus overlaten aan een vaatwasser! Wat betreft de prijs speelt de grootte een belangrijke rol, maar natuurlijk ook het merk en de energieklasse. Klasse A zal immers duurder zijn dan klasse G, maar op termijn zal een hogere klasse dan natuurlijk wel net zuiniger zijn.

De beste vaatwasser?

Durf je nooit bezoek uitnodigen omdat je bang bent voor de enorme afwas achteraf? Of ben je het beu om je avonden door te brengen achter de wasbak? Dan kan je beroep doen op een afwashulpje: de vaatwasser! Je hebt namelijk heel wat verschillende keuzes waardoor je perfect op zoek kan gaan naar een vaatwasser die helemaal voldoet aan al jouw wensen en behoeften. Een exemplaar dat slechts weinig decibels produceert, een vaatwasser met een erg laag water- en energieverbruik, eentje die helemaal wordt ingepast in je keuken en bijna onzichtbaar is... Voor elk huishouden bestaat er wel een gepaste vaatwasser!


vaatwasser vaatwassers nieuwe vaatwasser