Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Veiligheidscoördinatie op je bouwwerf

Wanneer je een woning bouwt of renoveert, neem je soms meerdere aannemers aan. Helaas leidt dit vaak tot problemen: elk jaar vinden er in België meer dan 20 000 bouwongevallen plaats, die meestal gebeuren wanneer er meerdere aannemers worden ingeschakeld op één werf. Die ongevallen wil je natuurlijk vermijden! Een goede veiligheidscoördinatie zorgt ervoor dat iedereen op en rondom de werf veilig is.

Wanneer schakel je een veiligheidscoördinator in?

Een veiligheidscoördinator is de tussenpersoon bij nieuwbouwwerken en renovaties, die door bedrijven of particulieren worden uitgevoerd. Wanneer je als particulier werkzaamheden aan je woning wil uitvoeren waarvoor je meer dan één aannemer nodig hebt, dan is veiligheidscoördinatie immers verplicht. En aangezien op bijna elke werf meestal meerder aannemers actief zijn, moet waarschijnlijk ook jij een veiligheidscoördinatie regelen. Wie je daar precies voor inschakelt, hangt af van de oppervlakte van je bouw of renovatie. Bij werven die 500 m² of meer bedragen, stelt de opdrachtgever een expert voor de veiligheidscoördinatie aan. Werk je op een werf die kleiner is dan 500 m²? Dan is het regime vrij soepel en mag de architect zelf de functie van veiligheidscoördinator uitoefenen. Toch zijn er nog steeds een aantal vereisten wat betreft de beroepservaring en de basisopleiding van de veiligheidscoördinator. Het is aan te raden om op zoek te gaan naar een coördinator met ervaring, iemand die weet waar hij of zij mee bezig is. Weet je toch nog niet goed waar zo’n coördinator te vinden, start dan bij je architect. Die werkt meestal samen met een bepaalde veiligheidscoördinator. Je bent natuurlijk niet verplicht die veiligheidscoördinator ook aan te nemen: de uiteindelijke keuze ligt nog steeds bij jou als particulier.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:

Wat doet de veiligheidscoördinator precies?

De veiligheidscoördinator is aanwezig vanaf het moment dat de werken starten, en bezoekt de werf totdat de werken afgerond zijn. Tijdens de ontwerpfase van de bouw of verbouwing van een woning kan hij al op enkele gevaren tijdens de toekomstige werken duiden. Zo kan men het plan tijdig aanpassen en inspelen op eventuele risico’s. Bedenk dat bij een veiligheidscoördinatie niet enkel de veiligheid van de aannemers en werknemers wordt gegarandeerd, maar ook die van de bouwheer zelf uiteraard en van de buren. De richtlijnen van de veiligheidscoördinator verzekeren de veiligheid van iedereen!

Hoe verloopt een veiligheidscoördinatie?

De bouwheer stelt allereerst de veiligheidscoördinator op de hoogte van wanneer de bouw- of renovatiewerken van start gaan. Zo kunnen ze in overleg een planning opstellen voor de veiligheidscoördinatie. Die gaat op geregelde tijdstippen door, zodat er tijdens het hele proces toezichtsmomenten zijn. Na elk bezoek stelt de veiligheidscoördinator dan een verslag op met zijn bevindingen. Daarin vind je advies over de zaken die op een veiligere manier moeten verlopen en ook hoe men dat kan realiseren. Wanneer de werken dan worden opgeleverd, ontvangt de bouwheer een postinterventiedossier waarin alle documenten van de architect, maar ook goedgekeurde plannen en plannen van de geplaatste nutsvoorzieningen zitten gebundeld.

Het belang van veiligheidscoördinatie

Zoals je ziet, is een veiligheidscoördinatie essentieel om jouw bouwproject in goede banen te leiden. Wanneer een veiligheidscoördinator aanwezig is op de werf, hoef je je immers geen zorgen meer te maken over de veiligheid op de bouwwerf. De coördinator begeleidt de verschillende aannemers en verzekert dat ze elkaar en hun omgeving niet in gevaar brengen. Zo kan jij met een gerust hart aan je bouw- of verbouwproject beginnen! Staan er dus binnenkort bouw- of renovatieplannen op de agenda, met meerdere aannemers? Schakel dan een veiligheidscoördinator in om een oogje in het zeil te houden tijdens de werken.


veiligheidsco÷rdinator veiligheidsco÷rdinatie aannemers